Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ellenzik a vásárlók a boltok vasárnapi zárva tartását

MTI, 2011. június 01. - szerda 15:51
Címkék: vasárnap, bolt, üzlet,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A vasárnap is vásárlók csaknem hatvan százaléka - mintegy 650-850.000 ember - nem ért egyet azzal, hogy a boltok zárva tartsanak a hét utolsó napján - derül ki a TNS Hoffmann piackutató és tanácsadó cég reprezentatív felméréséből.


Harrach Péter két KDNP-s párttársával még tavaly decemberben nyújtotta be a Parlamentnek "A munkavállalók szabad vasárnapjának biztosításához szükséges egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy a vasárnap ismét valódi általános pihenőnap legyen, és csak azok dolgozzanak e napon, akiknek a munkájára ténylegesen alapvető társadalmi szükséglet van.

A javaslat benyújtása óta számos vita övezte a kérdést, Orbán Viktor miniszterelnök kedden azt mondta: "Amint meg lehet majd élni heti önnapnyi munkából, akkor én is azok közé tartozom majd, akik támogatni fogják a vasárnapi zárva tartást. Addig azonban úgy érzem, erre nincsen lehetőségünk"

-

A TNS Hoffmann kutatási eredményeiből kiderül: a magyarok negyvennyolc százaléka, 1,9 millió család vásárol vasárnap, és alkalmanként átlagosan 12.500-15.000 forintot költ ezen alkalmakkor.

Budapesten és a megyeszékhelyeken a megkérdezettek fele, míg a vidéki városokban és a falvakban élők negyven százaléka látogatja az üzleteket vasárnap. A életkor szerinti megoszlást vizsgálva kiderül: a legnagyobb arányban - hatvanöt százalékuk - a 18-35 év közötti korosztály jár vásárolni vasárnap is, de a 36-55 év közöttiek ötvennégy százaléka szintén jár az üzletekbe a hét utolsó napján. A vásárlói szokásokra vonatkozóan az is elmondható, hogy általában a család több tagja együtt jár a boltokba, s a vasárnapi vásárlók negyvenöt százaléka több mint egy órát tölt az üzletekben.

"Az eredményekből az látszik, hogy a vasárnapi vásárlás stabil és meghatározó eleme a magyar fogyasztói magatartásnak" - idézi a közlemény Jüttner Ádámot, a TNS Hoffmann stratégiai tervezési igazgatóját.

Az is kiderült a felmérésből, hogy a vásárlással töltött idő, valamint a vásárlásban részt vevő családtagok száma és az elköltött összeg között határozott korreláció mutatkozik: ha többen együtt mennek vásárolni, az elköltött összeg csaknem duplázódik. Ha az üzletek vasárnap zárva tartanának, a vasárnap is vásárlók zöme szombaton és hétköznap menne az üzletekbe. Ekkor azonban vélhetően mind a rendelkezésre álló idő, mind a vásárlásban résztvevő családtagok száma kevesebb lenne. A kutatás eredményeiből az valószínűsíthető, hogy az említett hatások miatt a kiskereskedelmi láncok jelentős bevételtől esnének el - olvasható a közleményben.

A vasárnap egyedül vásárlók ötvenhárom százaléka, a többedmagukkal vásárlóknak hatvanegy százaléka, közülük pedig a gyermekeikkel együtt vásárlóknak pedig hatvanhét százaléka nem ért egyet a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényjavaslattal - derül ki a felmérésből. A családjukkal vásárlók közül a boltok vasárnapi zárva tartását leginkább az 55 év felettiek ellenzik, míg a javaslattal kapcsolatban leginkább a középkorúak megértők (a 36-55 éves generáció körében harmincegy százalék a javaslattal egyetértők aránya).

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Szempont - 2010.12.12. Szabad vasárnap, 2011. június 03. - péntek 16:03

http://www.youtube.com/watch?v=SE1AJjQesrA&NR=1

Aki elveszti állását annak probléma , aki jól él annek semmi nem probléma :), 2011. június 03. - péntek 15:55

Az Osztrák is pihen hétvégén vasárnap, persze 1000 EUR /hó a bére MINIMUM. http://www.youtube.com/watch?v=pobPiyJ7Iek

Nem Probléma :) KNDP amúgyis a templomban térdel ?mondja a miatyánkat , és nem szeretik ha a szomszédban vásárolgatnak. , 2011. június 03. - péntek 14:58

keber , már több alkalmazottat kirugtak a nejem munkahelyéről azt amunkát végzik jóval kevesebb látszámmal amit több embernek kellett. Ha bevezetik a VASÁRNAP ZÁRVA programot lehetőségét akkor a 9000 ft al keres kevesebbet ,lehet nem volt világos de a KNDP okos képviselőknek javasolnám 2012-től legyen kötelező az egyházadó mondjuk -8%-ék minden Magyar fizetésből. Marad akkor a nejemnek 58500 ft -ból minusz 8 % -ék mehetünk egészen 0 -ig . Majd kéregetünk , az önkormányzattól, mint a társadalom kedvenc népcsoportja.Más: Vannak MUNKAHELYEK KEBER , hogy nincs ki+be járkálás az üzem területéről. Marad ahétvégi + fusi vagy más meló Vasárnap meg szépen felöltözve járják az embrek a boltokat. Ha nagyon akarod majd mocskos szutykos munkásruhában teekrgünk a boltokban :D :D

KEber, 2011. június 03. - péntek 14:36

"nem lesz munkahely mert nincs amúgy sem forgalom a tulajdonos szépen kirugdossa a munkásokat és mehetünk az örkormányzat elé kéregetni" Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy az emberek abbahagyják a vásárlást, ha vasárnap nem vásárolhatnak? Mi lehet az a termék, amit csak vasárnap lehet megvenni, egyébként meg nem?

KEber, 2011. június 03. - péntek 14:34

"Újra és újra végigolvasva a cikket némi ellentmondást fedezek fel!" Azért van, mert a cikk túloz. A cikk szerint több ember szeretne vasárnap vásárolni, mint amennyien egyáltalán dolgoznak a lakosságból. A foglalkoztatottak száma körülbelül 2,5 millió. Nem tudom, hogy aki nem dolgozik, az miért pont vasárnap szeretne vásárolni.

KEber, 2011. június 03. - péntek 14:29

"Anyuka azért nem vásárol szombaton, mert a madaras teszkó és társaiban 1 liter tej 145 Ft, a hozzájuk legközelebbi boltban meg 200 Ft" Nem tudtam, hogy vannak csak vasárnap nyitva tartó boltok.

Jó ötlet , szerintem ne is nyissanak ki,maradjon minden zárva.. , 2011. június 03. - péntek 12:26

Mikor már nem lesz munkahely mert nincs amúgy sem forgalom a tulajdonos szépen kirugdossa a munkásokat és mehetünk az örkormányzat elé kéregetni vagy másodikán agyonütjük a postást mert nincs mit enni .Nem csak a vásárlók lehet az eladók is ellenzik. A párom kettő hétvégén van boltban pont ennyi esik rá és 9000 ft-al lenne kevesebb a fizetése. Akkor 58500 ft lesz a havi nettó bére. Végülis nem gond , éppen 16 %-al emelkedtek az idén a terhek majd ami amúgy is alig fizethető már , lemondjuk a neteket telefonokat,már tv-t sem nézünk Aygsejt Spamre nincs szükségünk , kikötjük a vizet ásunk kutat + keresünk valami negyedik FEKETE munkahelyet pótolni a lemaradást természetesen nem fizetünk egy ft- adót sem. Végre jó lesz, csend nyugalom ..Ausztriában nincs vasárnap nyitva bolt , de az átlagfizetés is 1200 EUR /fő . Szombaton viszont ott annak elenére hogy EUR-övezet sokminden jóval olcsóbb. Nem értem én ezt.Sógorok megint elbakszxtak valamit.

Ági, 2011. június 03. - péntek 09:29

Nálunk a boltban 1liter legolcsóbb tej 215 Ft, a Tescoban 145 Ft. A boltban csak nóném olaj van,mert a boltos szerint nem veszik meg a drága Vénuszt meg Floriolt. A kenyér 100 Ft-tal drágább, a vajvól-felvágottból nincs az, amit szívesen ennénk. Az áruk nagy része cba saját márkás, aminek a minősége nem mindig üti meg az elvárt minimumot se!!!

huh, 2011. június 03. - péntek 09:25

Újra és újra végigolvasva a cikket némi ellentmondást fedezek fel! "Az eredményekből az látszik, hogy a vasárnapi vásárlás stabil és meghatározó eleme a magyar fogyasztói magatartásnak" "A vasárnap egyedül vásárlók ötvenhárom százaléka, a többedmagukkal vásárlóknak hatvanegy százaléka, közülük pedig a gyermekeikkel együtt vásárlóknak pedig hatvanhét százaléka nem ért egyet a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényjavaslattal" Elmegy vasárnap vásárolni, de nem ért egyet azzal, hogy jó, ha vasárnap nyitva van a bolt??????

huh, 2011. június 03. - péntek 09:21

Volt arra is példa, hogy annyira össze vissza dolgoztunk, hogy éjszaka voltunk kénytelenek elmenni a teszkóba,mert apuka vasárnap is dolgozott, mert szombaton nem tudták befejezni. Bp-en, ahol minden sarkon 2 bolt van,ott nem gond, de a kisebb településeken, ahol szombaton csak akkor kapsz kenyeret, ha csüt reggel szóltál, hogy kérsz ott gond. Madaras teszkó meg a társai pedig elég sok helyen van, így az ember inkább oda jár vasárnap normálisan bevásárolni!


1 2

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza