Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Indul a közbringaprogram Budapesten

MTI, 2011. szeptember 23. - péntek 11:31
Címkék: BuBi,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Aláírta a budapesti biciklis (BuBi) közösségi közlekedési rendszer uniós támogatási szerződését Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, György István főpolgármester-helyettes és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója csütörtökön a fővárosban.


A szükséges közbeszerzéseket még 2011-ben kiírják, ezek sikeressége után 2012 közepén indulhat a kivitelezés és 2013 első negyedévében várható a rendszer átadása.

Az aláírás előtt tartott sajtótájékoztatón Vitézy Dávid a projektről elmondta: Budapest 12 négyzetkilométeres területén 9 kerületben (I., II., V., VI., VII., VIII., IX., XI., XIII.) lesz elérhető a BuBi rendszer, összesen 74 gyűjtőállomást telepítenek, amelyek 1500 kerékpár tárolására alkalmasak, és beszereznek ezer kerékpárt. Az összköltség 1,1 milliárd forint, amelyből 900 millió az uniós támogatás összege.

mti

Közlése szerint a kerékpárokat előzetes regisztráció után bárki igénybe veheti majd, akár egy bankkártya használatával is, az első 30 percben a bicikli használata ingyenes lesz. A kerékpárokat bármely önkiszolgáló ponton fel lehet venni és bármelyiken le lehet majd adni.

Vitézy Dávid hozzátette: a lopások elkerülése érdekében a biciklikben GPS-es nyomkövető lesz, a regisztráció miatt tudni fogják, hogy kinél van az adott kerékpár, a dokkolóállomásokat térfigyelő kamerával őrzik, és a rendőrség is figyelni fogja a rendszert. Ezen kívül a kerékpárok olyan egyedi alkatrészekből állnak majd, amelyeket más biciklikhez nem lehet felhasználni.

A vezérigazgató kiemelte, hogy 2006-hoz képest megduplázódott a kerékpárt használók aránya, így a városvezetésnek biztosítania kell az ehhez szükséges infrastruktúrát. Bár jelenleg Budapesten a kerékpárút-hálózat még nincs teljesen kiépítve, 2013-ig erre a célra 600 millió forintot fordítanak - tette hozzá. Már az idén is lesznek kerékpárút-fejlesztések és minden útfelújításnál figyelembe veszik a kerékpáros közlekedés szempontjait.

A BuBi rendszer szerepe, hogy megismertesse a kerékpáros közlekedést a budapestiekkel, előnye pedig, hogy a fenntartás nem kerül jelentős költségvetési forrásokba. A BKK azt várja, hogy az Európa legtöbb nagyvárosában már működő rendszer Budapesten is csökkenteni fogja a légszennyezést és a közlekedési dugókat.

Vitézy Dávid szerint sok esetben az embereket az riasztja vissza a közösségi közlekedés használatától, hogy az "utolsó kilométert" a megállókból a céljukhoz gyalog kell megtenniük. A BuBi ezen is próbál segíteni, így több intermodális csomópontban is lesznek dokkolók.

A bevezetés legnagyobb kockázata a BKK vezérigazgatója szerint az, hogy nem tudni, melyik felvevőállomást hányan használják majd, később az igények alapján tudják csak a pontos kerékpárszámot meghatározni. Az MTI kérdésére válaszolva Vitézy Dávid közölte, hogy a várhatóan megnövekedő kerékpáros forgalom miatt felülvizsgálják a belváros közlekedési rendjét, és a balesetveszélyes csomópontokat átalakítják.

Völner Pál azt hangsúlyozta, hogy a kormányzat 650 milliárd forintot fordít közlekedésfejlesztésre, de ebben már nemcsak autópálya-fejlesztés, hanem a kerékpáros infrastruktúra javítása is szerepet kap, sőt kiemelt támogatásokban részesül szerte az országban. Az olyan beruházások, mint a BuBi, megoldást jelenthetnek a zsúfoltságra, a környezetszennyezésre - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint országos szinten is egyre nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a kerékpáros közlekedésre, illetve az infrastruktúra fejlesztésére. Ennek keretében fejlesztenék a Duna menti Eurovelo 6-os utat és a Balaton-környéki hálózatot is felújítanák. Ezekhez jelenleg keresik az uniós forrásokat.

György István, városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes azt mondta, új közlekedésfilozófiát valósítanak meg Budapesten, ennek egyik eleme a BuBi, amellyel visszakerül a magyar főváros a világ élvonalába.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2019. január 13.

Szükség van-e sürgős hitelre? Hitelek az adósság törlésére vagy a pénz kölcsönzésére. ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mehmet Hakan, 2019. január 12.

Ha szüksége van egy sürgős kölcsönre, hogy megoldja pénzügyi szükségleteit, €3000 és ...

Kinek és hogyan fizessek vízdíjat?

Paul Moritz, 2019. január 12.

Figyelem:

Hiteleket kínálunk magán- és kereskedelmi testületeknek, nagyon alacso...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés