Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Húsz éve indult az első magyar InterCity

MTI, 2011. június 01. - szerda 14:01
Címkék: vonat, közlekedés, IC
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Húsz éve, 1991. június 2-án a magyar vasúti személyszállítás "egy osztállyal feljebb lépett": forgalomba állt az első európai színvonalú, városok közötti expresszvonat, a Miskolc és Budapest között közlekedő Intercity.


Az acélkék szerelvény - amelyet stílszerűen 120 kilométeres száguldás közben mutattak be a sajtó munkatársainak -, korszerű, nagy teljesítményű mozdonyból, egy első osztályú kocsiból, ízléses étkező-büfé kocsiból és négy másodosztályú kocsiból állt. Az ország akkor leggyorsabb és legkorszerűbb vasúti pályáján hétköznap négy, vasárnap öt vonat közlekedett mindkét irányban, a 294 utas 1 óra és 47 perc alatt ért célba, a kényelem és a gyorsaság ára 100 forintos pótjegy volt. A szerelvényeket Miskolcon a két indulás-érkezés között takarították, javították, és töltötték fel a hideg-meleg konyhás étkező-büfé kocsit friss étellel-itallal.

A második IC-vonal 1992-ben nyílt meg Budapest és Nyíregyháza között. A hálózat ma már az ország egész területét lefedi, az összes nagyváros elérhető, sőt néhány viszonylatban nemzetközi EuroCity és InterCity járatok is közlekednek. 2006-ban jelentek meg az úgynevezett kör-IC vonatok, amelyek Budapestről indulnak és ide is érnek vissza, menet közben "felfűzik" Szolnokot, Debrecent, Nyíregyházát és Miskolcot. Az IC-vonatok főbb jellemzői: 1-2-3 óránkénti közlekedés, megállás csak a nagyobb városokban, egységes vonat-összeállítás, kulturált kiszolgálás, klimatizált utastér és fedélzeti tájékoztatás. A vonatokat általában tájegységekről és városokról, híres személyekről nevezik el, kivételt képeznek a kör-IC-k, melyek madár- és virágneveket viselnek.

http://www.vonatmagazin.hu
A MÁV-flotta legújabb büszkesége, a harmadik generációs IC
fotó: www.vonatmagazin.hu

Az elmúlt 20 évben 100 millióan választották az utazásnak ezt a gyors és kényelmes módját. Az InterCity vonatokra pótjegy és helyjegy váltása kötelező, kivéve a nemzetközi járatokat, amelyek helyjegybiztosítás nélküli pótjeggyel vehetők igénybe. Negyedórát meghaladó késés esetén - feltéve, hogy a késést nem vis maior okozta - a MÁV a pótjegy árát visszafizeti.

A járműpark színvonala folyamatosan nő. Kezdetben átalakított belföldi gyorsvonati kocsik közlekedtek, a mostani, harmadik generációs InterCity-kocsik már hangszigeteltek és az ülések mellett 230 voltos csatlakozó található, így az utasok menet közben is használhatják számítógépeiket, okos telefonjaikat, a mellékhelyiségekben pelenkázó pad is található. Egy újabb elképzelés szerint a hazai vasúti járműgyártás felélesztése egy új InterCity prototípusának megtervezésével indul, tevékenysége pedig a hazai vasúti járműipari cégek által előállított alkatrész- és berendezésgyártáson, illetve szerelési kapacitáson alapul.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kétkedő, 2011. június 01. - szerda 17:22

Olyan szépen hangzik az egész cikk, csak kár, hogy kevés benne az igaz szó!!! Ez valami MÁV propaganda akar lenni? Aki gyakran kényszerül vonatozni, az tudja! Kulturált kiszolgálás? Ha valaki betéved az étkezőkocsiba (ha van) az erősen csodálkozik az árakon és a szendvicsek minőségén! Presszó kávé 300 Ft és még sorolhatnám. Ha ez a cikk a Railjetről szólna, akkor lenne némi valóságalapja!

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza