Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Újra nekifutnak az ivóvíz arzénmentesítésének

MTI, 2011. június 23. - csütörtök 17:21
Címkék: ivóvíz, arzén
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A kormány Orbán Viktor miniszterelnök kérésére vette napirendre a közüzemi ivóvízrendszer állapotának felmérését, cselekvési tervet fogadtak el.


Nagy Anna szóvivő szerdán a kabinet előző napi döntését ismertetve elmondta: a kormány Orbán Viktor miniszterelnök kérésére vette napirendre a közüzemi ivóvízrendszer állapotának felmérését. Indoklásul hozzátette: az ivóvíz arzéntartalma hétszáz, többnyire dél-alföldi településen okoz problémát, így mintegy 1,5 millió embernek nem áll rendelkezésére naponta egészséges ivóvíz.

A kormányszóvivő kitért arra: Magyarország európai uniós csatlakozásakor vállalta, hogy 2009-ig az ivóvíz arzéntartalmát mindenhol a biztonságos határérték alá csökkenti, ez azonban az erre a célra biztosított uniós és állami források ellenére nem sikerült. Ennek oka - folytatta -, hogy az érintett önkormányzatok egy részénél hiányzik a szükséges pénz, felkészültség vagy cselekvési kedv, a települések negyede el sem indult az arzénmentesítési pályázatokon.

A kormány ezért cselekvési terv kidolgozásáról döntött, amelynek lényege: ne fordulhasson elő, hogy egy településen nincs biztonságosan fogyasztható ivóvíz "csak azért, mert az arzénmentesítéshez az önkormányzatok részéről hiányzik a kellő pénz vagy motiváció" - mondta Nagy Anna, megjegyezve: a gyors cselekvés azért is fontos, mert az uniós támogatásokat 2015. június 30-ig lehet felhasználni erre a célra.

A kormány azt szeretné elérni, hogy az érintett önkormányzatok döntéshozatala felgyorsuljon, hogy ösztönözve érezzék magukat, és minden támogatást megkapjanak ennek a problémának az orvoslásához, s így az ország minden szegletében egészséges ivóvíz folyjon a csapokból - mondta.

A cselekvési terv alapján azoknak az önkormányzatoknak, ahol már folyamatban van a pályázat, a kormány biztosítja a szükséges önerőt. A kabinet megvizsgálja, hogy az arzénmentesítő eszközbeszerzéseknél van-e lehetőség központosított közbeszerzésre, s ha igen, a pályázatok előkészítéséhez is segítséget nyújt.

A kormány emellett arra kérte a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy a vonatkozó pályázatokat egyszerűsítse és gyorsítsa fel, amint az például az árvízi újjáépítésnél történt - mondta Nagy Anna.

A kabinet a helyhatóságok ösztönzése érdekében azt is vizsgálja, hogy milyen szankciók alkalmazhatók, ha egy önkormányzat az említett segítségek ellenére sem teszi meg a szükséges lépéseket. A cselekvési terv tartalmazza továbbá, hogy az önkormányzatok 2012. január elsejétől kötelezhetők legyenek az átmeneti vízellátás biztosítására.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza