Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kevesebb a hamis bankó

MTI, 2011. július 20. - szerda 09:21
Címkék: forint, hamis
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A második negyedévben folytatódott a forintbankjegy-hamisítványok számának 2010 utolsó negyedévében kezdődött csökkenése - derül ki a jegybank negyedéves jelentéséből. Hamis valuta továbbra is kis számban kerül elő.


Az MNB honlapján publikált jelentés szerint a második negyedévben 572 darab hamis bankjegyet vontak ki a forgalomból, ami hozzávetőleg 35 százalékkal kevesebb az év első három hónapjában prognosztizáltnál. Ez elenyésző a forgalomban lévő készpénz mennyiségéhez képest: június végén az MNB adatai szerint 269,1 millió darab bankjegy és 1.190,2 millió darab érme (mintegy 2.362 milliárd forint összegben) volt forgalomban.

A hamis valuták előfordulása a jegybank szerint továbbra sem jelentős, a szakértők 231 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak a második negyedévben, ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 199 darab volt.

-

A forintbankjegyek hamisítása alapvetően továbbra is a három legmagasabb címletre irányul, ezek teszik ki a lefoglalt hamisítványok több mint 90 százalékát: a fellelt hamisítványokból 31 darab húszezres, 45 darab tízezres, 17 darab ötezres volt, míg kétezresből 2 darab, ezresből 1 darab, ötszázasból pedig 5 darab hamisítvány került elő.

A hamisítás csökkenő trendjében a jelentés szerint nagy szerepe van az MNB és a rendőrség hatékony együttműködésének, aminek legjelentősebb eredményeként 2010 végén a rendőrség elfogta az elmúlt év kiemelkedő hamisítási mutatóiért elsősorban felelős, megtévesztő minőségű tízezer forintos utánzatokat előállító bűnözői csoportot.

A jegybank a bankjegyhamisítás elleni küzdelemben kiemelt figyelmet fordít a tudatos készpénzhasználatra és a tudatos bankjegyellenőrzésre. Ennek megfelelően az MNB nemzetközi tekintetben is újszerű kezdeményezésként programot hirdetett, melyben kísérleti jelleggel anyagilag is támogatja, hogy a kiskereskedők a megbízhatóbb bankjegyellenőrzést lehetővé tevő modern uv-A/C készüléket vásároljanak - emlékeztet a jelentés.

A program első részeként a jegybank az uv-A/C készülékeket forgalmazni szándékozó cégek körében keresett partnereket, ezért ez év első felében pályázati felhívást tett

közzé. A jelentkező cégek feladata az uv-A/C készülékek értékesítése az MNB támogatását elnyerő kiskereskedők számára.

A program második fázisaként az MNB az első félév végén pályázatát hirdetett a kiskereskedők számára, az uv-A/C készülékek nettó kiskereskedelmi ára 60 százalékának megfelelő összeggel (de készülékenként legfeljebb 20 ezer forinttal) támogatja a programban részt vevőket. A támogatásra fordítható jegybanki pénzügyi keret összértéke 50 millió forint.

Az MNB honlapján olvasható terméklistán megtalálható forgalmazó cégektől bárki vásárolhat uv-A/C készüléket. A forgalmazói körben a pályázatnak köszönhetően kialakult versenyhelyzet eredményeként a vásárlók az elmúlt időszakhoz képest kedvezőbb áron juthatnak hozzá ezekhez a készülékekhez - áll a jelentésben.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza