Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Megbízható termékeket ajánl az NFH

MTI, 2011. augusztus 18. - csütörtök 14:41
Címkék: NFH, kosár
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a tervek szerint októberben elindítja a különböző termékköröket lefedő, minőségi árukból összeállított nemzeti termék kosár elnevezésű kezdeményezését - közölte Pintér István, a szervezet főigazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön, Nyíregyházán.


A svéd minta alapján összeállított szimbolikus kosárba azok a vállalkozások kerülhetnek bele, amely garantáltan biztonságos árukat, vagy minősített, laboratóriumban bevizsgált, esetleg díjazott termékeket forgalmaznak - ismertette. A negyedévenként frissített és aktualizált listára csak a szigorú feltételeknek megfelelő könnyűipari, élelmiszeripari és műszaki termékek kerülhetnének bele.

Ezt a listát a fogyasztó nem köteles elfogadni, a hatóság részéről ez csak egy ajánlás - húzta alá a főigazgató. Pintér István szerint a kezdeményezés azért is különösen fontos, mert az Európai Unióba évente mintegy kétezer veszélyes termék érkezik; így például a nagybevásárlások előtt fontos, hogy a fogyasztó tájékozott legyen, milyen biztonságos termékek közül vásárolhat.

-

A főigazgató a hatóság által korábban elindított fogyasztóvédelmi konzultációval kapcsolatban elmondta: a visszaérkezett jelzések alapján kedvező a fogadtatása a preventív céllal létrehozott, kifogástalan vállalkozásokat összegyűjtő pozitív listának, amelyre eddig mintegy ötszáz cég és társaság került fel. A tapasztalatok szerint egyre több vállalkozás kéri maga ellen az önellenőrzést, így a lista amellett, hogy segítséget nyújt a fogyasztóknak, egyfajta piactisztulást is generál - fogalmazott.

A több ezer visszaérkezett válasz mintegy nyolcvan százalékában azt kérik a fogyasztók és a vállalkozók, hogy túllépve a pozitív listán, vezessék be a Fogyasztóbarát Emblémát. Az NFH ezt január 1-jével tervezi életbe léptetni. Az emblémát azok a vállalkozások kaphatják meg, amelyeknél egy évre visszamenőleg nem tapasztaltak jogsértést és megalapozott fogyasztói panaszt, valamint a rájuk vonatkozó jogszabályokon kívül valamilyen plusz szolgáltatást is nyújtanak - közölte Pintér István.

Azokon a területeken, ahol jelenleg nincs megfelelő szabályozás - így az utazással egybekötött termékértékesítés, elektronikus kereskedelem - szigorítani kell - mutatott rá Pintér István. Hozzátette: a hatóságnak emellett a jövőben célirányosan, akár több szakhatóság bevonásával kell elvégeznie a fogyasztók szélesebb rétegét elérő vállalkozások - bevásárlóközpontok, áruházak - ellenőrzését.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza