Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Rosszat tesz a szívnek a nagyvárosi biciklizés

MTI, 2011. július 19. - kedd 09:01
Címkék: bicikli, nagyváros, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A városi levegőt rengeteg autó és busz, ipari gáz szennyezi, ezért ezen a területen kerékpározni nemhogy egészségesebb lenne, mint bármely más közlekedési eszköz, hanem éppenhogy több kockázatot jelent - jelentették ki kanadai kutatók egészséges önkéntesekkel végzett vizsgálatuk alapján.


Jó levegőjű, csendes erdőszélen biciklire ülni remek testmozgás és igen egészséges, de a nagyvárosi forgalomban a helyzet egészen más. A gyakran zsúfolt városi forgalomban, ahol sem az autósok, sem a kerékpárosok nem nagyon tartják be a közlekedési szabályokat, már pusztán a balesetveszély is fokozott.

Olyan, jól szervezett és nyugodtan közlekedő városban, mint Helsinki, a biciklizők a legújabb statisztika szerint ötször gyakrabban szenvednek közlekedési sérülést, mint az autósok, és tízszerte nagyobb esélyük van a közlekedési balesetre, mint a busszal közlekedőknek.

Scott Weichenthal és munkatársai egy hét éve megjelent német tanulmány alapján - amely szerint a kerékpárosok gyakrabban kapnak szívinfarktust, mint a tömegközlekedők - kezdtek dolgozni. A kanadai munkacsoport egészséges, nem dohányzó embereket vont be a vizsgálatba. A 42 résztvevő egy órát biciklizett a városban, illetve otthon szobabiciklin. A városi kerékpározás tekintetében különbséget tettek főútvonalak, illetve mellékutcák között.

Vizsgálták pulzusszám változékonyságát, mivel ha a szívműködés változékonysága csökken, az fokozza a szívinfarktushajlamot. A nagyforgalmú úton kerekezés három órára jelentősen rontotta szívműködés változó képességét. Hasonlóképpen a megpihenés után még több órára kóros volt bizonyos vérgázösszetevők értéke, ha a kerékpáros sűrű forgalomban biciklizett.

A kanadai munkacsoport azt ajánlja, hogy a kerékpáros, ha teheti, a nagyforgalmú, sok kereszteződéssel megszakított útvonalak helyett kisforgalmú utcákon igyekezzen célhoz érni, és fontos volna a kerékpárutak kijelölésekor is erre figyelni. Összegzésül megállapítják: a város közepén kerékpározni nem egészséges.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Anti, 2011. július 19. - kedd 14:27

A PHP nl2br fuggvenye pedig csodakra kepes :)

Anti, 2011. július 19. - kedd 14:26

Mi van akkor, ha a varos kozepen egy nagy park van? Forrasmegjeloles? A pulzusszam helyett sokkal inkabb mervado a maximalis pulzus szazaleka. Egy 60 eves embernel a 160-as pulzus - az atlagot tekintve, es nem egyenre szabva - kb. 100%-os terheles, mig egy 30 evesnel kb. 84%. Mi lehet a megoldas, egy szennyezett levegoju varosban? Ha beerunk a belvarosba, mindenki tegye le a bringat, es uljon autoba, ha fobb utvonalakon kozlekedik? Vizsgaltak-e ugyanezen utvonalakon ugyanezekben az idotartomanyokban a gepjarmuvek, gyalogosok, tomegkozlekedok helyzetet? Mi a jobb? Ha tobb oran at ulunk a dugoban, ahol a belso keringeto rendszer kavarja korulottunk pl. a PM10-et, vagy ha athaladunk a dugon, es ez alatt a - belvarosban bizonyosan - joval rovidebb ido alatt nagyobb hatas eri a szervezetet? Mi a helyzet a Vector project-el (magyarul itt lehet rola olvasni: http://kerekparosklub.hu/vector-projekt), ami vizsgalta a fentiek egy reszet, csak elfelejtettek lekozolni (utanjaras luxus, kopipaszt a meno?), hogy pont ellentetes eredmenyt hozott ki? Mikor vegezte a kanadai kutatocsoport a munkat? Ertsd: mennyire friss az info? Csak mert az, hogy ma kozoltek le, az meg semmit nem jelent. Jopar tanulmanyrol evekkel kesobb kapunk infot idehaza, mikozben mar keszult egy raklap ellentanulmany. Mert mindennek kimutathato az ellenkezoje is :) A munkacsoportnak pedig ajanlom, hogy nezze meg, hogy a nagyforgalmu utakon lehet jobban haladni, vagy a kis mellekutcakon, ahol 20 meterenkent macisajt/jobbkez van. A lakott teruleten beluli kerekparutakat pedig jo volna, ha nem forsziroznak semmikeppen sem, ugyanis sokkal balesetveszelyesebbek, mint a fobb utvonalak menten kialakitott kerekparsavok, ahol a kerekparos szem elott van, es nem egy soveny vagy egy hirdetotabla mogul kerul keresztezodesben a gepjarmuvek ele... Amugy korrekt iras :P

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza