Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Novemberben drágulhat az alkohol és a cigaretta

MTI, 2011. szeptember 06. - kedd 12:41
Címkék: adó, cigaretta, alkohol
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az alkohol, a cigaretta és a szerencsejáték adójából idén összesen 405 milliárd forint bevétellel számolt a költségvetés, amennyiben ezen adónemek emeléséről dönt a kormány, akkor azok feltehetően novembertől léphetnek hatályba.


Az alkohol, a cigaretta és a szerencsejáték adójának emelését említette egy napokban sugárzott tévéinterjúban Orbán Viktor miniszterelnök - a halasztható kiadások lefaragása mellett - annak érdekében, hogy az idei költségvetésben keletkező közel 100 milliárd forintos lyukat be lehessen tömni.

Az említett adótételek 2010-ben összesen 398,6 milliárd forint bevételt hoztak a költségvetésnek, az idei előirányzat 404,8 milliárd forint. Ebből július végéig - a publikált államháztartási mérleg és a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kapott adatok szerint - 227,2 milliárd forint folyt be.

A tervezett, közel 405 milliárdos adóbevétel legnagyobb tételét a dohánytermékek jövedéki adója jelenti, az idei előirányzat 273,5 milliárd forint (a tavalyi tény 262,2 milliárd), ebből július végéig 152 milliárd forint realizálódott.

A jelenleg érvényes jövedéki adótörvény szerint a dohánygyárak a cigaretta után ezer darabonként 9.750 forint adót fizetnek, emellett a tételes adó a kiskereskedelmi forgalom árbevételének 28,4 százaléka, de ezer szálanként legalább 18.080 forint. Szivarra, szivarkára a kiskereskedelmi ár 28,5 százaléka az adó. A finomra vágott dohányra az adó a kiskereskedelmi eladási ár 52 százaléka, de kilogrammonként legalább 7.860 forint. Alkohol termékekből az idei költségvetés 80 milliárd forint jövedéki adóbevételre kíván szert tenni, ebből július végéig 46,3 milliárd folyt be. Tavaly 83 milliárd forintot tett ki az alkohol termékek jövedéki adója, az idei kisebb előirányzat oka, hogy 2010. július óta 50 literig, szeszfőzdében bérfőzés keretében előállított párlat után az adómérték nulla forint.

A szerencsejáték adó idei előirányzata 51,3 milliárd forint (a 2010. évi adó összege 53,4 milliárd), az első hét hónapban 28,9 milliárdot fizettek be a szerencsejáték-szervezők illetve a játékautomatákat üzemeltetők. Az utóbbiak pénznyerő automatánként havonta 100 ezer forint adót fizetnek, elektronikus kaszinóban automatánként havonta 120 ezer forintot.

Amennyiben az Országgyűlés szeptember 15-ig módosítja az említett adótörvényeket, úgy a 45 napos határidő lejártával, november 1-től léphet hatályba a törvénymódosítás, azaz ebben az évben csak 2 hónap többlet adóbevételével számolhat a kormány, ugyanakkor 2012-ben már az egész éves többlettel kalkulálhat.

A cigaretta jövedéki adójánál 2010. január 1-től olyan változás történt, amelynek alapján előre vásárolt zárjegyeket nem lehet "bespájzolni", azaz a várható adóemelés nem védhető ki zárjegyek felvásárlásával.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Uriah Heep, 2011. szeptember 07. - szerda 15:48

Akinek van havi tíz-tizenötezer forintja cigarettára meg piára, az ne sírjon már a megszorítások miatt. Költse azt a pénzt a gyerekére, vagy más olyan dologra, ami miatt nem kell jó eséllyel évekig gyógykezelni. Akinek nem inge...

Matus László, 2011. szeptember 07. - szerda 09:50

Ja,meg a gázolajét,ami által minden emelkedik. Ráadásul most hülyítették be a fuvarozókat a kedvezményes üzemanyaggal ami persze nem kedvezményes esetleg kevesebbet lopnak el.Undorító egy banda!

Kommentek

Szolga mJulianna, 2019. március 24.

Tisztelt Cím !! Amit most vásárolok lakást minden kivan cserélve a legmodernebb termosztált g...

Drága, mégis olcsó - a cirkófűtés

Diana Patrick , 2019. március 23.

Hello mindenki odakint, remélem, hogy minden rendben vannak? A nevem Diana Patrick asszony vagyok, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Diana Patrick , 2019. március 23.

Hello mindenki odakint, remélem, hogy minden rendben vannak? A nevem Diana Patrick asszony vagyok, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés