Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nyugdíjpénztárakat figyelmeztet a PSZÁF

MTI, 2011. augusztus 04. - csütörtök 12:11
Címkék: PSZÁF, nyugdíjpénztár
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Újabb elvárást fogalmazott meg a magánnyugdíjpénztárakkal szemben a felügyelet elnöke, aki a kasszákat levelében arra szólította fel, hogy a volt tagoknak járó kifizetésből csak a minimális, és ésszerűen indokolt költségeket vonják le.


A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) honlapján közzétett tájékoztató ismerteti: a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe átlépéshez kapcsolódó eljárási szabályokról szóló kormányrendelet szerint "a visszaléptetés során a magánnyugdíjpénztár az eszközök átadásával és az átutalásokkal kapcsolatos tényleges banki, tőzsdei, elszámolóházi és postai költségeket a tagi követeléssel szemben érvényesítheti".

Az idézett rendelkezés lehetőséget teremt arra, hogy a tagi kifizetéssel kapcsolatos banki és postai utalási költséget a magánnyugdíjpénztárak a volt tagok terhére érvényesítsék. A felügyelet megállapítása szerint azonban e költség felszámítását a jogszabályi előírás nem teszi kötelezővé, így a magánnyugdíjpénztáraknak mérlegelési jogkörük van abban a vonatkozásban, hogy a volt tagok felé mekkora mértékű költséget érvényesítenek.

A felügyelet elnöke a magánnyugdíjpénztáraknak írt levelében kifejezte elvárását, hogy a tagi kifizetések banki átutalása, továbbá postai kiutalása költségeinek a volt tagokra hárítása körében kívánatos, hogy a magánnyugdíjpénztárak minden szükséges intézkedést tegyenek meg annak érdekében, hogy a volt tagoknak járó kifizetésből a lehető legminimálisabb és ésszerűen indokolt költségek kerüljenek levonásra - ismerteti a tájékoztató.

A magánnyugdíjpénztárak eljárása a levél szerint akkor kellően méltányos, ha a Magyar Posta Zrt.-től, illetőleg a banki utalásnál közreműködő pénzügyi szervezetektől igénybe vehető kedvezményeket érvényesítik annak érdekében, hogy a volt pénztártagoknál a lehető legkisebb költség jelentkezzen.

A felügyelet bejelentette továbbá, hogy értékelni kívánja a magánnyugdíjpénztárak költségfelszámítási gyakorlatát, ezért a magánnyugdíjpénztáraktól beszámolót kért a tagi kifizetések során felszámított költségek minimalizálása érdekében tett intézkedéseikről, amelyet szeptember 15-ig kell elkészíteniük.

A PSZÁF folyamatosan vizsgálja a volt magán-nyugdíjpénztári tagok tb rendszerbe visszalépésének fázisait. Először a vagyonátadás megfelelő módszertanának meglétét ellenőrizte, a második lépcsőben kiemelt szerepet kapott a vagyonátadás jogszerűségének vizsgálata, majd elrendelte, hogy a magán-nyugdíjpénztári belső ellenőrök legkésőbb július 19-ig vizsgálják meg a hozamgarantált tőke és a visszalépő tagi kifizetések kiszámításának módszertanát, elégséges nagyságú mintavétel alapján az egyedi számítások helyességét, és erről tájékoztassák a felügyeletet.

A felügyelet a belső ellenőri jelentések alapján azt is vizsgálja, hogy egy speciális kör esetében felmerülhet-e még tisztázandó, az elszámolást pontosítandó feladat. Azokról a tagokról van szó, akik legalább egyszer pénztárt váltottak, s a kötelezően befizetendő összeg mellett munkáltatójuk vagy maguk tagdíjkiegészítést fizettek. Ennél a hangsúlyozottan kis létszámú - ezres nagyságrendű - csoportnál ugyanis indokoltnak tartotta annak áttekintését, hogy az átlépéskor a nyilvántartások az átadás-átvételkor minden vonatkozásban rendben voltak-e, tagi kifizetésük megfelelő-e.

Binder István, a felügyelet szóvivője az MTI-nek korábban elmondta: a felügyelet a kifizetések megindulásakor valamennyi magánnyugdíjpénztár esetében szúrópróbaszerűen jelentős számú ügyfélaktát átvizsgál majd - egy-egy pénztárnál akár több százat is -, ellenőrizni fogja a teljes folyamatot, a teljes megtakarítás visszafizetésétől a pénztári reálhozamig. Ha a szúrópróbaszerű ellenőrzések nagyobb problémára vetnek fényt, a felügyelet el fog járni, amennyiben szükséges, felügyeleti szankciót fog alkalmazni. Ezek az ellenőrzések egészen őszig fognak tartani, hiszen a felügyelet viszonylag nagy kört fog egyedi, aprólékos munkával minden pénztárnál ellenőrizni - mondta a szóvivő.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza