Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nem kell a magyar háziasszonyoknak a spárga

MTI, 2011. május 06. - péntek 14:05
Címkék: spárga
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Csirág, nyúlárnyék vagy egyszerűen csak spárga. A nyugat-európai mellett a hazai háziasszonyok kedvence is lehetne a Homokhátságon megtermelt egészséges zöldségféle, sokan azonban még nem ismerik, pedig előétel, leves, köret és desszert is készíthető belőle.


A spárga hazájának is nevezett Csongrád megyei Öttömösön már az ötvenes évek óta termesztik a zöldségfélét. Kezdetben a háztájikban nevelték a népiesen nyúlárnyéknak is hívott növényt, majd egy bő évtizeddel később elindult a nagyüzemi termesztés is - már akkoriban Ausztria volt a fő felvevőpiac. "A sok napsütés, az enyhén meszes homoktalaj ideális a spárga termesztéséhez, igaz, a három-négy aranykoronás földeken nem is nagyon él meg más haszonnövény" - mondta Szentkúti Magdolna helyi gazdálkodó.

-

Bár a spárgatermesztés igen tőke- és munkaigényes, a Csongrád és Bács megye határán található községben élő családok megélhetésében komoly szerepet játszik. Akadnak, akik fél hektáron termelnek spárgát, minden tevékenységet maguk végeznek kézzel, és a pár hetes szezonban értékesített zöldség jelenti a fő bevételi forrásukat.

Munka pedig akad bőven a spárga körül. Az első feladat a magonc nevelése, majd a fiatal növények elültetése. Egy hektár betelepítése fajtától, sor- és tőtávolságtól függően egy-kétmillió forintba is belekerül. A következő két esztendőben folyamatosan gondozni, permetezni kell az ültetvényt, és várni a harmadik évet, hogy végre termőre forduljon.

Zöld és fehér

A termesztés szempontjából a növény két fajtája ismert: a zöld, illetve a fehér változat. A zöld színű spárgát hagyományosan nevelik, a fehér fölé földből bakhátakat húznak, hogy takarják a fiatal hajtást, amely fény hatására lilás színű lesz. A spárgasorokat gyakran kétrétegű fóliával borítják be: a tavasz elején a lepel fekete oldala segít összegyűjteni a növény fejlődéséhez szükséges hőt, majd az idő jobbra fordultával a fehér fele visszaveri a perzselő napsugarakat.

-

A piacokon, boltokban kapható spárgasíp a növény fiatal hajtása, amely a föld alatti gyöktörzsekből tör a felszín felé. A spárgaszedők a talajt kémlelve másznak a sorok között, és keresik, hol bukkan a felszínre egy-egy hajtáscsúcs. Siker esetén kézzel kiássák a sípokat, és közvetlenül a tövüknél elvágják, csonk ugyanis nem maradhat, mert az hátráltatja a több hajtás fejlődését és fertőzés forrása is lehet.

A leszedett spárgasípot - amint lehet - jéghideg vízbe mártják, ezzel leállítva az életfolyamatokat. A sokkolás mellett ezt szolgálja az egy éjszakás hűtőházi pihentetés is, így a spárgasípok megőrzik fehér színüket. A hazai és a német nyelvterület fogyasztói a fény hatására kialakuló lila színt ugyanis minőségi hibának tekintik. A pihenőt másnap követi a sípok kézi válogatása: a spárgát tizenkét minőségi kategóriába sorolják, és bár akadnak gépek, azok még sok hibával dolgoznak - marad hát az élőmunka. Az osztályozott csomagolt spárga visszakerül a hűtőházba, majd onnan elindul a szegedi, a fővárosi, a bécsi vagy a müncheni nagybani piacra, és akad olyan kereskedő is, aki Svájcba szállítja a zöldségfélét. A hétfőn hajnalban leszedett spárga szerda reggel már a jégdarára fektetve várja a pulton az alpesi ország vevőit.

1.  Nem kell a magyar háziasszonyoknak a spárga
2.  Nemcsak finom, hanem egészséges is

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza