Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Miskolci lakáshitelcsalás - Egymilliárdos kár, 330 gyanúsított

MTI, 2011. június 22. - szerda 14:11
Címkék: lakáshitel, csalás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Befejezte a nyomozást a rendőrség a miskolci lakáshitel- és otthonteremtési támogatásokkal folytatott csalás ügyében. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának megállapítása szerint a 330 gyanúsított a bűncselekmény során mintegy egymilliárdos kárt okozott - közölték a nyírségi főkapitányság szerdai sajtótájékoztatóján a nyomozók.


Az érintettek, egy ügyvédnő és két társa, valamint egy pénzintézeti dolgozó közreműködésével a miskolci Avasi-lakónegyed 142 lakását értékesítették egymás között, meghamisítva az eladási árat, illetve hamis igazolásokkal államilag támogatott hitelhez és gyermekek után járó szociálpolitikai támogatáshoz jutva - mondta Tóth János alezredes.

A gazdaságvédelmi osztály vezetőjének tájékoztatása szerint egy miskolci ügyvédnő készítette az adásvételi szerződéseket, két ugyancsak miskolci lakos pedig a lakáseladók és vevők felhajtásában vett részt. Az egyik felhajtó ellen jelenleg is nemzetközi körözés van érvényben.

Az adásvételi szerződésekben a valósnál jóval magasabb árat tüntettek fel, ami a vevők úgynevezett önerejét biztosította az általában négy-nyolcmillió forint közötti hitelfelvételhez, így gyakorlatilag a vásárlók egyetlen fillér nélkül jutottak lakáshoz.

Az ingatlanok valós vételára és a szerződésben rögzített ár közötti különbözet további részén pedig az ügyvédnő és két társa osztozott, ami esetenként akár négy-öt millió forintot is jelentett. A kapott összegből a felhajtók alkalmanként harmincezer forintot fizettek a soron kívüli hitelelbírálásért az egyik pénzintézet csoportvezetőjének. Emellett a két közreműködő hamis munkáltatói igazolásokat is beszerzett a kölcsönkérelmekhez.

A csalással felvett hitelek összege meghaladta a 810 millió forintot, továbbá az érintett vevők jogtalanul jutottak több mint 168 millió forint szociálpolitikai támogatáshoz is. Az alezredes megjegyezte: a hitelfelvevők valós munkahely nélkül persze törleszteni nem tudtak, így valamennyi kölcsön "bedőlt".

Az ügy 330 szereplőjét különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett csalással, a pénzintézeti dolgozót pedig önálló intézkedésre jogosultként üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel gyanúsítják.

A nyomozati iratokat, amelyek csaknem 43 ezer oldalt tesznek ki, hétfőn vádemelési javaslattal adja át a rendőrség a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségnek. A nyomozás lefolytatására - mint az a sajtótájékoztatón elhangzott - az ORFK jelölte ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot, miután a borsodi társszervezet elfogultságot jelentett be az ügyben.

A csalássorozatnak - emelte ki Tóth János alezredes - további gyanúsítottjai is vannak, mivel az ügy egyik kapcsolódó részében Miskolcon is nyomozás folyik.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza