Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Lítiummal az öngyilkosságok ellen

MTI, 2011. június 02. - csütörtök 14:21
Címkék: öngyilkos, lítium, csapvíz
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az ivóvíz természetes lítiumtartalma csökkenti az öngyilkosságok számát - mutatták ki osztrák kutatók.


A bécsi orvosi egyetem kutatói Nestor Kapusta vezetésével 99 ausztriai kerület 6460 vízmintáját, valamint a helyi öngyilkossági mutatókat megvizsgálva azt találták, hogy minél magasabb az ivóvízben található lítium mennyisége az adott helyen, annál alacsonyabb az öngyilkosságok száma. A statisztikai kapcsolat azután is szignifikáns maradt, hogy más tényezőket, így például a jövedelmet is bevonták a magyarázó változók közé.

A lítiumterápiát már évtizedek óta használják a bipoláris zavar kezelésében, az alkalmazott dózisok azonban mintegy százszorosára rúgnak az ivóvíz lítiumtartalmánál. A British Journal of Psychiatry című szaklapban most közölt eredmények azonban azt igazolják, hogy már ilyen kis mennyiségben is kimutatható a hangulatjavító hatás.

Mivel ennek hatásmechanizmusa egyelőre tisztázatlan, a szerzők óva intenek attól, hogy az ivóvízhez mesterségesen lítiumot adjanak. A lítiummal dúsított víz esetleges mellékhatásai is ismeretlenek egyelőre - hangsúlyozzák. Egy friss kutatás például a pajzsmirigyműködés enyhe fokozódását mutatta ki azoknak a régióknak a lakosai körében, melyekben az ivóvíz természetes lítiumtartalma magasabb.

Japán kutatók a bécsi egyetem adatai alapján már 2009-ben kimutatták a lítiumdús víz és az alacsonyabb öngyilkossági hajlam közötti összefüggést, eredményeiket azonban módszertani hiányosságok miatt hamarosan kétségbe vonták.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Marcsi, 2019. november 19.

Anastasia Gregorin • rogintasia055@gmail.com

Nem járt sikerrel nálam. Köszönöm...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Marcsi, 2019. november 19.

Anastasia Gregorin • rogintasia055@gmail.com

Nem járt sikerrel nálam. Köszönöm...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Mr. Dékány Endre, 2019. november 18.

Hé, hitelkeresők, szükség van-e sürgősségi hitelre vállalkozás indításához, adóssághit...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés