Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hulladéklerakókat rekultiválnak a Dél-Dunántúlon

MTI, 2011. augusztus 24. - szerda 11:21
Címkék: hulladék
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hulladéklerakókat rekultiválnak a Dél-Dunántúlon szeptembertől, a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Program keretében zajló és 89 települést érintő munkálatokra 6,9 milliárd forintot költenek.


Az elavult, erősen szennyező lerakók rekultivációjára, köztük 25 teljes felszámolására a környezet védelme okán van szükség - tájékoztatta a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás az MTI-t. A munkálatok nem csupán a lerakott hulladék lefedését és növények ültetését foglalja magában, hanem figyelőkutak kialakítását is, amelyek segítségével folyamatosan ellenőrizhető a környék ivóvízének minősége.

"Három település kivételével már mindenhol átadták a munkaterületeket. Az építkezés a tervek jóváhagyása miatt még várat magára, de várhatóan szeptemberre zöld utat kap" - írták a közleményben.

A társulás utalt rá: az érintett települések lakosai pozitívan fogadják a projektet. Egy közelmúltban végzett felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek közel 80 százaléka rendezetlennek, zavarónak, vagy bűzösnek tartja a lerakókat.

"Az eredmények ismeretében kijelenthetjük, hogy a térség több lerakójának bezárása, rekultivációja valós lakossági igény. Az emberek 98 százaléka szerint szükség van a projektre, és úgy vélik, hogy annak hatására tisztább, egészségesebb lesz a környezet, valamint nőhet a környék turisztikai presztízse" - közölték.

A felmérésben a válaszadók közel 80 százaléka ítélte rossznak Magyarország környezeti állapotát, és aggodalmát fejezte ki a környezetében felmerülő egészségkárosító lég-, víz-, és talajszennyezés miatt.

Papp Gábor, a Mecsek-Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője korábban az MTI-nek elmondta: a Mecsek-Dráva program összesen mintegy 25 milliárd forintba kerül, és az erősen szennyező lerakók rekultivációja mellett a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszer kialakítását célozza.

A jövő őszre befejeződő rekultiváció 100 százalékos, a hulladékgazdálkodási rendszer két évig tartó munkálatai 70 százalékos európai uniós támogatást élveznek.

A program Baranya, Somogy és Tolna megyében 313 település 426 ezer lakosa számára teremt egészségesebb környezetet azzal, hogy a térségben évente keletkező mintegy 200 ezer tonna hulladék 70 százalékát újrahasznosítják, a fennmaradó részt pedig a szigorú európai uniós szabályoknak megfelelően helyezik el, s meggátolják, hogy a meglévő lerakók szennyezzék a talajt és az ivóvizet.

A tervek szerint a szerves hulladék feldolgozását két mechanikai-biológiai kezelőben és egy komposztálóban végeznék, a lerakással történő ártalmatlanítást egy új hulladéklerakó és 4 átrakó állomás szolgálja majd. A szelektív gyűjtéshez két hulladék-válogatóművet építenek és 22 hulladékudvart alakítanak ki, 820 gyűjtőszigetet telepítenek, a nagyobb városokban és a szomszédos településeken bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2020. január 24.

Szüksége van kölcsönre? személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzáloghitel? Mezőgazdasági...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza