Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kormányszóvivő: rémhír, hogy államosítanák a bankbetéteket

MTI, 2011. június 03. - péntek 15:50
Címkék: bankbetét
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Rémhírnek és minden alapot nélkülöző álhírnek nevezte a pénteki rendkívüli kormányszóvivői tájékoztatón Nagy Anna kormányszóvivő, hogy a magyar bankbetéteket államosítaná a kormány. Az ügyben a felügyelet és a rendőrség is vizsgálódik.


A kormányszóvivő elmondta, hogy csütörtökön olyan rémhír került fel az internetre, amely a bankbetétek államosítását vizionálja. Hozzátette: a cselekmény kimeríti a rémhír terjesztés bűntettét, és az elkövető akár három évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

Az illetékes szervek azonnal megtették a szükséges intézkedéseket, a rendőrség büntető eljárás keretében vizsgálja az ügyet együttműködve a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF) - tette hozzá Nagy Anna.

mti
 
Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta: bejelentés alapján értesültek az ügyről, hogy a világhálón e-mailes üzenetek formájában nyilvános levelező listán valakik azt állították, hogy az Európai Bizottság valamilyen szankciót fog Magyarország ellen hozni, ezért ennek ellensúlyozására a kormányzat a kétmillió forint feletti hazai bankbetéteket megpróbálja befagyasztani.

A felügyelet tiltott piacbefolyásolás gyanújával pénteken vizsgálatot indított a megtévesztő levél miatt - mondta Binder István.

A felügyelet szóvivője kifejtette: az üzenet minden alapot nélkülöz már csak azért is, mert Magyarországon nemcsak a magyar törvények, hanem az Európai Parlament és Tanács irányelve is előírja a betétesek számára a betétek biztonságát. Hozzátette, hogy az idén januártól mind a hitelintézeti törvény, mind pedig az európai uniós jogszabályozás alapján az eddigi 50 ezer euró helyett 100 ezer euróra - jelenlegi középárfolyamon számítva 26,6 millió forintra - emelkedett a betétgarancia. Magyarországon a betétbiztosítás rendszeréért felelős intézmény, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) eddig az összegig vállalja az esetlegesen befagyasztott hitelintézeti betétek kifizetését betétesenként.

Binder István emlékeztetett arra, hogy az OBA vagyona 2011 elején meghaladta a 90 milliárd forintot, legutóbb pedig az idén tavasszal teljesített kifizetést befagyasztott takarékszövetkezeti betétek után.

Kérdésre válaszolva Nagy Anna elmondta, hogy jelenleg két személyt sikerült azonosítani, akik elindíthatták a rémhírt, róluk részleteket nem árult el.

Binder István kérdésre válaszolva közölte: igyekeznek minél hamarabb lezárni a tiltott piacbefolyásolás gyanúja miatt indított vizsgálatot, és ha a tényállás megáll, akkor a felügyelet szankciót alkalmaz, de más hatósági szankciók is lehetnek ennek a kísérői.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2011. június 05. - vasárnap 18:08

Miután a "holló a hollónak nem vájja ki a szemét" nem hiszem,hogy zárolnák a betéteket,mert akkor a "sorstársaikét" is kellene,de mivel jó mutatja pl.: a nyugdíjügy,hogy ebben az országban megszűnt a jogbiztonság végül is bármi előfordulhat.

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza