Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kevesebb a szúnyog idén

MTI, 2011. július 25. - hétfő 17:21
Címkék: Balaton, szúnyog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A nyár első felében uralkodó száraz, csapadékmentes és nagyon meleg időjárás miatt jelenleg kevesebb szúnyog van a vízpartokon, irtani sem kellett annyit, mint a korábbi években.


Kifejezetten kevés a szúnyog a Balatonnál, így eddig csak két kémiai irtásra volt szükség, és a csapadékossá vált időjárás ellenére várhatóan elég lesz további kettő a nyár végéig - tájékoztatott Sáringer-Kenyeres Tamás, a balatoni szúnyogirtást irányító szakértői csoport vezetője.

A nyár eleji forró, száraz időjárás igen alacsonyan tartotta a szezon első részében a szúnyogszámot, ehhez hasonló kedvező helyzet legfeljebb ötévenként fordul elő a Balatonnál. Ezért a szokásos öt-hét irtáshoz képest az idén várhatóan elég lesz négy. Biológiai irtást nem kellett elrendelni, a két kémiai gyérítésre pedig a kedvező szúnyoghelyzet szinten tartásához volt szükség, főként a rendezvényeik miatt aggódó önkormányzatok szorgalmazására.

MTI

Jelenleg nem okoz gondot a Balatonnál az árvaszúnyog sem, amely nem csíp, de rajzásakor kellemetlenül nagy tömegekben lepi el a partokat. A szakember szerint a hűvös, szeles idő nem kedvez az árvaszúnyogoknak, de ha melegszik az idő, augusztus elején előfordulhat még egy rajzás.

Az idén a balatoni szúnyogirtásra rendelkezésre álló 90 millió forintos keret a kevés irtás miatt bőven elegendő lesz a feladat elvégzésére, így lehetővé válik, hogy a megmaradó összeget átcsoportosítsák a következő év hasonló feladataira.

Lényegesen kevesebb a szúnyog a Velencei-tónál is, ezért itt eddig csak egyszer kellett repülőgépes permetezést bevetni a rovarok ellen - mondta a gárdonyi kistérség alelnöke, Velence polgármestere. Oláhné Surányi Ágnes (független) tájékoztatása szerint a szúnyogirtást 2821 hektáron, közösen végeztette el hét, tó környékei település, valamint a Magyar Turizmus Zrt. A szúnyogirtás időpontjának megállapítását, valamint az elvégzett munka minőségének ellenőrzését szakértő végzi. Ő dönt majd arról is, hogy szükség lesz-e - s ha igen, mikor - újabb permetezésre, illetve biológiai gyérítésre.

A szolgáltatást végző cég szakembere szerint ha a mostani esős időjárást hirtelen felmelegedés követi, s a területen a szúnyoglárváknak ideális "keltetőhelyül" szolgáló tocsogók maradnak vissza, a lárvák elpusztítása végett szükség lehet a biológiai védekezésre.

A Rajkától Gönyűig tartó Duna-szakasz mentén, mintegy harminc települést érintve a Mosonmagyaróvári Kistérségi Társulás vállalta a szúnyogirtással kapcsolatos munkák szervezését - mondta Botos Gábor, a társulás munkaszervezetének vezetője. A nyár eleji időjárás a Szigetközben sem kedvezett a szúnyogok szaporodásának, a mostani esőzés pedig erős lehűléssel érkezett, és a hideg is fékezi a rovarok szaporodását.

Botos Gábor hozzátette: két gyérítést kötöttek le az idei szezonra a munkát végző vállalkozóval, de mostanáig nem volt szükség az akcióra. A Szigetközben, tekintettel arra, hogy a területet dús növényzet borítja, kémiai beavatkozást végezhetnek csak, és nem a biológiait, amely a lárvákat tizedeli. Kitért arra, hogy szakértő állapítja meg, mikor válik szükségessé a gyérítés, utóbb pedig a beavatkozás hatékonyságát ellenőrzi. Nem lehet bármikor helikopterről kiszórni a vegyszert, erre a kora délelőtti és a délutáni órák alkalmasak.

A Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás elnöke azt közölte: egyelőre nincs szúnyoginvázió a Tisza-tónál, mivel a Tisza az idén a medrében maradt, így a partja mentén nem alakultak ki azok a tocsogó és pangó vizek, amelyek ideális szaporodási helyei a vérszívóknak. Néhány helységből azonban már jelezték a szúnyogok számának nem kívánatos gyarapodását, ezért az elmúlt héten egy légi gyérítést terveztek, de ezt az esős idő miatt el kellett halasztani - tette hozzá Zsebe Zsolt, Újlőrincfalva független polgármestere.

Az elnök tájékoztatása szerint amint az időjárás szárazra vált, a vegyi gyérítést azonnal elvégeztetik a munkára szerződött repülőgépes vállalkozással. A 22 települést tömörítő önkormányzati társulás a nyári szezonban három gyérítési akciót tervez mintegy 5000 hektárnyi területen.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza