Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Önmérsékletre ösztönöz a szőlőcukor

MTI, 2011. szeptember 20. - kedd 16:31
Címkék: glükóz, energia
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztásakor az agy glükózhoz jut, így könnyebben ellenáll az energiadús ételek kísértésének - írták amerikai kutatók tanulmányukban.


Amikor glükóztartalékuk lecsökken, az emberek egyre nehezebben állnak ellen az ételeknek, egyre kevésbé képesek kontrollálni a vágyat, hogy egyenek. A glükóz hiánya különösen az elhízott embereknél vezet csökkent impulzuskontrollhoz az agyi szkenneléses vizsgálatok tapasztalata szerint.

A Yale és a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói funkcionális mágneses rezonanciás készülékkel (fMRI) követték nyomon a tanulmányba bevont emberek agyi aktivitását, miközben ők nagy energiatartalmú ételek, gyümölcsök és zöldségek, valamint más tárgyak képeit nézték. A tizennégy egészséges önkéntes közül kilenc vékony volt, öt pedig kövér, mindegyiküknél két órával az étkezés után végezték el az agyi szkennelést. A teszt közben glükózinjekcióval megváltoztatták a résztvevők vércukorszintjét, hogy ennek hatását is nyomon követhessék agyukban.

-

Megállapították, hogy amikor alacsony lett az agyban a vércukor szintje, a jutalmazáshoz kapcsolódó két agyterület - az insula és a striatum - aktiválódott, jelezve az evésre irányuló vágyat. Eközben a prefrontális kéreg, amely általában elfojtja az evésre felszólító jeleket, kevésbé volt képes fékezni a késztetést, elvesztette az impulzus feletti kontrollját.

A "jó" szénhidrátokból (gyümölcsök, zöldségek, barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér) folyamatos az agy glükóz ellátása, míg a "rossz" szénhidrátokból (fehér kenyér, cukros italok, sütemények) nagy kiugrások, majd visszaesések jelentkeznek a glükózszintben. "A titok abban állhat, hogy olyan egészséges ételeket együnk, amelyek fenntartják a glükóz szintjét" - magyarázta Rajita Sinsha, a Yale kutatója. A szakemberek azt javasolják, hogy többször, kevesebbet érdemes ennie azoknak, akik nehezen állnak ellen a kalóriadús ételek csábításának.
A tanulmányt a Journal of Clinical Investigation című folyóiratban ismertették a szerzők.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza