Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Önmérsékletre ösztönöz a szőlőcukor

MTI, 2011. szeptember 20. - kedd 16:31
Címkék: glükóz, energia
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztásakor az agy glükózhoz jut, így könnyebben ellenáll az energiadús ételek kísértésének - írták amerikai kutatók tanulmányukban.


Amikor glükóztartalékuk lecsökken, az emberek egyre nehezebben állnak ellen az ételeknek, egyre kevésbé képesek kontrollálni a vágyat, hogy egyenek. A glükóz hiánya különösen az elhízott embereknél vezet csökkent impulzuskontrollhoz az agyi szkenneléses vizsgálatok tapasztalata szerint.

A Yale és a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói funkcionális mágneses rezonanciás készülékkel (fMRI) követték nyomon a tanulmányba bevont emberek agyi aktivitását, miközben ők nagy energiatartalmú ételek, gyümölcsök és zöldségek, valamint más tárgyak képeit nézték. A tizennégy egészséges önkéntes közül kilenc vékony volt, öt pedig kövér, mindegyiküknél két órával az étkezés után végezték el az agyi szkennelést. A teszt közben glükózinjekcióval megváltoztatták a résztvevők vércukorszintjét, hogy ennek hatását is nyomon követhessék agyukban.

-

Megállapították, hogy amikor alacsony lett az agyban a vércukor szintje, a jutalmazáshoz kapcsolódó két agyterület - az insula és a striatum - aktiválódott, jelezve az evésre irányuló vágyat. Eközben a prefrontális kéreg, amely általában elfojtja az evésre felszólító jeleket, kevésbé volt képes fékezni a késztetést, elvesztette az impulzus feletti kontrollját.

A "jó" szénhidrátokból (gyümölcsök, zöldségek, barna rizs, teljes kiőrlésű kenyér) folyamatos az agy glükóz ellátása, míg a "rossz" szénhidrátokból (fehér kenyér, cukros italok, sütemények) nagy kiugrások, majd visszaesések jelentkeznek a glükózszintben. "A titok abban állhat, hogy olyan egészséges ételeket együnk, amelyek fenntartják a glükóz szintjét" - magyarázta Rajita Sinsha, a Yale kutatója. A szakemberek azt javasolják, hogy többször, kevesebbet érdemes ennie azoknak, akik nehezen állnak ellen a kalóriadús ételek csábításának.
A tanulmányt a Journal of Clinical Investigation című folyóiratban ismertették a szerzők.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2018. november 19.

A nevem Mária Ádám egy egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot hagy...

133/2007. (VI. 13.) Korm. rendelet az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható

Josef Lewis, 2018. november 16.

Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan ...

Telefonok a szervizben

Ella, 2018. november 15.

Helló mindenki itt vagyok, hogy bizonyságot tegyek arról, hogy megkaptam a kölcsönt John Hawkin...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés