Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Árfolyamot rögzít az OTP

MTI, 2011. augusztus 12. - péntek 08:41
Címkék: OTP, deviza, árfolyam
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az OTP Bank saját árfolyamrögzítéses hitelkonstrukciót is indít a devizahitelesek megsegítésére, amellett, hogy részt vesz a péntektől induló állami programban is - mondta Gresa István, az OTP vezérigazgató-helyettese.


Az OTP Bank konstrukciójára az igényeket az államihoz képest negyedévvel később, 2012. március 31-ig lehet beadni, a rögzített árfolyamok pedig magasabbak lesznek mint az állami konstrukcióban, viszont szélesebb ügyfélkörre terjedhet majd ki a bank saját konstrukciója. A módosítás esetén a rögzített árfolyamon történő hiteltörlesztés futamideje maximum 3 év, azaz 36 hónap.

Az OTP a svájci frank árfolyamát 200 forinton, az euróét 265 forinton, a japán jenét 2,20 forinton rögzíti saját konstrukciójában.

Az államitól eltérő konstrukciót, így a magasabb árfolyamokat az OTP-nél azzal indokolták, hogy vélhetően ezzel a konstrukcióval élnek majd azok a devizaadósok, akik hosszabb időt szánnak a belépés átgondolására. Emellett azok választhatják, akik tartanak attól, hogy mi lesz a gyűjtőszámlán felhalmozott, még kifizetetlen törlesztés további sorsa az árfolyamfixálás futamideje után, hisz az állami konstrukció alacsonyabb kurzusainál magasabb lesz a fennmaradt összeg.

Péntektől, azaz 2011. augusztus 12-től indul az állami otthonvédelmi program a bajba jutott devizahitelesek megsegítésére, amelynek során a korábbi lakáshitel-szerződésüket módosítani kívánó adósok rögzített devizaárfolyamon megváltoztathatják a kölcsönükről szóló előző megállapodást.

Az állami konstrukcióban a devizakölcsönöknél a svájci frankot 180 forintos, az eurót 250 forintos, a jent pedig 2 forintos árfolyamon rögzítik majd, a szerződések módosítására az igényeket 2011. december 31-ig lehet beadni.

Mind az állami, mind az OTP konstrukciójánál az árfolyamrögzítésbe való belépés felső korlátját jelenti az, hogy az eredeti szerződéskor az ingatlan maximális fedezeti értéke 30 millió forint lehet.

A módosítás esetén a rögzített árfolyamon történő hiteltörlesztés futamideje maximum 3 év, azaz 36 hónap, de legfeljebb 2014. december 31-ig tudnak az adósok a lehetőséggel élni. A tényleges beszedéskori árfolyammal és a rögzített árfolyammal számított törlesztőrészlet közötti különbség egy forintban vezetett gyűjtőszámlára kerül, ez módosítja a hitel egyenlegét. Az aktuális és a rögzített árfolyammal számított részlet közötti különbség a gyűjtőszámlán a 3 havi BUBOR (bankközi kamatláb) alapján kamatozik, a gyűjtőszámla forint alapú.

Gresa István elmondta: az OTP célja, hogy minden bajba jutott adóssal megállapodjon, nem célja a hitelintézetnek sem az, hogy a lakhatást elveszítse az adós, és elárverezzék az otthonát, és az esetlegesen több évig tartó pereskedést sem akarja a pénzintézet. "Aki együtt akar működni a bankkal a törlesztési gondok kapcsán, annak tudnak valamilyen megoldást találni" - mondta a vezérigazgató-helyettes.

Gresa István közölte: aki részt akar venni az árfolyamrögzített konstrukcióban, annak közjegyzői okiratba foglalt egyoldalú tartozáselismerő nyilatkozatot kell tennie, amelynek 2 példányát be kell nyújtania az OTP-bankfiókba. Az OTP külön díjat nem számít fel a szerződés módosításáért. A közjegyzőnek az okirat elkészítéséért 15-30 ezer forint közötti összeget kell fizetni.

A vezérigazgató-helyettes közölte: az OTP adósmentő programjában a 90 napon túli fizetési késedelemben lévő hiteladósok is részt vehetnek, amennyiben a 90 napon túli hátralékukat egy összegben befizetik az OTP-nek, és így a hátralékot 90 nap alá csökkentik a rögzített árfolyam alkalmazásáig.

Elmondta: mintegy 160 ezer svájci frank alapú lakáskölcsönnel rendelkező ügyfelük van. Úgy számítják, hogy a devizaadósok mintegy 10 százaléka él majd árfolyamrögzítés lehetőségével.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Ébresztő film !, 2011. augusztus 17. - szerda 10:06

magadért pár perc :D http://szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?a=szabadeuropa&o=heti_tema_2011_07_02__TMI7

Átverésch Show indul :), 2011. augusztus 17. - szerda 08:42

A NAGY OTP , (magyar nyugdijasok pénzével játszó) A HTM -et rögzíthetné nuygatbalkánon úgy 3,2 % -on mint Osztrák bank többsége.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza