Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

ÁNTSZ: Magyarországon nem várható járvány

MTI, 2011. június 03. - péntek 16:41
Címkék: hasmenés, járvány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Nem valószínű, hogy Magyarországon járvány lesz a németországi hasmenéses megbetegedések miatt, de szórványos esetek előfordulhatnak - közölte a helyettes országos tiszti főorvos pénteken budapesti sajtótájékoztatón.


Magyarországon továbbra sem regisztráltak megbetegedést, az Országos Epidemiológiai Központban az eddig vizsgált harmincöt minta mindegyike negatív lett - mondta Szabó Enikő. Kiemelte: Németországban a járványt továbbra is vizsgálják, de még mindig nincs meg a fertőzés forrása. A gyanúsított továbbra is fertőzött zöldségféle.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerint nincs szükség a németországi utazások elhalasztására, ugyanakkor - a német hatóságokkal egyetértésben - a nyers zöldségfélék fogyasztását nem ajánlják. Emellett gyakori, alapos kézmosást, illetve fertőtlenítő kendő használatát javasolják.

Prohászka Zoltán, a Semmelweis Egyetem kutatólaboratóriumának vezetője elmondta: a németországi hasmenéses járvány szövődménye, a vörös vértestek szétesését okozó hemolitikus urémiás szindróma (HUS) súlyos, életveszélyes állapot. Ennek tünetei egyebek mellett apró bőrvérzések, vérszegénység, fejfájás, szédülés, veseelégtelenség.

A szövődményeket dialízissel, illetve vérátömlesztéssel kezelik. Németországban alkalmaztak még egy új, biológiai terápiás eljárást is a baktériumok ellen, amely hatékonynak bizonyult - mondta a kutató.

Prohászka Zoltán kifejtette: a betegséget okozó közönséges bélbaktérium - amely elsősorban a szarvasmarhák szervezetében fordul elő - korábban is ismert volt, most azonban egy olyan újonnan kialakult változata fertőz, amely a bélfalhoz tapadva méreganyagot termel, és súlyos megbetegedést okoz. Hangsúlyozta, hogy aki az ezzel a baktériummal fertőzött élelmiszert elfogyasztja, nagy valószínűséggel beteg lesz.

Pénteken német szakértők azt közölték: Németországban a hasmenésjárvány stabilizálódásának a jelei mutatkoznak.

Úgy tűnik, az új fertőzések száma egyenletessé válik - mondta Reinhard Brunkhorst professzor, annak az északi, hannoveri körzetnek a felelőse, ahol a legtöbb haláleset történt az EHEC bélbaktérium miatt.

A professzor szerint ez a baktériumok okozta legjelentősebb járvány az elmúlt évtizedekben. A kór eddig 18 halálos áldozatot szedett, 17-et Németországban.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza