Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Artririsz kockázatot növelhet az egyik teflon-komponens

MTI, 2011. július 14. - csütörtök 11:41
Címkék: teflon
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egy, a tapadásmentes teflonedényeknél is használt szintetikus anyag magas vérbeli szintje összefüggésbe hozható a sokízületi gyulladás kialakulásának nagyobb kockázatával - állapították meg amerikai kutatók.


A tanulmányba bevont felnőttek ivóvize szennyezett volt perfluoro-oktánsavval (PFOA). A kutatók úgy találták, hogy a legmagasabb PFOA-szinttel rendelkező embereknél 40 százalékkal nagyobb kockázattal fejlődött sokízületi gyulladás (artritisz), mint az amerikai lakosságra általánosan jellemző, alacsonyabb szinttel élő embereknél.

Kim Innes, a Nyugat-Virginiai Egyetem orvosi karának munkatársa kutatócsoportjával mintegy 50 ezer felnőtt adatait elemezte, akik Ohio és Nyugat-Virginia olyan területein éltek, ahol vegyigyárak PFOA-val és egy másik hasonló vegyülettel, a perfluoroktán-szulfonsavval (PFOS) szennyezték az ivóvízkészleteket.

Mindkét anyag abba a szintetikus vegyületcsoportba tartozik, amelynek tagjait elterjedten használják az élelmiszerek csomagolásától a tapadásmentes teflonedényekig. E szerves szennyezők igen lassan bomlanak le, tartósan, évekre megmaradnak a környezetben és az emberi testben. Mindkettőről bebizonyosodott már, hogy hatással van az immunrendszer működésére és az anyagcserére is, hozzájárulhatnak például gyulladások kialakulásához.

Az artritisz az immunrendszert is érintő krónikus gyulladásos betegség, amely az ízületeken kívül káros hatással lehet az erekre, szívre, vesére és a tüdőre is.

Az American Journal of Epidemiology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban részt vevő emberek mintegy 8 százalékánál találtak artritiszt. A PFOA vegyület vérszintje alapján a felső negyedbe jutott embereknél körülbelül 20 százalékkal volt gyakoribb a sokízületi gyulladás előfordulása, mint az anyag vérkoncentrációja alapján az alsó negyedbe került embereknél. Amikor az eredményt befolyásoló egyéb tényezőket - testsúly, életkor, nem - is számításba vették, a különbség 40 százalékra nőtt.

Némiképp meglepte a kutatókat, hogy a PFOS vérszintjénél éppen fordított eredményt kaptak, a felső negyedbe került embereknél 25 százalékkal kisebb kockázattal alakult ki reumás artritisz, mint az alsó negyedben lévő embereknél. Innes elképzelhetőnek tartja, hogy az eredmény hátterében az áll, hogy a PFOS-nek gyulladáscsökkentő hatása is van.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza