Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Folyóvíz nélkül marad Imremajor

2011. június 28. - kedd 13:01
Címkék: víz,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Három napig van még biztosan vizük a fürdéshez, mosáshoz az imremajoriaknak. A balatonfenyvesi településrész kálváriája újabb fejezethez érkezett.


Több mint egy éve hordja nap mint nap az ivóvizet Imremajor lakóinak a balatonfenyvesi önkormányzat. Szigorú előírásoknak eleget téve összesen napi egy köbméter ásványvizet visznek a százhatvan lakónak. A törvény szerint ugyanis kötelesek gondoskodni az ivóvízellátásról, ha az nem megoldott. Imremajor kálváriája pedig közismert: a településrész a volt állami gazdaság területeinek privatizációjakor, úgy húsz éve került részben magántulajdonú társasághoz. Rövidesen az állam teljesen kivonult, s a volt majorságban élők sorsa a több ügyben a híradások kereszttüzében lévő Hubertus Bt. kezébe került.

Az infrastrukturálisan elmaradott területen a cég saját kútból biztosította az ivóvizet a lakóknak, ám a tavaly óta szigorúbb uniós előírások miatt vizük már nem felel meg az ivóvíz kritériumainak. Ezt a helyzetet orvosolták tavaly úgy, hogy az önkormányzat kezdte kihordani a jogszabályilag előírt mennyiségű ivóvizet, míg az összes többi, úgynevezett "használati" célra megmaradt a Hubertus-féle víz, tehát fürdéshez, mosáshoz azóta is ezt használják. A Hubertus az idén július elejéig vállalt kötelezettséget erre, vélhetően éppen azért is, hogy az önkormányzat ne odázhassa el a szükséges beruházást Imremajorban. Ehhez már csak a hazai pályázati rendszer lassan őrlő malmainak volt egy két szava, csupán saját erőből ugyanis a fejlesztés szinte elképzelhetetlen.

Fenyves tavaly augusztusban adta be a pályázatot, melyről az idén februárra sikerült kimondani, hogy támogatásra alkalmas, de ez még mindig csak azt jelenti: beadhatják második körre. A határidő közben vészesen közeleg, s bonyolítja a helyzetet, hogy a Hubertus Bt.-nek az ivóvízhálózat kiépítése kapcsán korábban megfogalmazott igényét a fenyvesi pályázat nem tartalmazza. Ez az igény azonban a képviselő-testület ülésén elhangzottak szerint mintha azt is befolyásolná, hogy biztosítja-e a cég a lakóknak tovább a használati vizet a néhány nap múlva esedékes határidőn túl is.

- Úgy tűnik, hogy a két témát (a pályázatban való részvételt és a lakosság vízellátását - a szerk.) együtt szeretnék kezelni. Mi azt kértük, hogy ne mossuk össze a kettőt - fogalmazott a képviselőknek adott tájékoztatójában Lombár Gábor fenyvesi polgármester, aki később úgy összegzett: az önkormányzat levelet ír a Hubertus Bt.-nek, melyben kérik, hogy az imremajori vízszolgáltatás egy percig se szüneteljen, egyébként pedig megvizsgálják, hogy a Hubertus Bt. elképzeléseit a fejlesztéssel kapcsolatban figyelembe lehet-e venni utólag úgy, hogy az megfeleljen a pályázati feltételeknek.

Horváth Gábor, a polgármesteri hivatal főtanácsosának közlése alapján a Hubertus Bt. napi öt köbméter vízre támaszt igényt a kiépülő rendszerből, ennek fejében pedig meglévő kútjukat, vezetéküket és a hidroglóbuszt ajánlják, melynek együttes értéke a cég számításai szerint 30 millió forint, s így "apportként" ezek az önkormányzat teljes önerejét fedeznék. Csakhogy az is elhangzott: ezek a létesítmények nem éppen korszerűek. Tény az is, hogy a felajánlott kút vize nem felel meg az uniós normáknak, tehát a pályázatban nem lehetne erre a vízbázisra építeni. A cég ezt állítólag úgy javasolta "áthidalni", hogy a kút vizét úgynevezett tűzivízként vonják csak be, ám egyelőre nem lehet tudni azt sem, hogy ezt engedi-e a pályázat.

A főtanácsosi közlés szerint a hatósággal folytatott egyeztetés mondhatja ki a végső szót, s az, hogy az önkormányzat is felméreti a felajánlott vagyontárgyak értékét.

A Hubertus már rég jelezte, mit szeretne

A Hubertus - bár kötelezettsége már nem volt - 2011. július 1-ig vállalta, hogy a fogyasztásra nem alkalmas vizet biztosítja, és bízott abban, hogy ennyi idő elegendő lesz az önkormányzatnak a probléma megoldására - áll a Hubertus Bt. Csató András üzletvezető által jegyzett reagálásában. A válasz kiemeli azt is, hogy az elmúlt több mint egy évben a Hubertus Bt. "többször érdeklődött, megoldási konstrukciót dolgozott ki és javasolt, amelyet a polgármesternek is elküldött, ám sajnos ez a javaslat még az önkormányzati projektfelelősökhöz sem jutott el, a Hubertus pedig semmilyen visszajelzést nem kapott".

A javasolt konstrukciót a Hubertus Bt. 2010. (!) április 6-án juttatta el az önkormányzatnak. Az önkormányzat a pályázat első fordulóját 2010 augusztusában nyújtotta be, amelyben egyáltalán nem számolt ezzel a megoldással - ismertette az üzletvezető, majd kifejtette: "az önkormányzat projektvezetési tanácsadója szerint jobb lett volna tavaly augusztusban már eleve eszerint beadni az első fordulós pályázatot, de most sem látja akadályát, hogy a pályázat a Hubertus szakértői szerint javasoltak alapján kerüljön beküldésre".

Forrás: teol.hu

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

leo lobito, 2020. január 28.

Szüksége van sürgős pénzügyi segítségre? írjon nekünk e-mailben: leolobitohelpfunds@hotmai...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Dékány Endre, 2020. január 26.

Hitelre van szüksége? Bármely okból és sürgős igényként mindenféle hiteleket kínálunk, p...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza