Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kevesebb a szúnyog idén

MTI, 2011. július 25. - hétfő 17:21
Címkék: Balaton, szúnyog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A nyár első felében uralkodó száraz, csapadékmentes és nagyon meleg időjárás miatt jelenleg kevesebb szúnyog van a vízpartokon, irtani sem kellett annyit, mint a korábbi években.


Kifejezetten kevés a szúnyog a Balatonnál, így eddig csak két kémiai irtásra volt szükség, és a csapadékossá vált időjárás ellenére várhatóan elég lesz további kettő a nyár végéig - tájékoztatott Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői csoport vezetője.

A nyár eleji forró, száraz időjárás igen alacsonyan tartotta a szezon első részében a szúnyogszámot, ehhez hasonló kedvező helyzet legfeljebb ötévenként fordul elő a Balatonnál. Ezért a szokásos öt-hét irtáshoz képest az idén várhatóan elég lesz négy. Biológiai irtást nem kellett elrendelni, a két kémiai gyérítésre pedig a kedvező szúnyoghelyzet szinten tartásához volt szükség, főként a rendezvényeik miatt aggódó önkormányzatok szorgalmazására.

MTI

Jelenleg nem okoz gondot a Balatonnál az árvaszúnyog sem, amely nem csíp, de rajzásakor kellemetlenül nagy tömegekben lepi el a partokat. A szakember szerint a hűvös, szeles idő nem kedvez az árvaszúnyogoknak, de ha melegszik az idő, augusztus elején előfordulhat még egy rajzás.

Az idén a balatoni szúnyogirtásra rendelkezésre álló 90 millió forintos keret a kevés irtás miatt bőven elegendő lesz a feladat elvégzésére, így lehetővé válik, hogy a megmaradó összeget átcsoportosítsák a következő év hasonló feladataira.

Lényegesen kevesebb a szúnyog a Velencei-tónál is, ezért itt eddig csak egyszer kellett repülőgépes permetezést bevetni a rovarok ellen - mondta a gárdonyi kistérség alelnöke, Velence polgármestere. Oláhné Surányi Ágnes (független) tájékoztatása szerint a szúnyogirtást 2821 hektáron, közösen végeztette el hét, tó környékei település, valamint a Magyar Turizmus Zrt. A szúnyogirtás időpontjának megállapítását, valamint az elvégzett munka minőségének ellenőrzését szakértő végzi. Ő dönt majd arról is, hogy szükség lesz-e - s ha igen, mikor - újabb permetezésre, illetve biológiai gyérítésre.

A szolgáltatást végző cég szakembere szerint ha a mostani esős időjárást hirtelen felmelegedés követi, s a területen a szúnyoglárváknak ideális "keltetőhelyül" szolgáló tocsogók maradnak vissza, a lárvák elpusztítása végett szükség lehet a biológiai védekezésre.

A Rajkától Gönyűig tartó Duna-szakasz mentén, mintegy harminc települést érintve a Mosonmagyaróvári Kistérségi Társulás vállalta a szúnyogirtással kapcsolatos munkák szervezését - mondta Botos Gábor, a társulás munkaszervezetének vezetője. A nyár eleji időjárás a Szigetközben sem kedvezett a szúnyogok szaporodásának, a mostani esőzés pedig erős lehűléssel érkezett, és a hideg is fékezi a rovarok szaporodását.

Botos Gábor hozzátette: két gyérítést kötöttek le az idei szezonra a munkát végző vállalkozóval, de mostanáig nem volt szükség az akcióra. A Szigetközben, tekintettel arra, hogy a területet dús növényzet borítja, kémiai beavatkozást végezhetnek csak, és nem a biológiait, amely a lárvákat tizedeli. Kitért arra, hogy szakértő állapítja meg, mikor válik szükségessé a gyérítés, utóbb pedig a beavatkozás hatékonyságát ellenőrzi. Nem lehet bármikor helikopterről kiszórni a vegyszert, erre a kora délelőtti és a délutáni órák alkalmasak.

A Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás elnöke azt közölte: egyelőre nincs szúnyoginvázió a Tisza-tónál, mivel a Tisza az idén a medrében maradt, így a partja mentén nem alakultak ki azok a tocsogó és pangó vizek, amelyek ideális szaporodási helyei a vérszívóknak. Néhány helységből azonban már jelezték a szúnyogok számának nem kívánatos gyarapodását, ezért az elmúlt héten egy légi gyérítést terveztek, de ezt az esős idő miatt el kellett halasztani - tette hozzá Zsebe Zsolt, Újlőrincfalva független polgármestere.

Az elnök tájékoztatása szerint amint az időjárás szárazra vált, a vegyi gyérítést azonnal elvégeztetik a munkára szerződött repülőgépes vállalkozással. A 22 települést tömörítő önkormányzati társulás a nyári szezonban három gyérítési akciót tervez mintegy 5000 hektárnyi területen.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza