Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Napraforgókkal a radioaktív sugárzás ellen

MTI, 2011. augusztus 26. - péntek 11:01
Címkék: napraforgó, sugárzás, Japán
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A halottak nevét japán szokás szerint papírcsíkokra írták, majd azokat meggyújtották: a kipattanó szikrák a forró nyári égbolton villództak egy olyan fukusimai templom fölött, amely köré napraforgókat ültettek a mindenütt jelen lévő radioaktív sugárzás csökkentésére. "Olyan ez a sugárzás, mintha láthatatlan hó hullott volna és hullana ma is Fukusimára, lassan elborítva földjét" - magyarázta Abe Koju, a buddhista Dzsondzsi templom főpapja.


A templomtól ötven kilométerre lévő Fukusima Daicsi atomerőmű hűtőrendszere a március 11-i hatalmas földrengés és cunami következtében felmondta a szolgálatot, a reaktor magjában megolvadt az atomfűtőanyag, és így bekövetkezett az utóbbi 25 év legsúlyosabb nukleáris balesete, amely tízezreket űzött el otthonukból. "Ez a nem olvadó atomhó hosszú-hosszú telet hozott Fukusimára" - jegyezte meg Abe a Reuters hírügynökség tudósítójának.

Miközben a mérnökök az erőműből kiszabaduló sugárzással, az épületet romboló hidrogénrobbanásokkal és a túlhevülő uránium fűtőanyagrudak okozta problémákkal viaskodtak, a hatóságok mintegy 80 ezer embert telepítettek ki a reaktor szélesebb körzetéből. Az érintetteknek sejtelmük sincs arról, hogy mikor térhetnek vissza otthonaikba, ahol több nemzedékek óta éltek - és egyáltalán, visszatérhetnek-e valaha.

-

A közhit szerint megszűrik a sugárzást

De még ez sem minden. A sugárzás jóval túlterjedt a kiürített övezeten, felerősödött egyes "forró pontokon" és megmérgezte a talajt ezen az alapvetően mezőgazdasági területen. A még mindig alapélelmiszernek számító rizst nagy területen nem vetették el. Más kultúrákat szigorú tesztek és ártalmas szállítási tilalmak sújtanak, miután egy helyen radioaktív céziumot találtak a rizsszalmában. Az engedélyezettet meghaladó sugárzást bocsát ki a marhahús, a zöldség, a tej, a víz, radioaktívvá váltak a halak és a tenger gyümölcsei - az erőműtől több mint száz kilométerre lévő teaültetvények egyes pontjain is megnőtt a sugárzás.

Abe ezért napraforgót és más növényeket kezdett termeszteni a térség lakói számára. Azt remélte, hogy ezzel erősítheti az emberek lelki ellenállását, és egyben csökkentheti a sugárzás hatását. "Napraforgót, disznóparéjt, fehér mustárt, kakastaréjt termesztünk, mivel ezek a közhit szerint megszűrik a sugárzást - sorolta a szerzetes. - Eddig 200 ezer virágot termesztettünk templomunk mellett, és még ennél is több magot osztottunk szét. Legalább 8 millió fukusimai virág innen ered".

A program végrehajtásában száz önkéntes vett részt, néhányan közülük szorgosan gyújtogatták a gyertyákat, készülve az Obon ünnepségre, amelyen a halottak lelkének adják meg a kötelező tiszteletet. Később buddhista énekek visszhangozták a fákon zizegő kabócák dalát, miközben Abe meggyújtotta a halottak nevét tartalmazó papírcsíkokat: a hívők szerint így az elhunytak szelleme jelképesen "újraegyesül" környezetükkel. A pap közben arra buzdította a templom látogatóit, hogy vigyenek haza maguk is virágokat és magokat.

-

Idén nem ehet a termésből

A napraforgókat Csernobilban használták először arra, hogy kivonják a földből az 1986-ban bekövetkezett nukleáris katasztrófa nyomán a talajba került radioaktív céziumot. A japán tudósok maguk is kísérleteznek velük, hogy bizonyítsák ezt a hatást.

Abe azonban úgy döntött, hogy nem várja be a tesztek eredményét. Úgy gondolta, hogy akciója megszabadíthatja a térség sokat szenvedett városait a tehetetlenség érzésétől, és ezzel visszaadhatja számukra a reményt. Úgy tűnik, terve bevált.

"A helybéliek százai jöttek a virágokért, ami abban is segít, hogy ne gondoljak a sugárzásra" - mondta egy Tomoe nevű 38 éves önkéntes, aki a végrehajtásban segédkezett, de nem kívánta megadni teljes nevét.

Ma már a legszokatlanabb helyeken virítanak a vidám napraforgók, például a zöld dombok és a dús erdők között elterülő használaton kívüli rizsparcellákon. "A zöldségek mellé ültettem el a templomból kapott napraforgómagokat, remélem, felszívják a radioaktív anyagot" - jegyezte meg Akiba Mura helyi lakos, miközben kertjét gyomlálta.

Az asszony közelében elhelyezett dózismérő óránként több mint öt mikrosievert sugárzást mért, ami jóval meghaladja a hivatalosan még elfogadott szintet. Akiba háza egy radioaktív gócpont közelében van. "Rettentően szégyellem magam, hogy a boltból vásárolom a gyümölcsöt és a zöldségeket, soha életemben nem volt erre példa - panaszkodott. - Most azonban azzal a tudattal nézem a kertemben érő szedret és áfonyát, hogy idén nem ehetek a termésből."

Szembenézni a valósággal

A templom virágaiért jelentkező emberek közül sokan megvallották Abénak: aggasztja őket, hogy kertjük talaja radioaktívvá válhatott.

A kormány még nem döntötte el, hogy mitévő legyen a mérgezett földdel, de Abe már határozott: maga veszi át a gazdáktól a begyűjtött talajt, és a templomhoz tartozó területen raktározza. "Háztartásonként három, egyenként 30 kilós zsákot fogadunk be a sugárfertőzött talajból. Eddig 200 zsákot kaptunk - közölte.

"Csak úgy léphetünk túl ezen a katasztrófán, hogy tudomásul vesszük, ami történt, és szembenézünk a valósággal. Aztán mindent meg kell tennünk, amire lehetőségünk nyílik, fel kell mérnünk, hogy ki miként járulhat hozzá értelmes módon a helyzet javításához" - summázta filozófiáját a buddhista szerzetes.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mumu, 2020. február 27.

Náágyon náágy hitél ájánlát ván Ámériká, én címem bishopberrysmith@gmail.com És csák...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza