Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Jegybanki rendeletek a készpénzbiztonságért

MTI, 2011. szeptember 09. - péntek 12:09
Címkék: pénz, MNB, hamis
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Kötelezi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hitelintézeteket és a postát arra, hogy az átlagosan napi ötmillió forintot meghaladó készpénzforgalmat lebonyolító pénztáraikat 2017-ig UV-A/C bankjegyvizsgáló lámpákkal lássák el - derül ki az MNB honlapján megjelent dokumentumból.


Az MNB két rendeletet módosított az érmék és bankjegyek hamisításának megelőzése és minőségének megőrzése érdekében. Az egyik a fenti előírást tartalmazza, a másik pedig a bankjegyek és érmék feldolgozását, forgalmazását, valamint hamisítás elleni védelem technikai feladatait szabályozza.

A jegybanknak az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye szerint jelenleg a bankjegyvizsgáló gépek mellett a hamis bankjegyek elleni védekezés egyik leghatékonyabb eszköze az UV-A és UV-C fénycsővel egyaránt rendelkező bankjegyvizsgáló segédeszközök használata.

-

A rendeletek elősegítik, hogy a jegybank által bevizsgált, s bankjegyvizsgáló gépekkel ellenőrzött bankjegyek aránya a készpénzforgalomban jelentősen emelkedjen 2017-ig. Az MNB várakozásai szerint ez a lépés elősegíti majd a forgalomban lévő készpénz minőségének javulását is.

A közleményben a jegybank felhívja a figyelmet: a Magyar Nemzeti Bank törvényben rögzített feladata, hogy a gazdaságot megfelelő mennyiségű és minőségű készpénzzel lássa el. A jegybank kiemelt figyelmet fordít a bankjegyhamisítás elleni küzdelemre és a tudatos készpénzhasználatra.

Az MNB a kiskereskedők és a vendéglátósok számára az idén tavasszal írt ki pályázatot azzal a céllal, hogy segítse az UV-A/C lámpák elterjedését. A jegybank az ország 26 pontján összesen 36 partnerrel kötött forgalmazói megállapodást, s a napokban indult a program második fázisa: a pályázat során az UV-A/C-készülékek nettó árának 60 százalékával, készülékenként legfeljebb 20 ezer forinttal támogatja az MNB a készülékek beszerzését.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza