Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

IKEA utánzatok működnek Kínában

HENT, 2011. augusztus 03. - szerda 15:51
Címkék: IKEA, Kína, hamisítás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Kék-sárga dizájn, apró ceruzák a jegyzeteléshez, berendezett szobák, minimalista étterem jellemző arra a bútorboltra, amely meggyőző másolata a svéd áruházlánc üzleteinek. Egyre gyakoribb, hogy Kína nem csak a terméket, de a hivatalos boltot is lemásolja.


Múlt hónapban komoly vihart kavart a nemzetközi médiában, sőt ellenőrzésre ösztönözte a kínai hatóságokat, amikor egy Kínában élő amerikai állampolgár hamis Apple üzletekről írt blogjában. A Financial Times beszámolója szerint a dolog nyilvánosságra kerülése óta egyre-másra bukkannak fel azok a kiskereskedelmi egységek, amelyek egy ismert márka márkaboltjainak teljes megjelenését másolják.

A nemzetközileg ismert márkák tulajdonosai jelentős összegeket fektetnek a márkaépítésbe, tesznek érte, hogy termékeik és üzleteik bármely országban ugyanazt a minőséget és szolgáltatási színvonalat képviseljék, és meggyőződésük, hogy ez az, amit vevőik keresnek. Az utánzatokra épülő üzletek működésükkel éppen ezt az ismertséget és keresleti igényt igyekeznek kihasználni. A márkatulajdonosokat így megkárosítják, hiszen, ha az üzlet eredeti termékeket is értékesít, a jogtulajdonosnak akkor sincs kontrollja az üzletmenet fölött.

-

A hírportál cikke szerint a tízezer négyzetméteres hamis IKEA üzlet ugyanazon városban található, ahol az említett Apple márkaboltok. Az angol nevén 11Furniture üzlete ugyanazt a kék-sárga színvilágot használja, hasonlóan berendezett szobákkal csalogatja a vevőket, és bár minimalista éttermében nem húsgombócot, hanem kínai ételeket kínál, de még az apró kis ceruzákat is kihelyezi, amellyel a vevők feljegyezhetik a bútorok méreteit. Sőt, a cég kínai neve ("Shi Yi Jia Ju") is nagyon hasonlóan hangzik, mint az IKEA helyi elnevezése ("Yi Jia Jia Ju").

Az IKEA kilenc áruházat üzemeltet hivatalosan Kínában, amelyek a magasabb életszínvonalú partmenti és nyugati városokban működnek. A svéd cég közlése szerint nemzetközi és Kínában is illetékes szakértői csapata dolgozik azon, hogy a bútorvállalat szellemitulajdon-jogainak érvényt szerezzenek. A világ egyik legsikeresebb vállalkozása szerint esetükben éppen az áruház jellemzői azok, amelyekről a fogyasztók felismerik a márkát, így komoly problémát okoz, hogy egy másik, azonos szektorban érdekelt cég ilyen jogsértést követ el.

A hamis márkaboltok megjelenése nem teljesen új jelenség Kínában, a Starbucks például már hosszú évek óta próbál gátat állítani az utánzásra épülő boltok megnyitásának útjába, ugyanakkor a szakértők szerint a replika üzletek ilyen mértékű elszaporodása újdonság. A kínai Kunming városában például az ál-Apple boltok és kamu IKEA mellett hamis Nike üzletek is működnek, és a Disney által hivatalos viszonteladóként elismert, ám kétes eredetű termékeket is kínáló játékboltok is üzemelnek.

Szakértők szerint az a tény, hogy ezen üzletek főleg a kínai belterületen és a kevésbé gazdag városokban nyitnak meg, arra utal, hogy ezekben a régiókban is van igény az ismert nyugati márkákra, és arra ösztönzik az eredeti gyártókat, hogy ne csak a tehetősebb kínai városokban szerezzenek érdekeltséget. Előfordulhat ugyanakkor, hogy éppen a hamis "márkaboltok" képeznek akadályt a piacra lépés előtt, mivel fellépni ellenük nehéz. A kínai törvények ugyan tiltják, hogy az üzletek más márkák boltjainak megjelenését és hangulatát utánozzák, de a hatóságok ritkán lépnek az ilyen jogsértések ügyében.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza