Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Csapvíz - Ammóniamentesítő eljárást dolgozott ki a DRV

MTI, 2011. július 07. - csütörtök 10:41
Címkék: csapvíz, DRV, ammónia
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egyedülálló technológiai eljárást fejlesztett ki a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) a magas ammónia tartalmú ivóvizek megtisztítására, így az egyik legszennyezettebb somogyi térségben, Törökkoppányban és Szorosadon újra fogyaszthatják a csapvizet a várandós anyák és a kisgyermekek is - hangzott el a DRV szerdai sajtótájékoztatóján Törökkoppányban.


Winkler Tamás, a társaság vezérigazgatója elmondta, az ország legtöbb településén szolgáltató DRV szakmai csapata fejlesztette ki az új technológiát. A szennyezett vizet vegyszer nélkül, pusztán levegőbeáramoltatással mentesítik az ammóniától, ami olcsó, környezetbarát, és hosszútávon garantálja a jó vízminőséget. A cég kezdeményezte a régóta ismert levegő-oxidációs technológia továbbfejlesztésén alapuló új eljárás szabadalmi oltalom alá helyezését, ez 2011 végére várható.

Törökkoppányban és a szomszédos Szorosadon tavaly rendelte el az ÁNTSZ az egy év alatti gyermekek és a várandós anyák számára a palackos ivóvízellátást, mert a víz nitrit-tartalma időszakosan meghaladta a megengedett 0,5 milligramm/litert.

A DRV azóta számos módszerrel próbálta megoldani a problémát. Idén áprilisban vette kezdetét a mintegy 800 ezer forintba kerülő új technológia kísérleti alkalmazása. A közelmúlt laborvizsgálatai igazolták az eredményeket, ezért az ÁNTSZ feloldotta a palackos víz-ellátási kötelezettséget a két településen, amivel éves szinten milliókat takarít meg a DRV.

Csertán Gábor, a társaság üzemeltetési főmérnöke elmondta, a szabadalmaztatási eljárást követően a cég által működtetett közel 90 vízmű mintegy harmadánál alkalmazni kívánják az új biológiai kezelést, amely a legtöbb rétegvízen alapuló vízműnél megvalósítható.

A szakember a sajtótájékoztató másik állomásán bemutatta a szintén DRV által üzemeltetett balatonőszödi felszíni vízművet is, amely az országban mindössze két helyen megtalálható membrános, a felszíni vizek kezelésénél hatékony vegyszertakarékos víztisztítási technológiát alkalmaz.

Ez a technológia kilenc évvel ezelőtt, egy 400 millió forintos beruházás révén került a balatonőszödi vízműhöz.

Csertán Gábor szerint a kedvező tapasztalatok ellenére azért nem terjedt el jobban az eljárás az országban, mert magas a beruházási költsége. A külföldi szabadalmon alapuló technológia lényege a merülő membrán, amelyet közvetlenül a vízzel teli tartályban helyeznek el.

A szezonálisan üzemelő balatonőszödi vízmű Balatonszemes és Balatonföldvár térségét látja el ivóvízzel a nyári csúcsidőszakban.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza