Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Darázsinvázió Nógrád megyében

MTI, 2011. augusztus 11. - csütörtök 11:31
Címkék: darázs, méh,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Amíg a korábbi években hét nap alatt átlagosan egy-két ilyen eset fordult elő, újabban egyre többször hívják a tűzoltókat darázsfészkek eltávolításához.


Nógrád megyében csak az elmúlt héten kilenc riasztást kaptak emiatt a lánglovagok. Szécsény kivételével valamennyi városból, de kisebb településekről - így Endrefalváról és Karancskesziről - is.

Balassagyarmaton például egyetlen padláson közel negyven darab fészket találtak. A családi házakon és melléképületeken túlmenően az emeletes házakban is gyakran felbukkannak a fullánkos rovarok - tájékoztatott Szeles Péter, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Mi magunk is tehetünk azért, hogy elkerüljük a méh- vagy darázscsípést - amely egyes emberekre nézve igen veszélyes -, többek között, ha gondoskodunk az élelmiszerek és az ételmaradék zárt tárolásáról. A szemétgyűjtőt takarjuk le és naponta tisztítsuk ki.

Kerüljük az erős illatú kozmetikumok használatát. Lehetőleg egyszínű ruházatot hordjunk; legjobb a fehér. Szabadban viseljünk zárt cipőt, sohase járjunk mezítláb. A bőrre szálló rovart óvatosan zavarjuk el, ne ingereljük gyors mozgással, hadonászással.

-

A szabadban fogyasztott ételeket, italokat - különösen a dobozos üdítőt vagy sört - elfogyasztásuk előtti gondosan ellenőrizzük. Távolítsuk el a lakott hely közelében található darázsfészket, a lakóhelyiséget pedig szereljük fel hálóval. Motorozáskor a bukósisak mellett viseljünk kesztyűt is, autót pedig ha csak lehet, csukott ablakkal vezessünk. Ne bolygassuk a korhadt ágat, fadarabokat, amelyek a darazsak gyakori fészkelő helyei. Amennyiben azonban elkerülhetetlen az irtás, különös óvatossággal járjunk el!

"Régebben erre a célra a nagyon hatásos, de tűz- és robbanásveszélyes szén­diszulfidot és a gázolajat használták. Az egyéb veszélyeik miatt ezeket mindenki kerülje. Napjainkban bármilyen rovarirtó szer megfelelő hatású, ha azt a fészekbe juttatjuk, illetve egyidejűleg annak környékét is kezeljük" - fogalmazott Szeles Péter.

Szakemberek ködképzést és ULV-eljárást alkalmazhatnak. A bokrokon vagy a padlástérben található fészek porozószer, illetve speciális aeroszol alkalmazásával irtható ki. A legcélszerűbb a fészek nappali felkutatása és megjelölése. Irtószeres kezelésre a sötétedés utáni időpont a legalkalmasabb, mivel ilyenkor valamennyi rovar a fészekben van és támadó készségük is csökken az esti hűvösebb időjárás következtében. A fészekbe jutó irtószertől, különösen a ködpermettől a darazsak először lebénulnak, majd elpusztulnak.

A magasan elhelyezkedő fészek és közvetlen környéke részben teleszkópos hosszabbító nyélre helyezett készítménnyel kezelhető, amellyel a permetezés szöge és iránya is szabályozható. A létráról történő házi irtás kerülendő, mert egy esetleges támadás során a létráról történő leesés is végzetes lehet.

"Mindezt nappal nehéz szúrás nélkül megúszni, ezért ilyenkor a bokánál, a csuklónál és a nyaknál ragasztószalaggal betekert védőruha, illetve fejvédő és szemüveg viselése feltétlenül célszerű" - fejtette ki Szeles Péter.

Ami a darazsakat illeti, tavasszal az áttelelt fiatal királynő megfogása és elpusztítása is hatékony lehet. Erre a célra a kereskedelemben kapható rovarcsapdák mellett bármilyen edényből - műanyag üveg oldalába lyukat vágva - készíthetünk házi csapdákat is, amelybe csalétekként cukros, lekváros, ecetes vizet vagy sört tehetünk.

A ház falán, vagy a tető alatt található fészek bejáratát soha ne zárjuk le, mert a darazsak esetleg új "utat" keresve a lakótérbe is bejuthatnak. Az irtás után a fészket hosszú pengéjű késsel el kell távolítani, vizes vödörbe dobni, majd a helyét lepermetezni. A földben kialakított fészekre forró vizet célszerű önteni.

"Fontos, hogy a hasznos méhek ellen csak akkor kell védekezni, ha az embert zavarják. Az ártalom helyét és a védekezés területét gondosan fel kell deríteni, amelyhez az érintett személyek nyújthatnak segítséget" - hívta fel a figyelmet Szeles Péter.

Amennyiben a kaptárban két királynő nevelődik ki, és az új királynő katonái nem tudják a régit kivégezni, akkor a méhkas kettéválik, s egy részük elköltözik. Ilyen nagy létszámú, több ezer vagy akár több tízezer tagú méhraj irtását senki se kísérelje meg, hívják a tűzoltókat vagy a legközelebbi méhészt, aki végre tudja hajtani a befogást.

A méhek irtása kizárólag kellően körülhatárolt területen történhet, a darazsak kapcsán már ismertetett módszerekkel és technológiákkal. Akinek azonban a szervezete a méhszúrásra érzékeny, az kerülje ezt a tevékenységet! Az elpusztított házi méhek lakóházon illetve annak közelében található fészkét el kell távolítani, mert a nap melegének hatására a kifolyó méz és méhviasz újabb példányokat csal oda.

A tömeges méh- vagy darázscsípést elszenvedettek, továbbá az ajkak, a nyelv és a száj belső részén, a garaton megcsípettek, valamint az allergiás tüneteket mutatók esetében azonnal értesíteni kell a mentőszolgálatot. A mentők kiérkezéséig a kereskedelmi forgalomba kapható kalcium pezsgőtabletta fogyasztása enyhítheti a tüneteket.

Forrás: nport.hu

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza