Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szerdán avatják fel Ronald Reagan szobrát

MTI, 2011. június 27. - hétfő 09:01
Címkék: szobor, Budapest, Reagen
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Szerdán avatják fel Ronald Reagan születésének 100. évfordulója alkalmából a budapesti Szabadság téren a volt amerikai elnököt ábrázoló szobrot, a rendezvényen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök és Condoleezza Rice, az Egyesült Államok volt külügyminisztere.


A Szabadság tér és a Zoltán utca sarkánál felállítandó Reagan-szobor 2,2 méter magas, Máté István csongrádi szobrászművész alkotása.

Az egész alakos szobrot a Magyarországi Ronald Reagan Emlékbizottság állíttatja. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki a KDNP elnökeként kezdeményezte az alkotás felállítását, korábban kiemelte: Ronald Reagan a szabadság szimbóluma, emléke összefogja a közép-európai népeket. Emlékeztetett, hogy Ronald Reagan kiállt az emberi jogok egyetemes érvényesülése mellett.

-

A szoborállításnál a bizottság együttműködő partnere volt többi között a Ronald Reagan Elnöki Alapítvány (Ronald Reagan Presidential Foundation), a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A kormany.hu-n közzétett ismertető szerint az Egyesült Államok elnöke kormányzása idején elévülhetetlen érdemeket szerzett a kommunizmus bukásában. "Magyarország mindig hálával emlékezik az Egyesült Államok és Reagan elnök megkérdőjelezhetetlen szerepére a hidegháborús időszak lezárásában, és abban, hogy Magyarország visszanyerte szuverenitását" - írták. A 100. évforduló alkalmából Budapest az egyik helyszíne a volt elnök tiszteletére rendezett európai ünnepségsorozatnak, London, Prága és Krakkó mellett. Magyarországon megalakult a Ronald Reagan Emlékbizottság, az év első felében két konferencia is megemlékezett az elnökről, a Magyar Posta pedig Reagan-bélyeget és emlékborítékot bocsátott ki.

Az avatóünnepségen felszólal Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt, Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Condoleezza Rice, az Egyesült Államok volt külügyminisztere, Edwin Meese volt amerikai igazságügyi miniszter, a reagani adminisztráció hajdani irányítója és Kevin McCarthy, a kongresszusi delegáció vezetője.

Ronald Reagan 1911. február 6-án született az Illinois állambeli Tampicóban. 1981 és 1989 között volt az Egyesült Államok 40. elnöke. Az egykori filmszínészt, aki több mint ötven filmben szerepelt, később két alkalommal is Kalifornia állam kormányzójává választották.

Ronald Reagan 1983-ban minősítette a Szovjetuniót a "gonosz birodalmának" az Evangélikusok Nemzeti Szövetsége előtt elmondott floridai beszédében. A néhai republikánus elnök beszédének kézzel korrigált változatát januárban először állították ki a washingtoni Nemzeti Levéltárban. Reagan 1984-ben elindította az Egyesült Államok úgynevezett "csillagháborús" rakétavédelmi programját is, amellyel erejét meghaladó fegyverkezési versenyre kényszerítette a Szovjetuniót. A politikus 2004-ben hunyt el, 93 éves korában.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza