Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Csapvíz - Ammóniamentesítő eljárást dolgozott ki a DRV

MTI, 2011. július 07. - csütörtök 10:41
Címkék: csapvíz, DRV, ammónia
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egyedülálló technológiai eljárást fejlesztett ki a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) a magas ammónia tartalmú ivóvizek megtisztítására, így az egyik legszennyezettebb somogyi térségben, Törökkoppányban és Szorosadon újra fogyaszthatják a csapvizet a várandós anyák és a kisgyermekek is - hangzott el a DRV szerdai sajtótájékoztatóján Törökkoppányban.


Winkler Tamás, a társaság vezérigazgatója elmondta, az ország legtöbb településén szolgáltató DRV szakmai csapata fejlesztette ki az új technológiát. A szennyezett vizet vegyszer nélkül, pusztán levegőbeáramoltatással mentesítik az ammóniától, ami olcsó, környezetbarát, és hosszútávon garantálja a jó vízminőséget. A cég kezdeményezte a régóta ismert levegő-oxidációs technológia továbbfejlesztésén alapuló új eljárás szabadalmi oltalom alá helyezését, ez 2011 végére várható.

Törökkoppányban és a szomszédos Szorosadon tavaly rendelte el az ÁNTSZ az egy év alatti gyermekek és a várandós anyák számára a palackos ivóvízellátást, mert a víz nitrit-tartalma időszakosan meghaladta a megengedett 0,5 milligramm/litert.

A DRV azóta számos módszerrel próbálta megoldani a problémát. Idén áprilisban vette kezdetét a mintegy 800 ezer forintba kerülő új technológia kísérleti alkalmazása. A közelmúlt laborvizsgálatai igazolták az eredményeket, ezért az ÁNTSZ feloldotta a palackos víz-ellátási kötelezettséget a két településen, amivel éves szinten milliókat takarít meg a DRV.

Csertán Gábor, a társaság üzemeltetési főmérnöke elmondta, a szabadalmaztatási eljárást követően a cég által működtetett közel 90 vízmű mintegy harmadánál alkalmazni kívánják az új biológiai kezelést, amely a legtöbb rétegvízen alapuló vízműnél megvalósítható.

A szakember a sajtótájékoztató másik állomásán bemutatta a szintén DRV által üzemeltetett balatonőszödi felszíni vízművet is, amely az országban mindössze két helyen megtalálható membrános, a felszíni vizek kezelésénél hatékony vegyszertakarékos víztisztítási technológiát alkalmaz.

Ez a technológia kilenc évvel ezelőtt, egy 400 millió forintos beruházás révén került a balatonőszödi vízműhöz.

Csertán Gábor szerint a kedvező tapasztalatok ellenére azért nem terjedt el jobban az eljárás az országban, mert magas a beruházási költsége. A külföldi szabadalmon alapuló technológia lényege a merülő membrán, amelyet közvetlenül a vízzel teli tartályban helyeznek el.

A szezonálisan üzemelő balatonőszödi vízmű Balatonszemes és Balatonföldvár térségét látja el ivóvízzel a nyári csúcsidőszakban.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. június 09.

Helló Kedves Beteg Hitel?

Szüksége van sürgős kölcsönre? Igen E-mail (dakany.e...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza