Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hulladéklerakókat rekultiválnak a Dél-Dunántúlon

MTI, 2011. augusztus 24. - szerda 11:21
Címkék: hulladék
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hulladéklerakókat rekultiválnak a Dél-Dunántúlon szeptembertől, a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program keretében zajló és 89 települést érintő munkálatokra 6,9 milliárd forintot költenek.


Az elavult, erősen szennyező lerakók rekultivációjára, köztük 25 teljes felszámolására a környezet védelme okán van szükség - tájékoztatta a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás az MTI-t. A munkálatok nem csupán a lerakott hulladék lefedését és növények ültetését foglalja magában, hanem figyelőkutak kialakítását is, amelyek segítségével folyamatosan ellenőrizhető a környék ivóvízének minősége.

"Három település kivételével már mindenhol átadták a munkaterületeket. Az építkezés a tervek jóváhagyása miatt még várat magára, de várhatóan szeptemberre zöld utat kap" - írták a közleményben.

A társulás utalt rá: az érintett települések lakosai pozitívan fogadják a projektet. Egy közelmúltban végzett felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek közel 80 százaléka rendezetlennek, zavarónak, vagy bűzösnek tartja a lerakókat.

"Az eredmények ismeretében kijelenthetjük, hogy a térség több lerakójának bezárása, rekultivációja valós lakossági igény. Az emberek 98 százaléka szerint szükség van a projektre, és úgy vélik, hogy annak hatására tisztább, egészségesebb lesz a környezet, valamint nőhet a környék turisztikai presztízse" - közölték.

A felmérésben a válaszadók közel 80 százaléka ítélte rossznak Magyarország környezeti állapotát, és aggodalmát fejezte ki a környezetében felmerülő egészségkárosító lég-, víz-, és talajszennyezés miatt.

Papp Gábor, a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője korábban az MTI-nek elmondta: a Mecsek-Dráva program összesen mintegy 25 milliárd forintba kerül, és az erősen szennyező lerakók rekultivációja mellett a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszer kialakítását célozza.

A jövő őszre befejeződő rekultiváció 100 százalékos, a hulladékgazdálkodási rendszer két évig tartó munkálatai 70 százalékos európai uniós támogatást élveznek.

A program Baranya, Somogy és Tolna megyében 313 település 426 ezer lakosa számára teremt egészségesebb környezetet azzal, hogy a térségben évente keletkező mintegy 200 ezer tonna hulladék 70 százalékát újrahasznosítják, a fennmaradó részt pedig a szigorú európai uniós szabályoknak megfelelően helyezik el, s meggátolják, hogy a meglévő lerakók szennyezzék a talajt és az ivóvizet.

A tervek szerint a szerves hulladék feldolgozását két mechanikai-biológiai kezelőben és egy komposztálóban végeznék, a lerakással történő ártalmatlanítást egy új hulladéklerakó és 4 átrakó állomás szolgálja majd. A szelektív gyűjtéshez két hulladék-válogatóművet építenek és 22 hulladékudvart alakítanak ki, 820 gyűjtőszigetet telepítenek, a nagyobb városokban és a szomszédos településeken bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Theresa Oliver, 2019. március 20.

Én Theresa Oliver vagyok. de USA-ban élek, Néhány hónappal ezelőtt pénzügyileg feszült volt...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Ratman, 2019. március 18.

Nem ajánlom Richard Cosmos urat (se), nem túl sok hitelt küld :D...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Váradi Tibor Attila, 2019. március 17.

Tisztelt Tulajdonos(ok)!

Szeretnék Önökkel beszélni benzines autó elektromosra v...

Alakítsd elektromossá az autód!

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés