Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Jár az egyértelmű válasz a fogyasztóknak

MTI, 2011. május 27. - péntek 10:01
Címkék: NFH,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A fogyasztóvédelmi stratégia szakmai vitairata szerint a fogyasztóknak egyértelmű válaszokat kell kapniuk arra, hogy problémáikkal kihez fordulhatnak, a vállalkozások számára pedig egyértelmű, következetes, betartható jogszabályokat, hatósági elvárásokat kell megfogalmazni.


A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján közzétett dokumentum rámutat arra, hogy a fogyasztói kiszolgáltatottság nem azonos mértékű a különböző korú, társadalmi helyzetű fogyasztók között, ezért fontos a fogyasztásukat érintő területek kiemelt ellenőrzése.

Megfontolandónak tartja a vitairat a jegyzői hatáskörök Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (NFH), illetve a fogyasztóvédelmi felügyelőséghez való telepítését, mert ez biztosíthatja, hogy hatáskörük kiterjedjen olyan területekre is, ahol eddig az ellenőrzés lehetőségének hiánya korlátozta a hatékony fellépést.

A jogalkalmazói tevékenység összehangolása érdekében valamennyi ellenőrző hatóságra kiterjedő ellenőrzési kódex kidolgozását javasolja a fogyasztóvédelmi stratégia, és szükségesnek tartja a békéltető testület tanácsadási jogkörének jogszabályban történő deklarálását is. Biztosítani kell, hogy a békéltető testületek megfelelő időben hozzájussanak a költségvetési törvényben biztosított anyagi forrásokhoz, a vállalkozásokat pedig ösztönözni kell az eljárásban való részvételre.

A stratégia szerint a mikro-, kis- és középvállalkozásokat is fogyasztóként kell bevonni a békéltető testületi eljárásokba, hogy ne legyenek kiszolgáltatottak a multinacionális vállalatoknak, a közüzemi szolgáltatóknak, a telekommunikációs cégeknek.

A dokumentum kitér arra, hogy a Fogyasztóvédelmi Tanács működési kereteit felül kellene vizsgálni, és a tripartit jelleg megszüntetésével egy kevésbé formalizált, de hatékonyabb működési keretet kell teremteni.

A stratégiában megfogalmazódik az is, hogy ösztönözni kell a civil fogyasztóvédelmi szervezet együttműködését, és az eddigieknél következetesebben be kell vonni őket a fogyasztóvédelmi problémák megoldásába.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2011. május 27. - péntek 15:53

Az a baj,hogy csak az jár,meg a szája de az is hiába.Nem az kellene,hogy hova fordulhat -persze azt Ő is tudja: bíróság meg békéltető társulat - hanem valaki aki megoldja a problémáját. Ha az ember ír egy "felettes szervnek" akkor a válasz az,hogy nem illetékes, forduljon ide-meg-oda.Azok persze nem illetékesek,forduljon a bírósághoz,meg a békéltetőkhöz.Nem lenne ésszerűbb a panaszlevelet kivizsgálni a gondot megoldani és ha mégsem illetékes akkor a levelet továbbküldeni a megfelelő szervhez?? Tudják tisztelt "illetékesek" önök nem csinálnak az ég világon SEMMIT!!!!Van persze jó példa is az országban: pl.:a nyugdíj igazgatóság.Annyi féle szerve van,hogy rendszerint rossz helyre küldöm az ügyemhez szükséges levelet,de ők visszaírnak,hogy rossz helyre küldtem,de Ők továbbküldték az illetékesnek. Lám-lám így is lehet.TANULHATNÁNAK BELŐLE!!!

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza