Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ellenzik a vásárlók a boltok vasárnapi zárva tartását

MTI, 2011. június 01. - szerda 15:51
Címkék: vasárnap, bolt, üzlet,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A vasárnap is vásárlók csaknem hatvan százaléka - mintegy 650-850.000 ember - nem ért egyet azzal, hogy a boltok zárva tartsanak a hét utolsó napján - derül ki a TNS Hoffmann piackutató és tanácsadó cég reprezentatív felméréséből.


Harrach Péter két KDNP-s párttársával még tavaly decemberben nyújtotta be a Parlamentnek "A munkavállalók szabad vasárnapjának biztosításához szükséges egyes törvények módosításáról" szóló törvényjavaslatot, amelynek célja, hogy a vasárnap ismét valódi általános pihenőnap legyen, és csak azok dolgozzanak e napon, akiknek a munkájára ténylegesen alapvető társadalmi szükséglet van.

A javaslat benyújtása óta számos vita övezte a kérdést, Orbán Viktor miniszterelnök kedden azt mondta: "Amint meg lehet majd élni heti önnapnyi munkából, akkor én is azok közé tartozom majd, akik támogatni fogják a vasárnapi zárva tartást. Addig azonban úgy érzem, erre nincsen lehetőségünk"

-

A TNS Hoffmann kutatási eredményeiből kiderül: a magyarok negyvennyolc százaléka, 1,9 millió család vásárol vasárnap, és alkalmanként átlagosan 12.500-15.000 forintot költ ezen alkalmakkor.

Budapesten és a megyeszékhelyeken a megkérdezettek fele, míg a vidéki városokban és a falvakban élők negyven százaléka látogatja az üzleteket vasárnap. A életkor szerinti megoszlást vizsgálva kiderül: a legnagyobb arányban - hatvanöt százalékuk - a 18-35 év közötti korosztály jár vásárolni vasárnap is, de a 36-55 év közöttiek ötvennégy százaléka szintén jár az üzletekbe a hét utolsó napján. A vásárlói szokásokra vonatkozóan az is elmondható, hogy általában a család több tagja együtt jár a boltokba, s a vasárnapi vásárlók negyvenöt százaléka több mint egy órát tölt az üzletekben.

"Az eredményekből az látszik, hogy a vasárnapi vásárlás stabil és meghatározó eleme a magyar fogyasztói magatartásnak" - idézi a közlemény Jüttner Ádámot, a TNS Hoffmann stratégiai tervezési igazgatóját.

Az is kiderült a felmérésből, hogy a vásárlással töltött idő, valamint a vásárlásban részt vevő családtagok száma és az elköltött összeg között határozott korreláció mutatkozik: ha többen együtt mennek vásárolni, az elköltött összeg csaknem duplázódik. Ha az üzletek vasárnap zárva tartanának, a vasárnap is vásárlók zöme szombaton és hétköznap menne az üzletekbe. Ekkor azonban vélhetően mind a rendelkezésre álló idő, mind a vásárlásban résztvevő családtagok száma kevesebb lenne. A kutatás eredményeiből az valószínűsíthető, hogy az említett hatások miatt a kiskereskedelmi láncok jelentős bevételtől esnének el - olvasható a közleményben.

A vasárnap egyedül vásárlók ötvenhárom százaléka, a többedmagukkal vásárlóknak hatvanegy százaléka, közülük pedig a gyermekeikkel együtt vásárlóknak pedig hatvanhét százaléka nem ért egyet a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényjavaslattal - derül ki a felmérésből. A családjukkal vásárlók közül a boltok vasárnapi zárva tartását leginkább az 55 év felettiek ellenzik, míg a javaslattal kapcsolatban leginkább a középkorúak megértők (a 36-55 éves generáció körében harmincegy százalék a javaslattal egyetértők aránya).

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Szempont - 2010.12.12. Szabad vasárnap, 2011. június 03. - péntek 16:03

http://www.youtube.com/watch?v=SE1AJjQesrA&NR=1

Aki elveszti állását annak probléma , aki jól él annek semmi nem probléma :), 2011. június 03. - péntek 15:55

Az Osztrák is pihen hétvégén vasárnap, persze 1000 EUR /hó a bére MINIMUM. http://www.youtube.com/watch?v=pobPiyJ7Iek

Nem Probléma :) KNDP amúgyis a templomban térdel ?mondja a miatyánkat , és nem szeretik ha a szomszédban vásárolgatnak. , 2011. június 03. - péntek 14:58

keber , már több alkalmazottat kirugtak a nejem munkahelyéről azt amunkát végzik jóval kevesebb látszámmal amit több embernek kellett. Ha bevezetik a VASÁRNAP ZÁRVA programot lehetőségét akkor a 9000 ft al keres kevesebbet ,lehet nem volt világos de a KNDP okos képviselőknek javasolnám 2012-től legyen kötelező az egyházadó mondjuk -8%-ék minden Magyar fizetésből. Marad akkor a nejemnek 58500 ft -ból minusz 8 % -ék mehetünk egészen 0 -ig . Majd kéregetünk , az önkormányzattól, mint a társadalom kedvenc népcsoportja.Más: Vannak MUNKAHELYEK KEBER , hogy nincs ki+be járkálás az üzem területéről. Marad ahétvégi + fusi vagy más meló Vasárnap meg szépen felöltözve járják az embrek a boltokat. Ha nagyon akarod majd mocskos szutykos munkásruhában teekrgünk a boltokban :D :D

KEber, 2011. június 03. - péntek 14:36

"nem lesz munkahely mert nincs amúgy sem forgalom a tulajdonos szépen kirugdossa a munkásokat és mehetünk az örkormányzat elé kéregetni" Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy az emberek abbahagyják a vásárlást, ha vasárnap nem vásárolhatnak? Mi lehet az a termék, amit csak vasárnap lehet megvenni, egyébként meg nem?

KEber, 2011. június 03. - péntek 14:34

"Újra és újra végigolvasva a cikket némi ellentmondást fedezek fel!" Azért van, mert a cikk túloz. A cikk szerint több ember szeretne vasárnap vásárolni, mint amennyien egyáltalán dolgoznak a lakosságból. A foglalkoztatottak száma körülbelül 2,5 millió. Nem tudom, hogy aki nem dolgozik, az miért pont vasárnap szeretne vásárolni.

KEber, 2011. június 03. - péntek 14:29

"Anyuka azért nem vásárol szombaton, mert a madaras teszkó és társaiban 1 liter tej 145 Ft, a hozzájuk legközelebbi boltban meg 200 Ft" Nem tudtam, hogy vannak csak vasárnap nyitva tartó boltok.

Jó ötlet , szerintem ne is nyissanak ki,maradjon minden zárva.. , 2011. június 03. - péntek 12:26

Mikor már nem lesz munkahely mert nincs amúgy sem forgalom a tulajdonos szépen kirugdossa a munkásokat és mehetünk az örkormányzat elé kéregetni vagy másodikán agyonütjük a postást mert nincs mit enni .Nem csak a vásárlók lehet az eladók is ellenzik. A párom kettő hétvégén van boltban pont ennyi esik rá és 9000 ft-al lenne kevesebb a fizetése. Akkor 58500 ft lesz a havi nettó bére. Végülis nem gond , éppen 16 %-al emelkedtek az idén a terhek majd ami amúgy is alig fizethető már , lemondjuk a neteket telefonokat,már tv-t sem nézünk Aygsejt Spamre nincs szükségünk , kikötjük a vizet ásunk kutat + keresünk valami negyedik FEKETE munkahelyet pótolni a lemaradást természetesen nem fizetünk egy ft- adót sem. Végre jó lesz, csend nyugalom ..Ausztriában nincs vasárnap nyitva bolt , de az átlagfizetés is 1200 EUR /fő . Szombaton viszont ott annak elenére hogy EUR-övezet sokminden jóval olcsóbb. Nem értem én ezt.Sógorok megint elbakszxtak valamit.

Ági, 2011. június 03. - péntek 09:29

Nálunk a boltban 1liter legolcsóbb tej 215 Ft, a Tescoban 145 Ft. A boltban csak nóném olaj van,mert a boltos szerint nem veszik meg a drága Vénuszt meg Floriolt. A kenyér 100 Ft-tal drágább, a vajvól-felvágottból nincs az, amit szívesen ennénk. Az áruk nagy része cba saját márkás, aminek a minősége nem mindig üti meg az elvárt minimumot se!!!

huh, 2011. június 03. - péntek 09:25

Újra és újra végigolvasva a cikket némi ellentmondást fedezek fel! "Az eredményekből az látszik, hogy a vasárnapi vásárlás stabil és meghatározó eleme a magyar fogyasztói magatartásnak" "A vasárnap egyedül vásárlók ötvenhárom százaléka, a többedmagukkal vásárlóknak hatvanegy százaléka, közülük pedig a gyermekeikkel együtt vásárlóknak pedig hatvanhét százaléka nem ért egyet a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló törvényjavaslattal" Elmegy vasárnap vásárolni, de nem ért egyet azzal, hogy jó, ha vasárnap nyitva van a bolt??????

huh, 2011. június 03. - péntek 09:21

Volt arra is példa, hogy annyira össze vissza dolgoztunk, hogy éjszaka voltunk kénytelenek elmenni a teszkóba,mert apuka vasárnap is dolgozott, mert szombaton nem tudták befejezni. Bp-en, ahol minden sarkon 2 bolt van,ott nem gond, de a kisebb településeken, ahol szombaton csak akkor kapsz kenyeret, ha csüt reggel szóltál, hogy kérsz ott gond. Madaras teszkó meg a társai pedig elég sok helyen van, így az ember inkább oda jár vasárnap normálisan bevásárolni!


1 2

Kommentek

Ivett, 2019. június 23.

https://www.kerekparcity.hu/elektromos-pedelec-kerekpar...

Városi kerékpározás, kerékpárkülsők

Mária Ádám, 2019. június 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Barcsák Lászlóné, 2019. június 16.

Azt szeretném tudni, hogy lehet egy hirdetett üzletet ellenőrizni hogy valóban nem piramissal ke...

MLM vagy piramisjáték?

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés