Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Partneri kapcsolatra törekszik a fogyasztóvédelem

MTI, 2011. július 06. - szerda 10:25
Címkék: fogyasztóvédelem, törvény
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A készülő 2014-ig szóló középtávú fogyasztóvédelmi politika egyik alapvetése a magas szintű fogyasztóvédelem megteremtése - hangsúlyozta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára kedden az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottsága által szervezett nyílt napon.


Az államtitkár beszámolt arról, hogy társadalmi egyeztetésen van a fogyasztóvédelmi stratégia, az ősszel a parlament elé kerül a fogyasztóvédelmi törvény módosítása.

Szatmáry Kristóf elmondta: a 2011-2014. évi fogyasztóvédelmi politikában megfogalmazódik a fogyasztói jogok mélyebb beépülése a polgári gondolkodásba, a piacfelügyelet és a békéltető testület megerősítése is.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Magyarországon az állami fogyasztóvédelmet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) mellett az Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is ellátja.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal kapcsolatban az államtitkár kiemelte, hogy a hatóság munkájában szemléletváltás következett be, a partneri kapcsolat kialakítása kerül előtérbe. A jövőben is hangsúlyos elem lesz a fogyasztóvédelemben a preventív hatósági eszközök kidolgozása, ezek alkalmazása, például ajánlások kidolgozása, a pozitív lista működtetése - húzta alá az államtitkár.

A békéltető testületek jövőjével kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy lehetőségeiket bővíteni kell, és szükségesnek tartotta a társadalmi szervezetek munkáját az oktatás, felvilágosítás területén.

Szatmáry Kristóf kitért arra, hogy a Fogyasztóvédelmi Tanács a jövőben is fennmarad, áttekintik a szerkezetét, majd az év második felében az újjászervezett testületet össze is hívják.

A nyílt napon Horváth Zoltán, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese fontosnak nevezte a fogyasztói tudatos döntést, illetve a jogsértés megelőzésének erősítését.

Balogh László, a PSZÁF alelnöke kiemelte: a nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a pénzügyi szolgáltatók által ajánlott konstrukciók rendkívül bonyolultak, ezért is fontos a jól működő fogyasztóvédelem megteremtése esetükben is.

Kathi Attila, az NFH kabinetvezetője emlékeztetett arra, hogy a hatóság jogelődje 20 évvel ezelőtt alakult. A tapasztalatokat összegezve az látszik, hogy a 2010-2011-es év mérföldkő a fogyasztóvédelemben. Ezt mutatja az is, hogy állandó parlamenti bizottsága lett a területnek, illetve az Alaptörvény is deklarálja a fogyasztóvédelem fontosságát.

A fogyasztóvédelmi bizottság a konzultációt szolgáló nyílt napon állásfoglalást fogadott el a fogyasztóvédelmi stratégia vitairatáról.

Ebben többi között rögzítették: a fogyasztóvédelmi bizottság fontosnak tartja, hogy a fogyasztóvédelmi stratégia vitairat alapján elkészüljön a 2011-2014. közötti időszakra szóló IV. középtávú fogyasztóvédelmi politika.

A bizottság egyetért a vitairat azon célkitűzéseivel, amely az európai uniós alapelvekkel összhangban arra törekszik, hogy a fogyasztók egyformán magas szintű védelemben részesüljenek, magabiztos, tájékozott, jogaikkal élni tudó polgárokká váljanak. A jogviták gyors és költségkímélő rendezése érdekében a stratégiában foglaltaknak megfelelően a bizottság is indokoltnak látja a békéltető testületek szerepének megerősítését, és a vállalkozások ösztönzését a testület eljárásában való részvételre. Ugyanakkor kiemelten kezelendő feladatnak tartja a bizottság a legkiszolgáltatottabb fogyasztói csoportok - gyermekek és az idős korosztály - védelmét - tartalmazza a bizottság állásfoglalása.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Ivett, 2019. június 23.

https://www.kerekparcity.hu/elektromos-pedelec-kerekpar...

Városi kerékpározás, kerékpárkülsők

Mária Ádám, 2019. június 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Barcsák Lászlóné, 2019. június 16.

Azt szeretném tudni, hogy lehet egy hirdetett üzletet ellenőrizni hogy valóban nem piramissal ke...

MLM vagy piramisjáték?

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés