Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szemléletváltás kell a fogyasztóvédelemben

MTI, 2011. június 17. - péntek 13:21
Címkék: fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az új fogyasztóvédelmi politika fel kívánja kavarni az állóvizet és a fogyasztóvédelem megreformálását tűzi ki célul, a fogyasztót állítva a középpontba; fontosnak tartja egy olyan fogyasztóvédelmi intézményrendszer kialakítását, amelyben a fogyasztóvédelem szereplői a fogyasztót ténylegesen védő tevékenységet fejtenek ki - mondta Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.


A konferencia előadói mind a szemléletváltás szükségességét hangsúlyozták. A fő cél az, hogy a fogyasztó egyformán magas szintű védelemben részesüljön, vásároljon bárhol az országban, akár a sarki boltban, akár egy webshopon keresztül - ismertette a FEOSZ elnöke.

Ahhoz, hogy hathatós eredmények szülessenek, meg kell újítani a rendelkezésre álló eszközöket, az elavult fogyasztóvédelmi jogszabályokat felül kell vizsgálni.

A FEOSZ elnöke elmondta: a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek a rendezvényen igen fontosnak tartották az érdekegyeztető fórumokon való részvételt, ez ugyanis segíti őket abban, hogy "szócső" szerepüket betöltsék, és védeni tudják a fogyasztók érdekeit. Üdvözölték az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi Bizottságának létrejöttét, amely figyelembe vette az ő javaslataikat is.Elhangzott az is, hogy erősíteni kell a fogyasztóvédelmi szervezetek közérdekű keresetindítási tevékenységét, megteremteni az ehhez szükséges jogszabályi hátteret, és biztosítani, hogy az ilyen perek folyamán a bíróságtól az alperes kereseti kérelemnek megfelelő elmarasztalását kérhessék a keresetet indítók.

Az előadók elismerően nyilatkoztak a békéltető testületek fogyasztói jogviták rendezésében betöltött szerepéről, úgy vélekedtek, hogy a fogyasztók számára ingyenes és gyors békéltető testületi eljárás igénybe vétele reális alternatívát nyújt a drága és hosszadalmas bírósági eljárásokkal szemben, amit alátámaszt az is, hogy a békéltető testületek előtt lévő ügyek száma újfent növekedést mutat, 2010-ben 25 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A résztvevők rámutattak arra is, a vállalkozásokat ösztönözni kell arra, hogy részt vegyenek a békéltető testületi eljárásokban, és általános alávetési nyilatkozatot tegyenek. Az együtt nem működő vállalkozásokról vezetett listát pedig országosan egységesíteni kell, és ismertebbé tenni.

Baranovszky György kiemelte: olyan jogszabályi környezetet szükséges teremteni, amely a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság számára fogyasztóvédelmi eljárás indítását teszi kötelezővé abban az esetben, ha a vállalkozás megsérti a fogyasztóvédelemről szóló törvényben foglalt, békéltető testületekkel szembeni kötelezettségét.

A FEOSZ a konferencián beszámolt új kezdeményezéséről, a Fogyasztók Lapja néven létrehozott új, digitális fogyasztóvédelmi magazinról, amely a http://www.fogyasztoklapja.hu címen érhető el.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2011. június 18. - szombat 10:53

Na erről írogatok már évek óta! Sok sikert hozzá!

Kommentek

JAKUM JAN, 2018. szeptember 18.

You can GET THE NEWLY IMPROVED BLANK ATM CARD that can hack any ATM, ANYWHERE IN THE WORLD.{martinsh...

Nem utal vissza pénzt az Euromobilien Hungary

Valeria Marco, 2018. szeptember 17.

A nevem Valeria Marco, 6 hónappal ezelőtt az én dolgom összeomlott, nem reméltem, hogy újból ...

Nincs tartozásom, de feketelistán vagyok...

Bereczk János, 2018. szeptember 17.

OKJ-s képzés keretében kéne az embereket megtanítani a helyes fűtésre! Ezt kellene támogatni...

CO-érzékelők - életünk őrei

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés