Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Folyóvíz nélkül marad Imremajor

2011. június 28. - kedd 13:01
Címkék: víz,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Három napig van még biztosan vizük a fürdéshez, mosáshoz az imremajoriaknak. A balatonfenyvesi településrész kálváriája újabb fejezethez érkezett.


Több mint egy éve hordja nap mint nap az ivóvizet Imremajor lakóinak a balatonfenyvesi önkormányzat. Szigorú előírásoknak eleget téve összesen napi egy köbméter ásványvizet visznek a százhatvan lakónak. A törvény szerint ugyanis kötelesek gondoskodni az ivóvízellátásról, ha az nem megoldott. Imremajor kálváriája pedig közismert: a településrész a volt állami gazdaság területeinek privatizációjakor, úgy húsz éve került részben magántulajdonú társasághoz. Rövidesen az állam teljesen kivonult, s a volt majorságban élők sorsa a több ügyben a híradások kereszttüzében lévő Hubertus Bt. kezébe került.

Az infrastrukturálisan elmaradott területen a cég saját kútból biztosította az ivóvizet a lakóknak, ám a tavaly óta szigorúbb uniós előírások miatt vizük már nem felel meg az ivóvíz kritériumainak. Ezt a helyzetet orvosolták tavaly úgy, hogy az önkormányzat kezdte kihordani a jogszabályilag előírt mennyiségű ivóvizet, míg az összes többi, úgynevezett "használati" célra megmaradt a Hubertus-féle víz, tehát fürdéshez, mosáshoz azóta is ezt használják. A Hubertus az idén július elejéig vállalt kötelezettséget erre, vélhetően éppen azért is, hogy az önkormányzat ne odázhassa el a szükséges beruházást Imremajorban. Ehhez már csak a hazai pályázati rendszer lassan őrlő malmainak volt egy két szava, csupán saját erőből ugyanis a fejlesztés szinte elképzelhetetlen.

Fenyves tavaly augusztusban adta be a pályázatot, melyről az idén februárra sikerült kimondani, hogy támogatásra alkalmas, de ez még mindig csak azt jelenti: beadhatják második körre. A határidő közben vészesen közeleg, s bonyolítja a helyzetet, hogy a Hubertus Bt.-nek az ivóvízhálózat kiépítése kapcsán korábban megfogalmazott igényét a fenyvesi pályázat nem tartalmazza. Ez az igény azonban a képviselő-testület ülésén elhangzottak szerint mintha azt is befolyásolná, hogy biztosítja-e a cég a lakóknak tovább a használati vizet a néhány nap múlva esedékes határidőn túl is.

- Úgy tűnik, hogy a két témát (a pályázatban való részvételt és a lakosság vízellátását - a szerk.) együtt szeretnék kezelni. Mi azt kértük, hogy ne mossuk össze a kettőt - fogalmazott a képviselőknek adott tájékoztatójában Lombár Gábor fenyvesi polgármester, aki később úgy összegzett: az önkormányzat levelet ír a Hubertus Bt.-nek, melyben kérik, hogy az imremajori vízszolgáltatás egy percig se szüneteljen, egyébként pedig megvizsgálják, hogy a Hubertus Bt. elképzeléseit a fejlesztéssel kapcsolatban figyelembe lehet-e venni utólag úgy, hogy az megfeleljen a pályázati feltételeknek.

Horváth Gábor, a polgármesteri hivatal főtanácsosának közlése alapján a Hubertus Bt. napi öt köbméter vízre támaszt igényt a kiépülő rendszerből, ennek fejében pedig meglévő kútjukat, vezetéküket és a hidroglóbuszt ajánlják, melynek együttes értéke a cég számításai szerint 30 millió forint, s így "apportként" ezek az önkormányzat teljes önerejét fedeznék. Csakhogy az is elhangzott: ezek a létesítmények nem éppen korszerűek. Tény az is, hogy a felajánlott kút vize nem felel meg az uniós normáknak, tehát a pályázatban nem lehetne erre a vízbázisra építeni. A cég ezt állítólag úgy javasolta "áthidalni", hogy a kút vizét úgynevezett tűzivízként vonják csak be, ám egyelőre nem lehet tudni azt sem, hogy ezt engedi-e a pályázat.

A főtanácsosi közlés szerint a hatósággal folytatott egyeztetés mondhatja ki a végső szót, s az, hogy az önkormányzat is felméreti a felajánlott vagyontárgyak értékét.

A Hubertus már rég jelezte, mit szeretne

A Hubertus - bár kötelezettsége már nem volt - 2011. július 1-ig vállalta, hogy a fogyasztásra nem alkalmas vizet biztosítja, és bízott abban, hogy ennyi idő elegendő lesz az önkormányzatnak a probléma megoldására - áll a Hubertus Bt. Csató András üzletvezető által jegyzett reagálásában. A válasz kiemeli azt is, hogy az elmúlt több mint egy évben a Hubertus Bt. "többször érdeklődött, megoldási konstrukciót dolgozott ki és javasolt, amelyet a polgármesternek is elküldött, ám sajnos ez a javaslat még az önkormányzati projektfelelősökhöz sem jutott el, a Hubertus pedig semmilyen visszajelzést nem kapott".

A javasolt konstrukciót a Hubertus Bt. 2010. (!) április 6-án juttatta el az önkormányzatnak. Az önkormányzat a pályázat első fordulóját 2010 augusztusában nyújtotta be, amelyben egyáltalán nem számolt ezzel a megoldással - ismertette az üzletvezető, majd kifejtette: "az önkormányzat projektvezetési tanácsadója szerint jobb lett volna tavaly augusztusban már eleve eszerint beadni az első fordulós pályázatot, de most sem látja akadályát, hogy a pályázat a Hubertus szakértői szerint javasoltak alapján kerüljön beküldésre".

Forrás: teol.hu

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Sándor Tünde, 2019. szeptember 17.

Tisztelt Cím !
Érdeklődnék, hogy milyen módon lehet csatlakozni a szociális bolthálóz...

Kisbolt, közért, szociális bolthálózat

Valeria Marco, 2019. szeptember 16.

A nevem Valeria Marco. 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mária Ádám, 2019. szeptember 11.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés