Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

"Frodó, keresztellek téged…"

MTI, 2011. július 06. - szerda 15:41
Címkék: anyakönyv, születés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Bátran keresztelhetjük gyermekünket Frodóra vagy Gandalfra, de akár a Zsüliennel vagy az Adolfina névvel is "büntethetjük" őt az MTA Nyelvtudományi Intézete által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek legfrissebb jegyzéke szerint.


A múlt héten közzé tett lista anyakönyvezhetőnek minősítették többek közt a Gyűrűk Ura hőseinek neve közül a Frodót, a Gandalfot és a Boromirt is, de kikészíthetjük a rokonságot a Periklész, a Vulkán, a Leonidász, az Agamemnón, az Aladin vagy Dagobert nevekkel is. Ha azt szeretnénk, hogy az óvónőket garantáltan kitörje a frász, válasszuk a Zsülien, a Dzsúlió vagy Ixion nevet kisfiunknak!

Az anyakönyvezhető lány utónevek között van többek közt az Adolfina (Hitler után szabadon), a Giszmunda, a Szüvellő és az Őzike. A magyarosított nevek között találjuk a Kimberlit, a Zsorzsettet és a Dzsesszikát, de a klasszikusok után Hófehérkének vagy épp Amidalának (Csillagok háborúja) is elnevezhetjük szemünk fényét. Ha a természetből merítünk ihletet, a Búzavirág, a Gesztenye, a Fahéj, a Majoranna, a Gyopárka és a Mimóza is szóba jöhet, de a Tavaszka, a Reményke vagy az Ajándék utónév elé sem gördít akadályt az MTA. (Ezek közül nem mind újkeletű, van amelyik elfogadható megjelöléssel szerepelt már a Ladó féle Magyar utónévkönyvben is.)

"Úgy tűnik a sorozatok már nincsenek olyan nagy hatással a névadásra, mint korábban" - állapítja meg dr. Bercsényiné Földházi Zsuzsanna, a kecskeméti polgármesteri hivatal anyakönyvi csoportjának vezetője. "Emlékszem, amikor egy táncműsornak köszönhetően születtek az Iringók Kecskeméten. Bár még most is jellemző, hogy minél különlegesebb neveket igyekszenek adni gyermeküknek, mintha egy kicsit konszolidálódott volna a névdivat."

A 2010-ben született kisfiúk közül ritka utónévvel büszkélkedhet egy-egy Benett, Bodó, Dorián és Kenese, és különlegesnek számít a Miksa, Gerő, a Kolos, a Kászon valamint az Ábris is. Idén az anyakönyvi hivatalon keresztül kérvényezték a szülők az Uldin, a Sándoráron, a Noell, a Russel és a Dorkasz fiú neveket. Emellett született a közelmúltban Kleon, Demjén, Denton, Zolta és Gordon is. A legfelkapottabb fiú név a kecskeméti szülők körében a Gergő, a Zsombor, a Nikolasz és a Zétény. A hagyományos nevek közül hébe-hóba előfordul még a József, a László, az András, a Vince és a Zoltán is. Ma már nagy ritkán van csak példa arra, hogy az apa keresztnevét öröklik a fiúk, ilyen esetben általában kap egy második, különlegesebb utónevet is a pici.

A lányos szülők se favorizálják az egyszerű neveket. Tavaly a különleges utónevek között szerepelt az Aletta, az Ajsa, az Alina és a Domika, de Esőre és Aphroditére is kereszteltek kisbabát. Idén született Kecskeméten Metta, Miléna, Zselyke, Janina, Arina, Száva és Málna is, a legnépszerűbb azonban a Lili, a Csenge, a Hanna, a Zoé és a Zsófi. Néhány hagyományos, magyar utónév színesíti csak a frissen anyakönyvezett babák névsorát: mint például a Julianna, Klára, Sára, Zsuzsanna. Elég ritka az is, hogy az édesanya neve szálljon gyermekére.

További utónevekért kattintson!

Forrás: Baon.hu

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza