Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Próba szerencse?! - Fülkék jótékony homályában

MTI, 2011. május 24. - kedd 10:21
Címkék: ruhapróba,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

"Ugorjon csak bele drágám nyugodtan" - naponta elhangzó, visszatérő mondat, és nemcsak a "szabadpiaci" elárusító helyeken, hanem jó nevű áruházakban is. És próbálunk; olykor több pár cipőt is szemre, illetve lábra vételez egy-egy vásárló. Nyári melegben, izzasztóan felfelé kúszó hőfokoknál, harisnya és zokni nélkül, nem is gondolva rá, vajon előtte már hányan végezték el a cipővásárlással járó kötelező, nélkülözhetetlen műveletet.


-Nem csak a keleti piacok lezser engedékenysége teszi lehetővé, hogy ruhát, esetleg még intim alsóneműt vagy fürdőruhát is csupasz testre próbáljon fel a "nagyérdemű" vevőjelölt, hanem nagy bevásárlóközpontok divatcikkei is áldozatul esnek olykor rúzs- vagy szemfestékfoltoknak, amelyek a próba egy óvatlan pillanatában kerülnek az árura. Esztétikusnak nem mondható, mint ahogy egészségesnek sem az ilyenfajta próbálgatás: valójában az cselekszik helyesen, aki - ha a próba rizikóját nem is tudja elkerülni - a hazavitt új szerzeményt azonnal kimossa, kivasalja, hogy a benne esetleg megbúvó parazitáktól megszabadítsa.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Közegészségügyi Főosztálya állásfoglalása szerint "a cipők, ruhák, fürdőruhák vásárlásakor az általános higiénés szabályok betartása elvárható az adásvétel résztvevőitől. A kereskedőknek az előbb említett termékek próbálásához megfelelő körülményeket kell biztosítani - próbafülke, próbazokni, próbaharisnya. A fürdőruhákba, fehérneműkbe pedig már a gyártás során védőfóliát helyeznek az intim részekre. A cipők, ruhák és fürdőruhák forgalmazására vonatkozóan egyébként nincs külön egészségügyi követelmény, illetve jogszabály."

Azaz mindenki a saját felelősségére próbálgat és vásárol. Azok a bizonyos elemi követelmények, amelyek elvárhatóak a hatóság szerint, vagy teljesülnek, vagy nem. Egyébként az eladók által kötelezően biztosítandó próbazokni vagy -harisnya legalább annyi fertőzésveszélyt garantál, mintha mezítlábra húznánk fel a kiszemelt cipőt.

Eső után köpönyeg

A hivatal nyilatkozatában igyekszik megnyugtatni, hogy a higiénés szabályok mellőzésének sem várhatóak súlyos következményei: "Környezetünkben és a bőrünk felületén nagy számban élnek baktériumok, gombák, amelyek nem okoznak semmiféle betegséget. A baktériumok nagy része ártalmatlan, sőt egyenesen hasznos. Az egészségre káros következményekkel járó megbetegedés, fertőzés létrejöttének valószínűsége csekély, és az ismert, általános szabályok betartásával megelőzhető".

Hát itt van a kutya elásva: megelőzhető, elkerülhető, de csak abban az esetben, ha az általános szabályokat mindenki betartja, figyel a másikra, felelősséget érez embertársa iránt. A tisztaságról, a személyi higiénéről alkotott vélemények azonban erősen megoszlanak, és amint a szakhatóság válaszából kiderül, senki sem ellenőrzi, hogy az elvárható követelmények teljesülnek-e egy ruha- vagy cipőpróba esetében. Persze nem várható el, hogy minden próbafülke előtt áruházi alkalmazott posztoljon, lesve, vajon előírás szerint ölti-e magára a potenciális vásárló a bikinit, vagy kétes tisztaságú lábára akar-e cipőt venni. Megnyugtatásul csak annyit közölnek az illetékesek, hogy" bejelentés esetén a népegészségügyi szakigazgatási szerv minden közegészségügyet érintő panasz bejelentést kivizsgál a kereskedelem területén is."

Ha tehát valakinek váratlanul bőrpír, kiütés jelentkezik a bőrén, gombás fertőzés a lábán, panaszt tehet a szakhatóságnál, de nyilvánvalóan esélytelen a "vétkes" cipő vagy ruha fellelése, azaz az eső után köpönyeg tipikus esete áll fenn. Tehát mint mindenütt, ezekben az esetekben is a megelőzés lehetne egyedül elfogadható, ami nem mellőzheti a fokozott ellenőrzést a próbafülkék tájékán és azokon kívül. Mert ellenkező esetben a próba szerencse ismert szlogen könnyen átváltozhat hosszú ideig tartó kellemetlenségre a ruha- és cipőpróbák nem előírásszerű lebonyolítása során.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza