Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szemléletváltás kell a fogyasztóvédelemben

MTI, 2011. június 17. - péntek 13:21
Címkék: fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az új fogyasztóvédelmi politika fel kívánja kavarni az állóvizet és a fogyasztóvédelem megreformálását tűzi ki célul, a fogyasztót állítva a középpontba; fontosnak tartja egy olyan fogyasztóvédelmi intézményrendszer kialakítását, amelyben a fogyasztóvédelem szereplői a fogyasztót ténylegesen védő tevékenységet fejtenek ki - mondta Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.


A konferencia előadói mind a szemléletváltás szükségességét hangsúlyozták. A fő cél az, hogy a fogyasztó egyformán magas szintű védelemben részesüljön, vásároljon bárhol az országban, akár a sarki boltban, akár egy webshopon keresztül - ismertette a FEOSZ elnöke.

Ahhoz, hogy hathatós eredmények szülessenek, meg kell újítani a rendelkezésre álló eszközöket, az elavult fogyasztóvédelmi jogszabályokat felül kell vizsgálni.

A FEOSZ elnöke elmondta: a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek a rendezvényen igen fontosnak tartották az érdekegyeztető fórumokon való részvételt, ez ugyanis segíti őket abban, hogy "szócső" szerepüket betöltsék, és védeni tudják a fogyasztók érdekeit. Üdvözölték az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottságának létrejöttét, amely figyelembe vette az ő javaslataikat is.Elhangzott az is, hogy erősíteni kell a fogyasztóvédelmi szervezetek közérdekű keresetindítási tevékenységét, megteremteni az ehhez szükséges jogszabályi hátteret, és biztosítani, hogy az ilyen perek folyamán a bíróságtól az alperes kereseti kérelemnek megfelelő elmarasztalását kérhessék a keresetet indítók.

Az előadók elismerően nyilatkoztak a békéltető testületek fogyasztói jogviták rendezésében betöltött szerepéről, úgy vélekedtek, hogy a fogyasztók számára ingyenes és gyors békéltető testületi eljárás igénybe vétele reális alternatívát nyújt a drága és hosszadalmas bírósági eljárásokkal szemben, amit alátámaszt az is, hogy a békéltető testületek előtt lévő ügyek száma újfent növekedést mutat, 2010-ben 25 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A résztvevők rámutattak arra is, a vállalkozásokat ösztönözni kell arra, hogy részt vegyenek a békéltető testületi eljárásokban, és általános alávetési nyilatkozatot tegyenek. Az együtt nem működő vállalkozásokról vezetett listát pedig országosan egységesíteni kell, és ismertebbé tenni.

Baranovszky György kiemelte: olyan jogszabályi környezetet szükséges teremteni, amely a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság számára fogyasztóvédelmi eljárás indítását teszi kötelezővé abban az esetben, ha a vállalkozás megsérti a fogyasztóvédelemről szóló törvényben foglalt, békéltető testületekkel szembeni kötelezettségét.

A FEOSZ a konferencián beszámolt új kezdeményezéséről, a Fogyasztók Lapja néven létrehozott új, digitális fogyasztóvédelmi magazinról, amely a http://www.fogyasztoklapja.hu címen érhető el.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2011. június 18. - szombat 10:53

Na erről írogatok már évek óta! Sok sikert hozzá!

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza