Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Felelősségre vonható az eBay hamisítványok értékesítéséért

MTI, 2011. július 14. - csütörtök 13:31
Címkék: hamis, eBay
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Európai Bíróság ítélete szerint az internetes online piacok üzemeltetői a szellemi tulajdonjogok megsértését megelőző intézkedések meghozatalára kötelezhetők.


A brit High Court kérte az Európai Bíróság döntését az online kereskedelmi felületek felelősségre vonhatóságának értelmezése kérdésében. A brit bíróság egy, a L,Oréal által az eBay ellen benyújtott keresetet tárgyal, amelyben a kozmetikai gyártó az aukciós felület felhasználói által értékesített hamisítványok ügyében a kereskedelmi oldal üzemeltetői felelősségének megállapítását várja.

A brit bíróság által előzetes döntéshozatalra előterjesztett kérdések alapján az Európai Bíróság - július 12-i sajtóközleménye szerint - pontosította az internetes online piacokat üzemeltető vállalkozásoknak a felhasználók által elkövetett védjegyjogsértésekért fennálló felelősségét. Az ítélet szerint a védjegyjogosult csak akkor hivatkozhat kizárólagos jogára a védjeggyel ellátott árukat online értékesítő természetes személlyel szemben, ha ezen értékesítések kereskedelmi tevékenység körébe tartoznak. Ez valósul meg különösen akkor, ha az értékesítések mennyiségük vagy gyakoriságuk okán meghaladják a magántevékenység körét. Az Európai Bíróság megállapította, hogy a védjegyekre vonatkozó uniós szabályok alkalmazandók a harmadik országban található, védjeggyel ellátott árukat érintő eladásra való felkínálásokra és hirdetésekre attól kezdve, hogy bebizonyosodik, hogy e felkínálásokat és hirdetéseket az uniós fogyasztóknak szánják. A vonatkozó ügyek vizsgálata során először is annak megállapítása szükséges, hogy a kereskedelmi felület az Európai Unió fogyasztóit célozza-e meg. Ennek megállapítását a nemzeti bíróságok hatáskörébe utalja, amelynek mindig esetenként kell értékelnie, hogy harmadik országbeli vagy uniós vásárlók képezik-e az e-kereskedelmi weboldal célközönségét.

Másodszor, az Európai Bíróság hangsúlyozza, hogy az eBay-hez hasonló elven működő felületek nem használják a védjegyeket, amennyiben pusztán kereskedelmi lehetőség formájában nyújtanak szolgáltatást felhasználóiknak, így alapvetően nem lennének felelősek a jogsértésekért. A bíróság ugyanakkor megállapította, hogy bizonyos körülmények megléte esetén az üzemeltetők felelőssége megállapítható. E szerint, ha a kereskedelmi felület fenntartója aktív részese az értékesítési folyamatnak, különösen az eladásra való felkínálások megjelenítésének optimalizálásában vagy azok elősegítésében segítséget nyújt, akkor olyan tevőleges szerepet játszik, amelynek révén ismeri vagy kezeli az ilyen felkínálásokkal kapcsolatos adatokat. Ilyen esetben nem hivatkozhat azon felelősség alóli mentességre, amelyet az uniós jog bizonyos feltételek mellett az online szolgáltatások nyújtói, például az internetes piacok üzemeltetői részére biztosít. Hasonlóan felelősségre vonható az üzemeltető akkor is, ha tudomással rendelkezett olyan tényekről vagy körülményekről, amelyek alapján fel kellett volna ismernie az online eladásra való felkínálások jogellenességét, s ezek ismeretében nem intézkedik haladéktalanul a szóban forgó adatok eltávolításáról vagy az azokhoz való hozzáférés megszüntetéséről.

Harmadszor, az Európai Bíróság ítélete értelmében az online piac üzemeltetője a nemzeti bíróságok által nem csak arra kötelező, hogy a szellemi tulajdonjogok elleni jogsértéseket megszüntesse, hanem arra is, hogy az ilyen jogsértések megelőzésére irányuló intézkedéseket alkalmazzon, ha ezt nem teszi meg önkéntesen. A jogsértések elleni hatékony fellépés érdekében az üzemeltetők arra kötelezhetők, hogy eladóként tevékenykedő felhasználóik azonosítását lehetővé tegyék. A bíróság szerint a felhasználókat megilleti az adatvédelem joga magánszemélyként, de ha a magánélet keretein túl, kereskedőként működnek, akkor azonosíthatónak kell lenniük. Következésképpen a Bíróság úgy ítéli meg, hogy az uniós jog megköveteli a tagállamoktól annak biztosítását, hogy a szellemi tulajdonjogok védelme tárgyában illetékes nemzeti bíróságok az üzemeltetőt kötelezhessék olyan intézkedések meghozatalára, amelyek nem csupán az e jogoknak a felhasználók általi megsértésének megszüntetéséhez járulnak hozzá, hanem az újabb hasonló jellegű jogsértések megelőzéséhez is.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza