Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Napraforgókkal a radioaktív sugárzás ellen

MTI, 2011. augusztus 26. - péntek 11:01
Címkék: napraforgó, sugárzás, Japán
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A halottak nevét japán szokás szerint papírcsíkokra írták, majd azokat meggyújtották: a kipattanó szikrák a forró nyári égbolton villództak egy olyan fukusimai templom fölött, amely köré napraforgókat ültettek a mindenütt jelen lévő radioaktív sugárzás csökkentésére. "Olyan ez a sugárzás, mintha láthatatlan hó hullott volna és hullana ma is Fukusimára, lassan elborítva földjét" - magyarázta Abe Koju, a buddhista Dzsondzsi templom főpapja.


A templomtól ötven kilométerre lévő Fukusima Daicsi atomerőmű hűtőrendszere a március 11-i hatalmas földrengés és cunami következtében felmondta a szolgálatot, a reaktor magjában megolvadt az atomfűtőanyag, és így bekövetkezett az utóbbi 25 év legsúlyosabb nukleáris balesete, amely tízezreket űzött el otthonukból. "Ez a nem olvadó atomhó hosszú-hosszú telet hozott Fukusimára" - jegyezte meg Abe a Reuters hírügynökség tudósítójának.

Miközben a mérnökök az erőműből kiszabaduló sugárzással, az épületet romboló hidrogénrobbanásokkal és a túlhevülő uránium fűtőanyagrudak okozta problémákkal viaskodtak, a hatóságok mintegy 80 ezer embert telepítettek ki a reaktor szélesebb körzetéből. Az érintetteknek sejtelmük sincs arról, hogy mikor térhetnek vissza otthonaikba, ahol több nemzedékek óta éltek - és egyáltalán, visszatérhetnek-e valaha.

-

A közhit szerint megszűrik a sugárzást

De még ez sem minden. A sugárzás jóval túlterjedt a kiürített övezeten, felerősödött egyes "forró pontokon" és megmérgezte a talajt ezen az alapvetően mezőgazdasági területen. A még mindig alapélelmiszernek számító rizst nagy területen nem vetették el. Más kultúrákat szigorú tesztek és ártalmas szállítási tilalmak sújtanak, miután egy helyen radioaktív céziumot találtak a rizsszalmában. Az engedélyezettet meghaladó sugárzást bocsát ki a marhahús, a zöldség, a tej, a víz, radioaktívvá váltak a halak és a tenger gyümölcsei - az erőműtől több mint száz kilométerre lévő teaültetvények egyes pontjain is megnőtt a sugárzás.

Abe ezért napraforgót és más növényeket kezdett termeszteni a térség lakói számára. Azt remélte, hogy ezzel erősítheti az emberek lelki ellenállását, és egyben csökkentheti a sugárzás hatását. "Napraforgót, disznóparéjt, fehér mustárt, kakastaréjt termesztünk, mivel ezek a közhit szerint megszűrik a sugárzást - sorolta a szerzetes. - Eddig 200 ezer virágot termesztettünk templomunk mellett, és még ennél is több magot osztottunk szét. Legalább 8 millió fukusimai virág innen ered".

A program végrehajtásában száz önkéntes vett részt, néhányan közülük szorgosan gyújtogatták a gyertyákat, készülve az Obon ünnepségre, amelyen a halottak lelkének adják meg a kötelező tiszteletet. Később buddhista énekek visszhangozták a fákon zizegő kabócák dalát, miközben Abe meggyújtotta a halottak nevét tartalmazó papírcsíkokat: a hívők szerint így az elhunytak szelleme jelképesen "újraegyesül" környezetükkel. A pap közben arra buzdította a templom látogatóit, hogy vigyenek haza maguk is virágokat és magokat.

-

Idén nem ehet a termésből

A napraforgókat Csernobilban használták először arra, hogy kivonják a földből az 1986-ban bekövetkezett nukleáris katasztrófa nyomán a talajba került radioaktív céziumot. A japán tudósok maguk is kísérleteznek velük, hogy bizonyítsák ezt a hatást.

Abe azonban úgy döntött, hogy nem várja be a tesztek eredményét. Úgy gondolta, hogy akciója megszabadíthatja a térség sokat szenvedett városait a tehetetlenség érzésétől, és ezzel visszaadhatja számukra a reményt. Úgy tűnik, terve bevált.

"A helybéliek százai jöttek a virágokért, ami abban is segít, hogy ne gondoljak a sugárzásra" - mondta egy Tomoe nevű 38 éves önkéntes, aki a végrehajtásban segédkezett, de nem kívánta megadni teljes nevét.

Ma már a legszokatlanabb helyeken virítanak a vidám napraforgók, például a zöld dombok és a dús erdők között elterülő használaton kívüli rizsparcellákon. "A zöldségek mellé ültettem el a templomból kapott napraforgómagokat, remélem, felszívják a radioaktív anyagot" - jegyezte meg Akiba Mura helyi lakos, miközben kertjét gyomlálta.

Az asszony közelében elhelyezett dózismérő óránként több mint öt mikrosievert sugárzást mért, ami jóval meghaladja a hivatalosan még elfogadott szintet. Akiba háza egy radioaktív gócpont közelében van. "Rettentően szégyellem magam, hogy a boltból vásárolom a gyümölcsöt és a zöldségeket, soha életemben nem volt erre példa - panaszkodott. - Most azonban azzal a tudattal nézem a kertemben érő szedret és áfonyát, hogy idén nem ehetek a termésből."

Szembenézni a valósággal

A templom virágaiért jelentkező emberek közül sokan megvallották Abénak: aggasztja őket, hogy kertjük talaja radioaktívvá válhatott.

A kormány még nem döntötte el, hogy mitévő legyen a mérgezett földdel, de Abe már határozott: maga veszi át a gazdáktól a begyűjtött talajt, és a templomhoz tartozó területen raktározza. "Háztartásonként három, egyenként 30 kilós zsákot fogadunk be a sugárfertőzött talajból. Eddig 200 zsákot kaptunk - közölte.

"Csak úgy léphetünk túl ezen a katasztrófán, hogy tudomásul vesszük, ami történt, és szembenézünk a valósággal. Aztán mindent meg kell tennünk, amire lehetőségünk nyílik, fel kell mérnünk, hogy ki miként járulhat hozzá értelmes módon a helyzet javításához" - summázta filozófiáját a buddhista szerzetes.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2019. szeptember 22.


Kell kölcsönöznie? személyes hitelek? üzleti hitelek? Jelzálogkölcsönök? mezőgazda...

Nincs tartozásom, de feketelistán vagyok...

Elena, 2019. szeptember 22.

Kedves hitelkeresők!

Van bármilyen pénzügyi nehézsége? Saját vállalkozást sz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Kovács Márton, 2019. szeptember 20.

betegojogi k.Debreceni nem csinált semmit...

Mit tehet a betegjogi képviselő?

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés