Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nem csökken a lakosság forinthitel állománya

MTI, 2011. július 29. - péntek 11:31
Címkék: deviza, forint, euró, frank, hitel
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az idén júniusban a szezonálisan nem kiigazított adatok szerint a háztartások az előző hónapokhoz hasonlóan forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó hitelfelvevők voltak, míg devizában többet törlesztettek, mint amennyit felvettek - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.


A háztartások hitelállománya tranzakciókból eredően 21,9 milliárd forinttal mérséklődött, ezen belül a forinthitel-felvétel 16,9 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseket, a devizahitelek állománya ugyanakkor - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve - 38,8 milliárd forinttal csökkent.

Az MNB közleménye szerint a tranzakciók nyomán a betétállomány 55,9 milliárd forinttal nőtt: 65 milliárd forint nettó forintbetét-elhelyezés és 9 milliárd forint nettó devizabetét kivonás mellett.

-

Június végén a háztartásoknak forintban számolva összesen 939,5 milliárddal több hitelük volt, mint amennyi betétjük. Ezen belül a forintban lekötött betétállomány 3.320,2 milliárddal meghaladja a 2.898,7 milliárd forint hitelállományt, miközben a devizahitel állomány - ugyancsak forintban számolva - 4.260,2 milliárddal több, mint az 1.138,6 milliárdnyi betétállomány.

A nem pénzügyi vállalatok forinthiteleinek állománya júniusban 81,1 milliárd forinttal, míg devizahiteleinek állománya 4,8 milliárd forinttal mérséklődött a tranzakciókból eredően. Összességében a hitelállományuk - az átértékelődéstől és az egyéb volumenváltozástól megtisztítva - 87,3 milliárd forinttal csökkent.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya tranzakcióból eredően 11,0 milliárd forinttal csökkent: forintbetétek 9,0 milliárddal, a devizabetétek 2,0 milliárd forinttal csökkentek a nettó betétkivonás következtében.

A külföldi kötelezettségek állománya júniusban a hitelintézetek mérlegfőösszegének 27,9 százalékát tette ki.

Ugyancsak pénteken tette közzé az MNB a háztartási és nem pénzügyi vállatok kamatlábainak júniusi alakulását.

Eszerint júniusban a háztartások által felvett forintban denominált új akáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség mutatói kisebb mértékben csökkentek.

A lakáscélú forinthitel szerződések teljes hitelköltség mutatója (THM) november óta először júniusban csökkent 10,46 százalékra csökkent a májusi 10,56 százalékról. A THM a 2010 novemberi 9,7 százalékról folyamatosan emelkedett májusig.

A lakáscélú forinthitelek havi szerződés állománya január óta folyamatosan emelkedik: a januári 11,4 milliárd forintról júniusra 19,8 milliárd forintra emelkedett.

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos hitelköltség mutatója az egymillió euró érték alatti forinthitelek esetében változatlan maradt, míg az egymillió euró érték feletti forinthiteleknél növekedés figyelhető meg. Az egymillió euró érték alatti euróhitelek esetében az átlagos hitelköltség mutató kisebb mértékben növekedett, míg az egymillió euró érték feletti euróhitelek átlagos hitelköltség mutatója esetén nem láttunk érdemi változást.

A nem pénzügyi vállalatokkal egymillió euró érték alatt kötött forint és euróhitele új szerződések értéke növekedést mutat. Az egymillió euró érték feletti forinthitelek új szerződéses értéke az előző havi kiemelkedő növekedést követően nagyobb mértékben csökkentek, míg az egymillió euró feletti euróhiteleknél jelentős növekedés tapasztalható.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza