Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fogyasztókat védő PSZÁF ajánlás

MTI, 2011. április 29. - péntek 15:31
Címkék:
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) általános, valamennyi pénzügyi szervezetet érintő ajánlást adott ki a fogyasztók védelme érdekében, az ajánlás összegezve tartalmazza azokat az alapvető fogyasztóvédelmi elvárásokat, elveket, iránymutatásokat, amelyek a fogyasztóbarát pénzügyi szolgáltatói gyakorlatot, a fogyasztói érdekek hatékonyabb érvényre jutását célozzák.


A PSZÁF pénteki közleménye szerint az általános fogyasztóvédelmi ajánlás célja a fogyasztói érdekek védelme, a jogszabályi előírások maradéktalan betartása, a jogviták megelőzése, a piaci kockázatok csökkentése, a kiszámítható és tisztességes verseny előmozdítása, a pénzügyi szervezetek fogyasztóbarát magatartásának előmozdítása.

A pénzügyi szervezetek és a fogyasztók szakmai és jogi felkészültsége, érdekérvényesítő képessége jellemzően eltérő, az ajánlás ezt az egyenlőtlenséget is ellensúlyozni kívánja.

A felügyelet többek között elvárja a pénzügyi szervezetektől, hogy, a fogyasztó tényleges igényeit, körülményeit és pénzügyi ismereteit mérlegelve, a fogyasztó számára legmegfelelőbb, hosszabb távon is vállalható és teljesíthető pénzügyi terméket, szolgáltatást kínálják számára, ezen túlmenően fordítsanak fokozott figyelmet az érdekeiket csak korlátozottan képviselni képes fogyasztókra, így például a kiskorúakra, idősekre.

A közleményben azt írják: a pénzügyi szervezetektől kapjon a fogyasztó teljes körű, kiegyensúlyozott és közérthető információt az előnyök mellett a hátrányokról, a kockázatokról is, váljék lehetővé a hasonló termékek közötti összehasonlítás. A szolgáltatók tegyék egyértelművé, egyszerűvé és közérthetővé a szerződési feltételeket, átlátható díjjal és költséggel. A pénzügyi szervezetek számoljanak a fogyasztó megváltozott élethelyzetével, reagáljanak rugalmasan a fogyasztó pénzügyi nehézségeire, segítsék a fogyasztót tisztességes és méltányos eljárással, áthidaló megoldásokkal.

A fogyasztóvédelmi ajánlások következetes alkalmazása, így az erősödő fogyasztóbarát szolgáltatói magatartás elősegítheti a bankok, biztosítók és más pénzügyi szolgáltatók iránti lakossági, fogyasztói bizalom fokozatos megerősödését is.

Az ajánlásban foglalt elvárások megvalósulását a felügyelet figyelemmel fogja kísérni és a pénzügyi szervezetek működését ennek megfelelően is értékeli.

Az ajánlás megjelentetését széleskörű szakmai egyeztetés előzte meg, amelyben közreműködtek a civil fogyasztóvédelmi szervezetek, a pénzügyi fogyasztóvédelemben érdekelt társhatóságok, a pénzügyi szervezetek szakmai szövetségei. Az általános, minden felügyelt szektorra vonatkozó fogyasztóvédelmi ajánlást várhatóan szakágakra konkretizált (hitelintézeti, biztosítói, tőkepiaci) ajánlások fogják követni.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

érdekelt, 2011. június 05. - vasárnap 15:41

A hatóságok jelenlegi tevékenysége inkább akta tologatásnak tekinthető, mintsem az ügyfél-fogyasztó-állampolgár valódi, konkrét érdekvédelmének. Jóvá hagyják kellő szakmai ellenőrzés, kritika nélkül a monopol és kvázi monopol szervezetek (pénzintézet, biztosító, közműszolgáltató, stb.) gyakran száz oldalas, a laikusok számára értelmezhetetlen üzletszabályzatait a nélkül, hogy köteleznék őket néhány oldalas, érthető, követhető és a fogyasztók érdekeit is képviselő szabályzatok készítésére. Mivel érdemben nem intéznek el semmit, a végeredmény az, hogy a panaszokra adott válaszokban a bíróságra mutogatnak azzal, hogy nem jogosultak egyedi ügyekben eljárni. Ennyit ér a tevékenységük. Üdvözlettel.

Matus László, 2011. május 02. - hétfő 11:43

Az lehet,hogy üzlet,ha kiközvetítik a kölcsönt és azt az adós visszafizeti, DE mekkora üzlet ha annak az ötszörösét sikerül ellopni tőle!!!!!!!!!! Példák: A bankok miatt kirobbant válság,melyből csak a bank nem veszi ki a részét ,de jó kis extraprofitja van és még negyedáron megszerezheti a bajba sodort /nem bajba jutott/ emberek házait és autóit is. A bankok és szolgáltatók havi díjfizetési nap meghatározása /1.-től-- úgy 5.-ig / miközben nagyon jól tudják,hogy 10-12.-én van fizetés,de ezért már fel lehet számolni egy csomó kamatot és mindenféle /több ezer forintos / késedelmi díjat. A balkáni alatti fizetések és a nyugati feletti árak, spékelve azzal,hogy még a késedelmes fizetés határidejét is csökkentik,miközben nagyon jól tudják,hogy a családok legalább fele tavaszra a fentiek miatt eladósodik. Persze mindez lehetne véletlen is,de ugye ezt nem gondolja komolyan?? A minket -állítólag- védő cégek meg ajánlgatásokat gyártanak már évek óta az helyett,hogy csinálnának valamit. /Pl.átnéznék a szolgáltatók több ezer oldalas szerződéseit és már eleve fellépnének a kisbetűs és egyéb sumák részek ellen, mondjuk hivatalból. Vagy nem várnák meg míg több tízezer ember mondja egy szolgáltatóról,hogy csaló - lásd a kommenteknél egy lakásügyi cég-, hanem az első pár jelzés után hivatalból csinálnának valamit. Szóval az ajánlgatás egy nagy nulla,semmi!!!!

Uriah Heep, 2011. május 02. - hétfő 10:53

Az senkinek sem érdeke lehet hosszú távon, hogy "lehúzzák" a fogyasztót. A hitel, a kölcsön üzlet, ami akkor is hoz hasznot, ha nem megy bele tönkre az ember. Ha így közelítjük meg a dolgot, akkor tisztán látszik, hogy senkinek em érdeke tönkre tenni az embereket, mert utána óriási szociális problémákkal kell megküzdenie az állammal. Ezek a szociális problémák tünetileg kezelhetők a bankadóból befoly pénzzel, de hosszú távon az a cél, hogy a bank is, a fogyaszó is, meg az állam is jól járjon. Na ezért kellenek ilyen ajánlások.

AVIVA Zaklat !, 2011. május 02. - hétfő 09:11

Titkos lakástelefon listákat kaparintanak meg majd zaklatják a lakosságot.A hölgy nem tudta megmanyagarázni honnét szedte telefonszámot , nevet stb. ANGOL bejegyzésű Héber bűvésztársaság ismét megpróbálja a szerencsétlen hiszékeny embereket behúzni... 20-25 évre kuporgassunk megint szemét bandának. LÓFAXT. Emberek ne lépjetek be, eltűnnek pénzetekkel . Ajánlom a cégnek az ARAB világot ott van bőven zseton . :D

Matus László, 2011. május 02. - hétfő 08:14

Ennél a cégnél ennyire naiv emberek dolgoznak??? Elvárja,hogy a szolgáltató és a bank azt ajánlja ami az ügyfélnek a legjobb?? Na ne hogy már, akkor miből húzzák le a fogyasztót??? Nem ajánlgatni kell hanem odacsapni és kiszabni vagy százmillió bírságot.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza