Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!



Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Megbízható termékeket ajánl az NFH

MTI, 2011. augusztus 18. - csütörtök 14:41
Címkék: NFH, kosár
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a tervek szerint októberben elindítja a különböző termékköröket lefedő, minőségi árukból összeállított nemzeti termék kosár elnevezésű kezdeményezését - közölte Pintér István, a szervezet főigazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön, Nyíregyházán.


A svéd minta alapján összeállított szimbolikus kosárba azok a vállalkozások kerülhetnek bele, amely garantáltan biztonságos árukat, vagy minősített, laboratóriumban bevizsgált, esetleg díjazott termékeket forgalmaznak - ismertette. A negyedévenként frissített és aktualizált listára csak a szigorú feltételeknek megfelelő könnyűipari, élelmiszeripari és műszaki termékek kerülhetnének bele.

Ezt a listát a fogyasztó nem köteles elfogadni, a hatóság részéről ez csak egy ajánlás - húzta alá a főigazgató. Pintér István szerint a kezdeményezés azért is különösen fontos, mert az Európai Unióba évente mintegy kétezer veszélyes termék érkezik; így például a nagybevásárlások előtt fontos, hogy a fogyasztó tájékozott legyen, milyen biztonságos termékek közül vásárolhat.

-

A főigazgató a hatóság által korábban elindított fogyasztóvédelmi konzultációval kapcsolatban elmondta: a visszaérkezett jelzések alapján kedvező a fogadtatása a preventív céllal létrehozott, kifogástalan vállalkozásokat összegyűjtő pozitív listának, amelyre eddig mintegy ötszáz cég és társaság került fel. A tapasztalatok szerint egyre több vállalkozás kéri maga ellen az önellenőrzést, így a lista amellett, hogy segítséget nyújt a fogyasztóknak, egyfajta piactisztulást is generál - fogalmazott.

A több ezer visszaérkezett válasz mintegy nyolcvan százalékában azt kérik a fogyasztók és a vállalkozók, hogy túllépve a pozitív listán, vezessék be a Fogyasztóbarát Emblémát. Az NFH ezt január 1-jével tervezi életbe léptetni. Az emblémát azok a vállalkozások kaphatják meg, amelyeknél egy évre visszamenőleg nem tapasztaltak jogsértést és megalapozott fogyasztói panaszt, valamint a rájuk vonatkozó jogszabályokon kívül valamilyen plusz szolgáltatást is nyújtanak - közölte Pintér István.

Azokon a területeken, ahol jelenleg nincs megfelelő szabályozás - így az utazással egybekötött termékértékesítés, elektronikus kereskedelem - szigorítani kell - mutatott rá Pintér István. Hozzátette: a hatóságnak emellett a jövőben célirányosan, akár több szakhatóság bevonásával kell elvégeznie a fogyasztók szélesebb rétegét elérő vállalkozások - bevásárlóközpontok, áruházak - ellenőrzését.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 19.

Pénzügyileg és szükséged van egy kölcsönre, hogy megváltoztasd a sürgős szükségletedet, ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 19.

Kell hitel? Személyi kölcsönök? Üzleti kölcsönök? jelzálogkölcsönök? Mezőgazdasági és...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

David Peterson, 2018. október 19.

Mindenkinek szüksége van egy kis segítségre. A Személyi Kölcsön segíthet abban, hogy megenge...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés