Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Bor tér - Új gasztronómiai fesztivál Szegeden

MTI, 2011. szeptember 12. - hétfő 12:51
Címkék: fesztivál, Szeged, bor
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A kiváló termelők nagyszerű borai mellett a szőlőtermesztés és borkultúra szegedi hagyományait is megismerhetik azok, akik szerdától ellátogatnak a szegedi Dóm térre, ahol Bor tér néven új gasztronómiai fesztivál kezdődik.


Szeged napjához kapcsolódva májusban rendszeresen szerveznek borfesztivált a csongrádi megyeszékhelyen a Széchenyi téren: a tavaszi seregszemle a vidék legnagyobb ilyen rendezvénye. Egy felmérésen a látogatók és a borászok többsége is úgy nyilatkozott, hogy szívesen részt venne egy őszi fesztiválon is - közölte a rendezvényt bemutató hétfői sajtótájékoztatón Licsicsányi Ilona, a szervező Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatója.

Szerdától öt napon át 55 borász, vendéglátósok, sajtkészítő mesterek és pálinkaházak kínálják termékeiket a Dóm téren. Az igazgató tájékoztatása szerint a fesztivál díszvendége a 2010-ben az Év Pincészete elismerésben részesült Pannonhalmi Apátsági Pincészet lesz.

Mód László néprajzkutató elmondta, hogy a fesztivál fontos célja a kulturált borfogyasztás népszerűsítése mellett a szőlőtermesztés és borkészítés szegedi hagyományainak a bemutatása. A 19. és 20. század fordulóján a Tisza-parti város - Szabadka és Kecskemét mellett - a homoki szőlőtermesztés fontos központja volt. Borkimérések, borozók sokasága kínálta a homoki nedűket, amelyeket kadarkából, rizlingből, kövidinkából vagy nagyburgundiból szűrtek.

Az sem véletlen, hogy a város jelentős szőlészeti és borászati kiállításoknak adott otthont. A korabeli beszámolók szerint az egyik ilyen, 1910-ben rendezett vásár volt az első, amikor a minősítést végző szakemberekből álló zsűri mellett a nagyközönség is megkóstolhatta a termelők borait - idézte fel a szakember.

A Dóm téren felállított tablókon a közönség megismerheti a szegedi borfesztiválok történetét, az egyik faházban berendezett alkalmi tárlaton pedig - Szanka József magánygyűjtő jóvoltából - a szegedi borászat tárgyi emlékeit a 18. század végétől a 20. század elejéig.

A rendezvény látogatóit koncertek, a Fogadalmi templomban tartott misék idején pedig pódiumbeszélgetések várják, ezeken szó esik többek között a monostori szőlőművelés hagyományairól, a borok illatát meghatározó vegyületekről és a borleírás nehézségeiről is.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Luis Roland, 2018. december 12.

Az én nevem Luis Roland, van egy kedves feleségem és 3 gyerekem. egy héttel ezelőtt kétségbee...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Debaets Balsiger, 2018. december 11.

Sürgős hitelt szeretne? Üzleti vagy igazán hitelet szeretne
autóhitel
jelzálog h...

Telefonok a szervizben

Debaets Balsiger, 2018. december 11.

Sürgős hitelt szeretne? Üzleti vagy igazán hitelet szeretne
autóhitel
jelzálog h...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés