Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

A lakosság háromnegyede felajánlaná szerveit

MTI, 2011. szeptember 21. - szerda 17:11
Címkék: szerv, donor
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A felnőtt lakosság háromnegyede bárkinek felajánlaná szerveit annak ellenére, hogy a szervadományozás hazai jogi szabályozása sokak számára nem ismert - derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából.


A szervadományozás jogi hátterével a felnőttek 46 százaléka van tisztában, 38 százalékuk - tévesen - úgy gondolja, hogy csak azoknak a személyeknek a szervei ültethetők át, akiknek adományozási szándékát hivatalos módon, azaz donorlistára való feliratkozással vagy donorkártya kitöltésével dokumentálták. A lakosság további 16 százaléka pedig nem tudja, hogy jelenleg melyik szabály van érvényben.

Az életkor növekedésével egyébként jelentősen nő azok aránya, akik helyesen tudják a választ: 35 év alatt 33 százalék, míg 55 év felett 55 százalék.

-

A felnőtt lakosság 73 százaléka egyezne bele, hogy halála esetén felhasználják szerveit, további 8 százalékuk pedig valamely családtagjának, ismerősének lenne hajlandó felajánlani azokat. Az adományozást teljes mértékben megtagadók aránya mindössze 3 százalék.
A "mindenkinek felajánlók" aránya lényegesen magasabb (83 százalék) azok körében, akik jól ismerik a szervadományozás hazai jogi hátterét. A kérdésben leginkább azok bizonytalanok, akik nincsenek tisztában a szabályozási rendszerrel (26 százalék).

A lakosság szervadományozással kapcsolatos magatartása nem változott az utóbbi két évben. A Szinapszis Kft. 2009-ben is vizsgálta a kérdést, az akkori és mostani eredmények gyakorlatilag megegyeznek. Két évvel ezelőtt a lakosok 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindenkinek felajánlaná szerveit, míg a teljes elutasítók aránya 6 százalék volt.

Magyarországon a hivatalos jogszabályok alapján a szervadományozással kapcsolatban a feltételezett beleegyezés elve érvényesül, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott az ellen, hogy halála esetén szerveit, szöveteit felhasználják szervátültetés céljára, akkor feltételezhető az illető beleegyezése, és a szervek eltávolítása elvégezhető.

A WEBBeteg.hu megbízásából a Szinapszis Kft. 2011 augusztusában online, önkitöltős, kérdőíves kutatás segítségével vizsgálta a hazai lakosság szervadományozással kapcsolatos véleményét.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Rozsa Karoly, 2018. július 19.

Jó nap
hitelintézet vagy szervezet vagyunk, 2% -os kamatot kínálunk mindkettőnek
...

Telefonok a szervizben

Mrs Farida Stephen, 2018. július 19.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Patika trükk

Mrs Farida Stephen, 2018. július 19.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Évi egy fogkefe

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés