Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nyugdíjpénztárakat figyelmeztet a PSZÁF

MTI, 2011. augusztus 04. - csütörtök 12:11
Címkék: PSZÁF, nyugdíjpénztár
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Újabb elvárást fogalmazott meg a magánnyugdíjpénztárakkal szemben a felügyelet elnöke, aki a kasszákat levelében arra szólította fel, hogy a volt tagoknak járó kifizetésből csak a minimális, és ésszerűen indokolt költségeket vonják le.


A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján közzétett tájékoztató ismerteti: a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe átlépéshez kapcsolódó eljárási szabályokról szóló kormányrendelet szerint "a visszaléptetés során a magánnyugdíjpénztár az eszközök átadásával és az átutalásokkal kapcsolatos tényleges banki, tőzsdei, elszámolóházi és postai költségeket a tagi követeléssel szemben érvényesítheti".

Az idézett rendelkezés lehetőséget teremt arra, hogy a tagi kifizetéssel kapcsolatos banki és postai utalási költséget a magánnyugdíjpénztárak a volt tagok terhére érvényesítsék. A felügyelet megállapítása szerint azonban e költség felszámítását a jogszabályi előírás nem teszi kötelezővé, így a magánnyugdíjpénztáraknak mérlegelési jogkörük van abban a vonatkozásban, hogy a volt tagok felé mekkora mértékű költséget érvényesítenek.

A felügyelet elnöke a magánnyugdíjpénztáraknak írt levelében kifejezte elvárását, hogy a tagi kifizetések banki átutalása, továbbá postai kiutalása költségeinek a volt tagokra hárítása körében kívánatos, hogy a magánnyugdíjpénztárak minden szükséges intézkedést tegyenek meg annak érdekében, hogy a volt tagoknak járó kifizetésből a lehető legminimálisabb és ésszerűen indokolt költségek kerüljenek levonásra - ismerteti a tájékoztató.

A magánnyugdíjpénztárak eljárása a levél szerint akkor kellően méltányos, ha a Magyar Posta Zrt.-től, illetőleg a banki utalásnál közreműködő pénzügyi szervezetektől igénybe vehető kedvezményeket érvényesítik annak érdekében, hogy a volt pénztártagoknál a lehető legkisebb költség jelentkezzen.

A felügyelet bejelentette továbbá, hogy értékelni kívánja a magánnyugdíjpénztárak költségfelszámítási gyakorlatát, ezért a magánnyugdíjpénztáraktól beszámolót kért a tagi kifizetések során felszámított költségek minimalizálása érdekében tett intézkedéseikről, amelyet szeptember 15-ig kell elkészíteniük.

A PSZÁF folyamatosan vizsgálja a volt magán-nyugdíjpénztári tagok tb rendszerbe visszalépésének fázisait. Először a vagyonátadás megfelelő módszertanának meglétét ellenőrizte, a második lépcsőben kiemelt szerepet kapott a vagyonátadás jogszerűségének vizsgálata, majd elrendelte, hogy a magán-nyugdíjpénztári belső ellenőrök legkésőbb július 19-ig vizsgálják meg a hozamgarantált tőke és a visszalépő tagi kifizetések kiszámításának módszertanát, elégséges nagyságú mintavétel alapján az egyedi számítások helyességét, és erről tájékoztassák a felügyeletet.

A felügyelet a belső ellenőri jelentések alapján azt is vizsgálja, hogy egy speciális kör esetében felmerülhet-e még tisztázandó, az elszámolást pontosítandó feladat. Azokról a tagokról van szó, akik legalább egyszer pénztárt váltottak, s a kötelezően befizetendő összeg mellett munkáltatójuk vagy maguk tagdíjkiegészítést fizettek. Ennél a hangsúlyozottan kis létszámú - ezres nagyságrendű - csoportnál ugyanis indokoltnak tartotta annak áttekintését, hogy az átlépéskor a nyilvántartások az átadás-átvételkor minden vonatkozásban rendben voltak-e, tagi kifizetésük megfelelő-e.

Binder István, a felügyelet szóvivője az MTI-nek korábban elmondta: a felügyelet a kifizetések megindulásakor valamennyi magánnyugdíjpénztár esetében szúrópróbaszerűen jelentős számú ügyfélaktát átvizsgál majd - egy-egy pénztárnál akár több százat is -, ellenőrizni fogja a teljes folyamatot, a teljes megtakarítás visszafizetésétől a pénztári reálhozamig. Ha a szúrópróbaszerű ellenőrzések nagyobb problémára vetnek fényt, a felügyelet el fog járni, amennyiben szükséges, felügyeleti szankciót fog alkalmazni. Ezek az ellenőrzések egészen őszig fognak tartani, hiszen a felügyelet viszonylag nagy kört fog egyedi, aprólékos munkával minden pénztárnál ellenőrizni - mondta a szóvivő.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza