Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Olasz kampány a készpénz ellen

MTI, 2011. június 21. - kedd 09:55
Címkék: készpénz, Olaszország
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

No cash day névvel a túlzott készpénz-használat ellen tartanak ma kampánynapot Olaszországban. A nyugati országok között az olaszok fizetnek a legritkábban bankkártyával.


No cash day - angol nevet kapott a készpénzzel való fizetés ellen meghirdetett nap Olaszországban. A fejlett országok között az olaszoknál a legalacsonyabb a bankkártya használatának aránya - közölte adatait az Olasz Bankszövetség (ABI). Itáliában 34,2 millió darab hitelkártya és harminchárommillió bankkártya van forgalomban: ötvennégy százalék Észak-Olaszországban, huszonkét százalék az ország középső részén, huszonegy százalék délen. Hiába lapul azonban a kártya az olaszok pénztárcájában, amikor fizetni kell, a tranzakcióknak csak húsz százalékát végzik kártyával - az ötven százalék feletti európai átlaggal szemben.

A római gazdasági minisztérium és az ABI közös kezdeményezésének a célja az, hogy az olaszok legalább huszonnégy óráig ne készpénzzel fizessenek. A kampány arra igyekszik felhívni a fogyasztók figyelmét, hogy a készpénzes fizetés költséges, a fekete gazdaságnak kedvez, nem higiénikus és negatív hatása van a környezetvédelemre. Ráadásul a készpénzt ellopják, elveszítjük - nem lehet leállítani mint a kártyát. Egész Európában évi ötven milliárd euróba kerül a készpénz kezelése, szállítása, őrzése, biztosítása, ebből tíz milliárd Olaszországra esik. 2009-ben Európában ezernyolcszáz bankrablás történt, ennek negyven százaléka Olaszországban.

2010-ben a Banca d'Italia olasz központi bank több mint hetvenkétezer darab hamis eurót talált, ennek több mint fele húsz eurós papírpénz volt - sorolja az érveket a www.nocashday.org honlap. Az olasz fogyasztóvédők üdvözölték a kampányt, de nemtetszésüknek adtak hangot amiatt, hogy bizonyos bankszolgáltatások kártyával olcsóbbak mint készpénzfizetéssel. Emlékeztettek, hogy az olasz lakosság közel egynegyede hatvanöt év feletti.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza