Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Partneri kapcsolatra törekszik a fogyasztóvédelem

MTI, 2011. július 06. - szerda 10:25
Címkék: fogyasztóvédelem, törvény
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A készülő 2014-ig szóló középtávú fogyasztóvédelmi politika egyik alapvetése a magas szintű fogyasztóvédelem megteremtése - hangsúlyozta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára kedden az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága által szervezett nyílt napon.


Az államtitkár beszámolt arról, hogy társadalmi egyeztetésen van a fogyasztóvédelmi stratégia, az ősszel a parlament elé kerül a fogyasztóvédelmi törvény módosítása.

Szatmáry Kristóf elmondta: a 2011-2014. évi fogyasztóvédelmi politikában megfogalmazódik a fogyasztói jogok mélyebb beépülése a polgári gondolkodásba, a piacfelügyelet és a békéltető testület megerősítése is.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Magyarországon az állami fogyasztóvédelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) mellett az Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is ellátja.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal kapcsolatban az államtitkár kiemelte, hogy a hatóság munkájában szemléletváltás következett be, a partneri kapcsolat kialakítása kerül előtérbe. A jövőben is hangsúlyos elem lesz a fogyasztóvédelemben a preventív hatósági eszközök kidolgozása, ezek alkalmazása, például ajánlások kidolgozása, a pozitív lista működtetése - húzta alá az államtitkár.

A békéltető testületek jövőjével kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy lehetőségeiket bővíteni kell, és szükségesnek tartotta a társadalmi szervezetek munkáját az oktatás, felvilágosítás területén.

Szatmáry Kristóf kitért arra, hogy a Fogyasztóvédelmi Tanács a jövőben is fennmarad, áttekintik a szerkezetét, majd az év második felében az újjászervezett testületet össze is hívják.

A nyílt napon Horváth Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese fontosnak nevezte a fogyasztói tudatos döntést, illetve a jogsértés megelőzésének erősítését.

Balogh László, a PSZÁF alelnöke kiemelte: a nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a pénzügyi szolgáltatók által ajánlott konstrukciók rendkívül bonyolultak, ezért is fontos a jól működő fogyasztóvédelem megteremtése esetükben is.

Kathi Attila, az NFH kabinetvezetője emlékeztetett arra, hogy a hatóság jogelődje 20 évvel ezelőtt alakult. A tapasztalatokat összegezve az látszik, hogy a 2010-2011-es év mérföldkő a fogyasztóvédelemben. Ezt mutatja az is, hogy állandó parlamenti bizottsága lett a területnek, illetve az Alaptörvény is deklarálja a fogyasztóvédelem fontosságát.

A fogyasztóvédelmi bizottság a konzultációt szolgáló nyílt napon állásfoglalást fogadott el a fogyasztóvédelmi stratégia vitairatáról.

Ebben többi között rögzítették: a fogyasztóvédelmi bizottság fontosnak tartja, hogy a fogyasztóvédelmi stratégia vitairat alapján elkészüljön a 2011-2014. közötti időszakra szóló IV. középtávú fogyasztóvédelmi politika.

A bizottság egyetért a vitairat azon célkitűzéseivel, amely az európai uniós alapelvekkel összhangban arra törekszik, hogy a fogyasztók egyformán magas szintű védelemben részesüljenek, magabiztos, tájékozott, jogaikkal élni tudó polgárokká váljanak. A jogviták gyors és költségkímélő rendezése érdekében a stratégiában foglaltaknak megfelelően a bizottság is indokoltnak látja a békéltető testületek szerepének megerősítését, és a vállalkozások ösztönzését a testület eljárásában való részvételre. Ugyanakkor kiemelten kezelendő feladatnak tartja a bizottság a legkiszolgáltatottabb fogyasztói csoportok - gyermekek és az idős korosztály - védelmét - tartalmazza a bizottság állásfoglalása.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza