Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Devizahitel - Ötpontos akcióterv, 180 forinton rögzített frank

MTI, 2011. május 30. - hétfő 14:31
Címkék: deviza, hitel, frank
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Ötpontos otthonvédelmi akciótervben állapodott meg a kormány és a Magyar Bankszövetség a lakáshitelesek megsegítésére. Árfolyamgátat vezetnek be, megszűnik az árverezési moratórium - de azt csak lépcsőzetesen hajtják végre -, létrejön a nemzeti eszközkezelő, bizonyos feltételekkel, de visszaállítják a devizaalapú lakáshitelezést, és bevezetik az otthonvédelmi kamattámogatást - közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel és Patai Mihállyal, a bankszövetség elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten.


Az árfolyamgátról szólva a kormányfő kifejtette: 180 forinton rögzítik a svájci frank árfolyamát a lakáshitelek esetében. Ez azonban önkéntes lesz - ahogyan ahhoz a bankszövetség ragaszkodott -, azaz a hitelfelvevő dönti el, akar-e élni azzal a lehetőséggel, hogy rögzített árfolyamon kezdi el törleszteni a hitelét. Aki igénybe veszi az árfolyamgátat, az a program megkezdését követően 2014. december 31-ig kiszámíthatóan, 180 forintos svájcifrank-árfolyamon tudja fizetni a részleteit - mondta. Árfolyamgátat állapítanak meg az euró- és a jenhitelek esetében is, ám ezek súlya az össz-hitelmennyiségen belül jóval kisebb.

A második pont, hogy megszűnik a lakás-árverezési moratórium, azt azonban nem akarják megengedni, hogy "a lakáspiac hiénái" minden korlátozás nélkül elvehessék a bajbajutottak ingatlanjait, ezért a kormány és a bankszövetség olyan megállapodást kötött, amely egyszerre teszi lehetővé, hogy a jelzálogpiac ismét beinduljon, élénküljön, ugyanakkor védelmet is kapjanak az érintett családok - közölte a miniszterelnök.

mti

Így először csak nagy értékű, nagy alapterületű lakások árverezésére lesz mód, a bankok pedig írásos ígéretet tettek arra, hogy egy bizonyos kvótarendszer szabályai szerint árverezik majd a lakásokat: százalékban fogják meghatározni a pénzintézetek, hogy mennyi lesz az így elárverezendő lakások száma, és lesz egy földrajzi kvóta is megyénként, és talán külön Budapest esetében is - ismertette, hozzátéve, hogy ez egy átmeneti időszakot jelent, és elég időt ad arra, hogy a családok számára tartós megoldás születhessen akkor is, ha komolyabb jövedelemkieséstől szenvednek.

Létrejön a nemzeti eszközkezelő is - jelentette be Orbán Viktor. Közölte: az eszközkezelő két módon tud majd segíteni azoknak, akik elveszítették a lakásukat. Megindít egyrészt egy új házépítési programot zöldmezős állami beruházásként, és ott elhelyezést tud biztosítani az erre szoruló családoknak. Másrészt úgy, hogy a bajba jutott adós lakását megvásárolja, és aki a lakásban addig tulajdonosként lakott, bérlőként ugyanabban az ingatlanban folytathatja az életét. A kormányfő jelezte: e javaslat részeként szoros együttműködést alakítanak ki az önkormányzatokkal, hogy a náluk rendelkezésre álló üres lakásokat ugyancsak be tudják vonni a nehéz helyzetbe került családok védelmében. Ez egy úgynevezett családi fedél program - tette hozzá.

A negyedik pont, hogy visszaállítják az euróalapú lakáshitelezést. A kormányfő rámutatott: az EU szabályai szerint a lehetőséget nem zárhatják el az emberek elől, ugyanis nem állapítható meg generális tilalom a devizában, különösen euróban felvehető lakáshitelekre. "Húztuk, ameddig bírtuk, eddig ez jó volt, most azonban új megoldás után kell nézni" - fogalmazott. Orbán Viktor szerint "a mostani helyzethez úgy jutottunk el, hogy a kormányzat, a pénzügyi szféra, a nemzeti bank semmilyen intézkedést nem tett annak érdekében, hogy az egyre nagyobb kockázattal felvehető hiteleknek valami ésszerű gátat szabjon".

Mindennek értelmében újra vehetnek fel euróban jelzáloghitelt az emberek, de csak azok, akik euróban kapják a fizetésüket, és jövedelmük eléri a minimálbér 15-szörösét. "Még pontosabban: devizában lehet lakáshitelt felvenni, ha a jövedelem abban a devizanemben van, amiben egyébként a lakáshitelt fel kívánják venni, és ez azok számára érhető el, akik a minimálbérnek legalább 15-szörösét keresik, vagyis elegendő havi bevétellel rendelkeznek az ellen, hogy ilyen kiszolgáltatott helyzetbe kerüljenek, mint most több tízezer honfitársunk került" - mondta a miniszterelnök.

A megállapodás utolsó pontja szerint bevezetik az otthonvédelmi kamattámogatást, vagyis támogatni fogják azok hitelkamatát, akik kisebb lakásra váltanak, hogy elkerüljék a fizetési nehézségeket. Ha valaki nagyobb lakásból kisebbe költözik, hogy törleszteni tudja adósságát, akkor a kisebb lakás megvásárlásához kamattámogatást kap legfeljebb öt éven keresztül. Ez a legkedvezőbb esetben elérheti az évi 3,5 százalékot is - tette hozzá Orbán Viktor.

Az akcióterv az Országgyűlés elé kerül majd, törvény fog születni róla. A parlamenti előtti vitát pedig akkor fogják lezárni, ha a szociális konzultáció devizahitelesek megsegítésére vonatkozó kérdéseire megérkeztek a válaszok, és azokat fel tudták dolgozni - közölte a miniszterelnök.

Nagyon kemény megbeszélések után sikerült találni néhány olyan, húsbavágóan fontos pontot, amelyben egyetértés jöhetett létre a magyar bankvilág és a kormány képviselői között - mondta Orbán Viktor, hangsúlyozva: a hitellel otthont vásároló magyarok az előző nyolc év legnagyobb veszteseivé váltak; a devizahitel kockázataira, az árfolyamváltozás veszélyeire és a néhány évvel ezelőtt már látható gazdasági összeomlásra az elmúlt nyolc évben senki nem figyelmeztette őket. Kiemelte: "a mi álláspontunk az, hogy (...) aki becsülettel dolgozik, az nem maradhat otthon nélkül".

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Érdekes , 2011. június 02. - csütörtök 12:55

http://szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?a=szabadeuropa

Uriah Heep, 2011. június 01. - szerda 11:00

Valóban szerencsés, aki öröklés, kivételes tehetség, némi szerencse, vagy ügyes vállalkozás útján vagyonos, vagy legalább nincs eladósodva és csak hírből ismeri ezeket a problémákat. Ők azok, akik közvetve érzik a problémát, hiszen egy elöregedett, eladósodott társadalom terhét ők is cipelik. Sajnos a középosztály egyre gyengébb, és a tisztességes munkával/vállalkozással szerzett javak adóterhei növekednek. Tisztán látszik, hogy nem lehet mindenkin segíteni. Kegyetlen dolgo ezt kimondani, de ez az igazság. Ennek ellenére pozitívnak tartom az "adósmentő" csomagot, mert pontosan tudom, hogy sokakon fog segíteni, még akkor is, ha megvan az ára. Azt is tudom, hogy hatalmas lépés ez egy olyan országban, ahol 20 évig halogatták az érdemi lépseket, és a közvagyon, a közérdek, és az emberek jogai milliárdos kalandorok játékszerévé váltak.

Uriah Heep, 2011. június 01. - szerda 10:53

Én is bosszankodtam már párszor Matus Úr "negatív" kommentjein, de azt kell mondjam sokimindenben egyet értek vele. Aki azt mondja, hogy felelőtlenek voltak az olcsón hitelt felveő honfitársaink, az gondoljon bele abba, hogy a hitelt a bank adta, melynek tanult és hozzáértő vezetői valószínűleg nem gondolták (nem gondolhatták!) komolyan, hogy e devizák árfolyama 10-30 évig változatlan marad.Így hát belekerült az összes egyoldalú szerződésmódosítási jog a szerződésekbe. Tudták, tudniuk kellett, hogy százezrek élete megy tönkre. Ez részben cél is volt. Miért? Ingatlanszerzés potom áron, amit más keserves munkával felépített. Egy teljesen eladósodott családapa a legjobb robot: bármennyiért hajlandó a végletekig gürcölni, és nem ugrál. Ez kérem a modern adósrabszolgaság, senkinek ne legyen kétsége.

Matus László, 2011. május 31. - kedd 19:39

Köszönöm a megértésedet.

Kemény komment Matus!, 2011. május 31. - kedd 18:14

Nem vagy nyekergő Matus , visszaszívtam.Talán fáradt és keseredett ,mert látod mi lesz ebből a hazából, életekből, családokból barátokból! Én már elköltöztem ,8 évvel ezelőtt elkezdtem mindent eladni ingatlanaimat amit lehet kiszedek belőlük , felszámolom amit lehet , jobb eladni míg elnem veszik .Nehéz de ki kell rá írni ELADÓ . Tudom nem mindenkinek lehet ez egy jó megoldás de én nem vártam és jól tettem.Aki arra vár hogy itt segítene valami az csak ámítás .Egy megfizethetetlen adórednszer ami tönkrevág mindent ezt mindenki tudja ITT MAGYARBAN , ám sokaknak ez hozza meg a kánaánt. Ahhoz hogy ez itt jól működjön van egy opár ARSCH nyaló is .Tárgyakat addig kell eladni bútorokat értékeket amíg nem dobálják ki mert utána csak tényleg lomnak lesz jó. Egyik barátomnak 5 évvel ezelőtt mondom minek kinlódsz. A céget állítsd meg adj el mindent és költözz a világ végére .Másfél éve belevégott. Cég dolgait felszámolta jönnek vissza a pénzei , még ha áron alul is eladja jobban jár most mint később tönkrement gépekkel.Költözés jó messzire . Már látja a fényt a cső végén. Nincs település nincs adó nincs extra lehúzós önkormányzat , brutális közüzemi árak. Csend nyugalom és friss levegő! Nem jó megoldás otthon rágódni.Lépni kell minél előbb.

Kemény komment Matus!, 2011. május 31. - kedd 18:12

Nem vagy nyekergő Matus , visszaszívtam.Talán fáradt és keseredett ,mert látod mi lesz ebből a hazából, életekből, családokból barátokból! Én már elköltöztem ,8 évvel ezelőtt elkezdtem mindent eladni ingatlanaimat amit lehet kiszedek belőlük , felszámolom amit lehet , jobb eladni míg elnem veszik .Nehéz de ki kell rá írni ELADÓ . Tudom nem mindenkinek lehet ez egy jó megoldás de én nem vártam és jól tettem.Aki arra vár hogy itt segítene valami az csak ámítás .Egy megfizethetetlen adórednszer ami tönkrevág mindent ezt mindenki tudja ITT MAGYARBAN , ám sokaknak ez hozza meg a kánaánt. Ahhoz hogy ez itt jól működjön van egy opár ARSCH nyaló is .Tárgyakat addig kell eladni bútorokat értékeket amíg nem dobálják ki mert utána csak tényleg lomnak lesz jó. Egyik barátomnak 5 évvel ezelőtt mondom minek kinlódsz. A céget állítsd meg adj el mindent és költözz a világ végére .Másfél éve belevégott. Cég dolgait felszámolta jönnek vissza a pénzei , még ha áron alul is eladja jobban jár most mint később tönkrement gépekkel.Költözés jó messzire . Már látja a fényt a cső végén. Nincs település nincs adó nincs extra lehúzós önkormányzat , brutális közüzemi árak. Csend nyugalom és friss levegő! Nem jó megoldás otthon rágódni.Lépni kell minél előbb.

Matus László, 2011. május 31. - kedd 16:08

Most a híre hatóságokról és a bankokról: "nagy örömmel "láttam a TV-ben,hogy minisztereink és bankszövetség milyen elégedett képpel álltak egymás mellett és rázták egymás kezét a "jó munkának " örülve. Bankom: Raiffeisen banknál van még két hónapig a jelzálogom. Több mint három éve kérem,hogy 2.-a helyett 12.-e legyen a fizetési határidő de erre sem voltak képesek.Inkább minden hónapban naponta tízszer zaklatnak /2 és 12 között/ telefonon és sms-ben.Először persze megpróbáltam velük értelmesen beszélni,de meg sem indokolták,hogy miért nem lehet a határidőt átírni,noha látják,hogy akkor kapok pénz,mert a számlámra érkezik.Később amikor már az összes minisztériumnak írtam akkor jött egy levél amiben a közjegyzői okiratra hivatkoznak.Amikor írtam,hogy miért nem lehet a módosítást úgy megírni,hogy a többi pont változatlanul hagyása mellett módosul a fizetési határidő akkortól már a válasz annyi volt,hogy a bank fenntartja korábbi álláspontját.Nem is akarnak segíteni az embereknek,pedig,ha a kedvenc szövegüket veszem miszerint az évek alatt változnak a feltételek akkor ez az állampolgárnál is előfordulhat és ekkor újra kellene tárgyalni a dolgot.Még jó két éve próbálkoztam a futamidő egy évvel történő hosszabbításával is de az eredeti négymilliós kölcsönömre majd egy millió rakódott volna,mivel nem szerződésmódosításnak veszik??,hanem új szerződésnek és minden költséget /közjegyző,becsüs,földhivatali törlés és bejegyzés/,plusz a kamatok felszámolásra kerülnek.Szóval felálltam az asztaltól és -nem áll az alku- szavakkal eljöttem.Azóta is zaklatnak,lehetnék a bank legjobb ügyfele csak tíz napon múlik,de még erre sem képesek.Még annyi eszük sincs,hogy azóta is ugyanúgy 12.-én kapják meg a pénzt mint ha megegyeztek volna velem,mivel akkor utalnak nekem.Ezek után el tudom képzelni,hogy mit megengednek maguknak azokkal akiket több tízmillióval megloptak és lehet,hogy ezért vagyok egy kicsit nyekergő?

Matus László, 2011. május 31. - kedd 15:41

Magamról csak annyit,hogy mi is a szüleim fölé építkeztünk annak idején /25 éve/.Akkor jött divatba,hogy az építőanyag nyugati áron a kölcsönök meg még a régi rendszerben voltak.Mi is kénytelenek voltunk felvenni mindenféle kölcsönt /lakásépítési 380.000,fiatal házasok kölcsöne,bankkölcsön,vállalati kölcsön,önkormányzati kölcsön.Tíz évig zsíros kenyeret ettünk,de tisztességgel törlesztettünk.Aztán beköltözött Mo-ra a rablóhad és a fix 3%-os kölcsönt 36%.os piacira változtatták amit még a híres alkotmánybíróság is jogszerűnek ítélt.Ezért újabb tíz évig most már a szülőkkel együtt ettük a zsíros kenyeret,de volt olyan kollégám aki öngyilkos lett e miatt.Persze ez senkit nem izgatott.Szóval tisztelt hölgyeim és uraim ezt a rablást úgy 25 évenként eljátszák velünk.Ja és nekünk sincs kacsalábon forgó villánk.Sima négyszobás ház.Három gyerek.Persze aki megteheti /nem az irigység beszél belőlem,csak a különbség miatt írom le/,hogy örököl,nyer vagy jól keres és nem kell kölcsönből építkeznie az nem fogja megérteni ezt soha,hanem felelőtlenségről beszél.De sokan kezdik puszta seggel és lakni kell valahol.

Matus László, 2011. május 31. - kedd 15:29

Nekem már csak két hónap van hátra.Nem is magam miatt írok,hanem az a sok szerencsétlen miatt akit a végletekig megloptak.Sajnos van közte rokon is,így jól látom,hogy hogyan semmizte ki őket a bankszövetség és az állam.Semmi rongyrázása nem volt.A szülei fölé építkeztek a tetőtérbe.Két szoba összkomfort,/két gyerekkel ugye nem luxus?/leválasztott fogyasztásmérőkkel és fűtéssel.Az előírt és persze drága építőanyaggal.Tizenkétmillióban állt meg a dolog.Aztán a férj munkanélküli lett.Elmaradás,átütemezés,kamatok,ismételten kifizettetett közjegyzői,földhivatali, értékbecslési, stb díjak.Mire meglett az újfajta hitele /ami persze mily érdekes??,már csak szabad felhasználású chf-es jelzáloghitel lehetett/ már majd 17 millió volt a tartozás. Erre jött a válságnak nevezett bankok által elkövetett lopás és most kb.:25 milliónál tartanak.Szóval Önök szerint ez így jó?? Akkor vállalom,hogy örök nyekergő vagyok! Most jön a nagy megsegítő csomag: A kezdeti cirka százezer helyett most úgy kétszázezret kellene fizetniük. Ebből lesz vagy százhetven ezer ,hát ezzel nincsenek kisegítve.Plusz a különbséget négy év múlva egyben ki kellene fizetni,oszt miből? Az önkormányzat közölte velük,hogy nekik egy fillérjük sincs arra,hogy megvegyék a lakást és azt visszabérelhessék./Csak úgy megjegyezném,hogy Ön eladná a szülei feje fölül a házat?/A kamattámogatás: Ön szerint aki már BÁR listán van kap még egyszer az életben lakásvásárláshoz vagy építéshez kölcsönt? Kisebb lakásra cserélés: ennél kisebbre két gyerekkel? Albérlet: A régi lakáson jelenleg lévő teher sokkal nagyobb mint amit ér , főleg ha azt a bank elherdálja majd féláron,tehát a különbözetet még az életük végéig vonják majd a fizetésükből,miből fizetnék az albérletet? Megoldás szerintem az lenne,hogy a bankok visszavennének az arcukból és a mérhetetlen kapzsiságukból és az ügyféllel leülve úgymond tiszta lappal újraszámolnák az egész tartozást és megfelelő havi részlettel újraindítanák a kölcsönt. Az állam meg ha tényleg segíteni akar/na/ akkor ide adna kamattámogatást.És ne felejtsük el,hogy ezek az emberek áldozatok és nem bűnözők!

:), 2011. május 31. - kedd 12:38

..társadalmad az , az amit írtál "matus". Nézd csak meg . 160 év is kevés hogy visszapengessétek a kxart. Tschüß


1 2

Kommentek

Mumu, 2020. február 27.

Náágyon náágy hitél ájánlát ván Ámériká, én címem bishopberrysmith@gmail.com És csák...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza