Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ha megtartjuk a húsvéti nyuszit

MTI, 2011. április 14. - csütörtök 11:51
Címkék: húsvét, nyúl, tartás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Húsvét előtt a médiában általában sok híradás és kérés szól arról, hogy ha lehet, gyermekeik hirtelen fellángolása miatt ne vegyenek a szülők élő nyuszit csemetéiknek. A kezdeti nagy lelkesedés a húsvét elmúltával ugyanis nagyon hamar elszáll, és akkor a nyuszik is terhessé válnak. Sokan - jobb esetben - visszaviszik az állatkereskedésbe a megunt kis kedvenceket, sokan az állatkertnek próbálják meg "lepasszolni" őket, szerencsésebb esetben a nagyszülőknél végzik az ólban. De mi a teendő azokkal a húsvéti nyuszikkal, amelyek megmaradnak a szerető családi körben?


A nyuszikat lehetőleg ne terráriumban (könnyen törik), vagy papírdobozban (könnyen kirágják az oldalát) helyezzük el, hanem műanyag aljú, rácsos tetejű, könnyen fertőtleníthető és könnyen tisztítható, speciálisan nekik készített ketrecben. Ezek nagy alapterületűek, nem túl magasak, áruk hozzávetőleg tizenhat-húszezer forint között mozog. Egyszeri nem kis kiadás, de megéri. Alomként faforgácsot használjunk.

Ennivalóként a kereskedelemben kapható magkeverék megfelelő, és inni se felejtsünk el adni kedvenceinknek. Kis szopókával ellátott műanyag itatót függesszünk fel a ketrec egyik sarkába. Hamar meg fogják találni. Ropogtatnivalónak sárgarépát, karalábét, karfiolt tehetünk be nekik, de ez utóbbiaktól többet fognak pisilni. Ne feledkezzünk meg a szénáról sem, amely a megfelelő rostszükségletet biztosítja.

mti

Ha primőr zöldségeket (uborka, paradicsom) adunk kedvenceinknek, azt előzetesen ne felejtsük el jó alaposan megmosni, amit lehet, azt pedig hámozzuk meg a permetezőszerek esetleges használata miatt. Ha a szabadból gyűjtünk friss zöldet, akkor szedhetünk papsajtot, tyúkhúrt, gyermekláncfüvet. Ha pillangósvirágúakat (lucerna, lóhere) adunk a nyusziknak, akkor ne felejtsük el, hogy azokat frissen tilos adni, különben felfúvódást és halált okozhatnak, ezért pár napra hagyjuk őket mindenképpen fonnyadni, kicsit megszáradni.

Különösen a törpenyuszik nagyon fázékonyak, mivel a testtömegükhöz képest nagyon nagy a testfelületük, ezért nem tudják megtartani a meleget. Ha kint felejtjük őket a teraszon, és közben lehűl a levegő, akkor nagyon könnyen megfázhatnak. A levegőztetésnek egyéb veszélyei is vannak: a kinti vadállatok sok baj forrásává válhatnak. A szarka vagy a varjú akár fel is kaphatja és elviheti, vagy a csőrével összeverheti őket, de a nyest, a vadászgörény, sőt a vadászó házimacska is megeszi őket. Sokan próbálták már összebarátkoztatni a kis nyuszit az otthoni cicával vagy kutyával, de csak sírás lett a vége. A macska és a kutya ugyanis nem kispajtást, hanem zsákmányt, eleséget lát(hat) a nyusziban, és egyszerűen elragadja, hogy aztán megegye.

A gyerekeket készítsük fel pár dologra a nyuszikkal kapcsolatban. A nyúl nem játék, hanem élő, érző lény, amelynek ugyanúgy fáj, ha a fülénél fogva emeljük fel (tilos!), és ugyanúgy éhezik, ha nem adunk enni neki. Ha felemeljük őkelmét, azt mindig úgy tegyük, hogy mind a két kezünkkel szilárdan és biztosan fogjuk meg, miközben a popsiját is megtartjuk. Közben egyik kezünkkel nem telefonálunk, nem főzünk, és nem csinálunk semmi mást, különben a kis nyuszi könnyen kiugrik a kezünkből, leesik a kemény csempére, és lábát törheti.

A kis állatokkal való foglalkozás előtt és után is mossunk kezet. Előtte azért, hogy mi ne vigyünk át semmiféle fertőzést rájuk, utána pedig azért, hogy tőlük ne kapjunk el semmit.

Fontos az orvosi vizsgálat is, ha kedvencünk egészségéről szeretnénk meggyőződni, vizsgáltassuk meg állatorvosunkkal. A tavasztól kezdődő szúnyogszezon miatt oltassuk be myxomatosis és RHD (nyulak vérzéses betegsége) ellen.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

shola clark, 2014. június 04. - szerda 19:51

Szüksége van egy sürgős hitel vagy pénzügyi szolgáltatást? Forduljon financialdepartment.online@gmail.com / http://charitycorporation.gnbo.com.ng

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza