Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Elmarad a német repülésirányítók sztrájkja

MTI, 2011. augusztus 09. - kedd 09:01
Címkék: sztrájk, légi közlekedés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Elmarad a német repülésirányítók keddre tervezett sztrájkja, amely a hazai és a nemzetközi légi közlekedésben hatalmas káoszt okozhatott volna.


A hesseni tartományi munkaügyi bíróság keddre virradó éjjel jóváhagyta ugyan a szakszervezet által hirdetett sztrájkot, a munkaadó, a német repülésbiztonsági hatóság azonban az utolsó pillanatban bejelentette: az érvényben lévő törvényeknek megfelelően úgynevezett békítő eljáráshoz folyamodik. Ez pedig azt jelenti, hogy mindkét fél számára azonnali hatállyal úgynevezett megbékélési kötelezettség lép életbe, és ebben az időszakban - amely több hétig is elhúzódhat - sztrájkot nem tarthatnak.

A munkabeszüntetésre ily módon egyelőre nem kerül sor, ami azt jelenti, hogy mind a németországi, mind pedig a Németországba tartó külföldi, köztük magyar utasok fellégezhetnek, és kedden az eredeti terveknek megfelelően útnak indulhatnak.

A csaknem 2000 német repülésirányító kedd reggel 6 órakor lépett volna sztrájkba, és a munkabeszüntetést déli 12 óráig tervezték. Szakértők szerint a sztrájk nemcsak a németországi repülőtereken, de a nemzetközi légi közlekedésben jelentős fennakadásokhoz vezetett volna.

Még hétfő este, első fokon a frankfurti munkaügyi bíróság is jóváhagyta a tervezett munkabeszüntetést, a szakszervezeti követeléseket törvényesnek minősítve. A munkaadó, azaz a német repülésbiztonsági hatóság azonban fellebbezett, a számára ugyancsak kedvezőtlen másodfokú határozat után pedig az utolsó jogi eszközhöz, az említett békítő eljáráshoz folyamodott. A tárgyalásokat egy harmadik, semleges fél bevonásával kell lefolytatni. A munkaadó erre a szerepre egy tekintélyes müncheni munkaügyi jogászt javasolt.

A repülésirányítók szakszervezete az alkalmazottak számára 6,5 százalékos béremelést követelt, sürgette továbbá a túlóra csökkentését, valamint általánosságban a munkakörülmények javítását. Állást foglalt amellett is, hogy a légiirányítók nagyobb beleszólást kapjanak a vállalati ügyekbe. A munkaadó a követelések többségét elutasította.

A Lufthansa és a többi légitársaság előzetesen rendkívüli intézkedésekkel, egyebek között szükségtervekkel készült a keddi munkabeszüntetésre.

A tervezett sztrájkot a német lakosság nagy felháborodással fogadta. Ennek oka egyrészt az volt, hogy a légiirányítók munkabeszüntetésére a turista-, illetve szabadságszezon kellős közepén került volna sor. A felzúdulást ugyanakkor az is magyarázta, hogy a repülésirányítók keresete jóval meghaladja a németországi átlagot, és megközelíti az évi 120 ezer eurót. Ezenkívül számos kiváltságban részesülnek, így a többi között korábban mehetnek nyugdíjba is. Egy nemzetközi felmérés szerint a német repülésirányítók külföldi kollégáiknál is jobban keresnek.

Elítélte és felelőtlennek nevezte a tervezett sztrájkot a német légikikötők szövetsége is.

Előzetes becslések szerint a sztrájk mintegy 3000 belföldi, illetve nemzetközi járatot és mintegy 400 ezer utast érintett volna.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza