Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Indul a közbringaprogram Budapesten

MTI, 2011. szeptember 23. - péntek 11:31
Címkék: BuBi,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Aláírta a budapesti biciklis (BuBi) közösségi közlekedési rendszer uniós támogatási szerződését Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, György István főpolgármester-helyettes és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója csütörtökön a fővárosban.


A szükséges közbeszerzéseket még 2011-ben kiírják, ezek sikeressége után 2012 közepén indulhat a kivitelezés és 2013 első negyedévében várható a rendszer átadása.

Az aláírás előtt tartott sajtótájékoztatón Vitézy Dávid a projektről elmondta: Budapest 12 négyzetkilométeres területén 9 kerületben (I., II., V., VI., VII., VIII., IX., XI., XIII.) lesz elérhető a BuBi rendszer, összesen 74 gyűjtőállomást telepítenek, amelyek 1500 kerékpár tárolására alkalmasak, és beszereznek ezer kerékpárt. Az összköltség 1,1 milliárd forint, amelyből 900 millió az uniós támogatás összege.

mti

Közlése szerint a kerékpárokat előzetes regisztráció után bárki igénybe veheti majd, akár egy bankkártya használatával is, az első 30 percben a bicikli használata ingyenes lesz. A kerékpárokat bármely önkiszolgáló ponton fel lehet venni és bármelyiken le lehet majd adni.

Vitézy Dávid hozzátette: a lopások elkerülése érdekében a biciklikben GPS-es nyomkövető lesz, a regisztráció miatt tudni fogják, hogy kinél van az adott kerékpár, a dokkolóállomásokat térfigyelő kamerával őrzik, és a rendőrség is figyelni fogja a rendszert. Ezen kívül a kerékpárok olyan egyedi alkatrészekből állnak majd, amelyeket más biciklikhez nem lehet felhasználni.

A vezérigazgató kiemelte, hogy 2006-hoz képest megduplázódott a kerékpárt használók aránya, így a városvezetésnek biztosítania kell az ehhez szükséges infrastruktúrát. Bár jelenleg Budapesten a kerékpárút-hálózat még nincs teljesen kiépítve, 2013-ig erre a célra 600 millió forintot fordítanak - tette hozzá. Már az idén is lesznek kerékpárút-fejlesztések és minden útfelújításnál figyelembe veszik a kerékpáros közlekedés szempontjait.

A BuBi rendszer szerepe, hogy megismertesse a kerékpáros közlekedést a budapestiekkel, előnye pedig, hogy a fenntartás nem kerül jelentős költségvetési forrásokba. A BKK azt várja, hogy az Európa legtöbb nagyvárosában már működő rendszer Budapesten is csökkenteni fogja a légszennyezést és a közlekedési dugókat.

Vitézy Dávid szerint sok esetben az embereket az riasztja vissza a közösségi közlekedés használatától, hogy az "utolsó kilométert" a megállókból a céljukhoz gyalog kell megtenniük. A BuBi ezen is próbál segíteni, így több intermodális csomópontban is lesznek dokkolók.

A bevezetés legnagyobb kockázata a BKK vezérigazgatója szerint az, hogy nem tudni, melyik felvevőállomást hányan használják majd, később az igények alapján tudják csak a pontos kerékpárszámot meghatározni. Az MTI kérdésére válaszolva Vitézy Dávid közölte, hogy a várhatóan megnövekedő kerékpáros forgalom miatt felülvizsgálják a belváros közlekedési rendjét, és a balesetveszélyes csomópontokat átalakítják.

Völner Pál azt hangsúlyozta, hogy a kormányzat 650 milliárd forintot fordít közlekedésfejlesztésre, de ebben már nemcsak autópálya-fejlesztés, hanem a kerékpáros infrastruktúra javítása is szerepet kap, sőt kiemelt támogatásokban részesül szerte az országban. Az olyan beruházások, mint a BuBi, megoldást jelenthetnek a zsúfoltságra, a környezetszennyezésre - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint országos szinten is egyre nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a kerékpáros közlekedésre, illetve az infrastruktúra fejlesztésére. Ennek keretében fejlesztenék a Duna menti Eurovelo 6-os utat és a Balaton-környéki hálózatot is felújítanák. Ezekhez jelenleg keresik az uniós forrásokat.

György István, városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta, új közlekedésfilozófiát valósítanak meg Budapesten, ennek egyik eleme a BuBi, amellyel visszakerül a magyar főváros a világ élvonalába.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Rozsa Karoly, 2018. július 19.

Jó nap
hitelintézet vagy szervezet vagyunk, 2% -os kamatot kínálunk mindkettőnek
...

Telefonok a szervizben

Mrs Farida Stephen, 2018. július 19.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Patika trükk

Mrs Farida Stephen, 2018. július 19.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Évi egy fogkefe

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés