Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Baktérium nevelde az automata vízcsap

MTI, 2011. április 06. - szerda 11:11
Címkék: baktérium, vízcsap
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A mozgásérzékelős vízcsapok nem csupán irodák és éttermek mellékhelységeiben, hanem a kórházakban is egyre inkább elterjednek, ott ugyanis a higiéniai hiányosságoknak akár halálos következményei is lehetnek. Annál meglepőbb eredménnyel zárult egy neves amerikai klinika vizsgálata: az automata vízcsapokból folyó vízben háromszor olyan gyakran találtak baktériumot, mint a hagyományos vízcsapokban.


Emily Sydnor, a baltimore-i Johns Hopkins Kórház kutatója és munkatársai eredetileg csak azt szerették volna megtudni, milyen gyakran kell tisztítani a kórház vízvezetékeit. Húsz modern és húsz hagyományos vízcsapot vizsgáltak hét héten át. Míg az elektronikus csapokból származó vízminták felében mutattak ki legionella baktériumot, a manuális rendszerűeknek csupán tizenöt százalékában. A fertőzött minták baktériumsűrűsége is lényegesen alacsonyabb volt a hagyományos csapok esetében - írja a Der Spiegel című német lap internetes kiadása.

A vízben élő legionellák a legionellózis betegség kiváltói, amely többnyire tüdőgyulladással jár. Az egészséges emberre nem jelent túlzott veszélyt a kórokozó, azonban a legyengült immunrendszerű egyének egy fertőzés esetén súlyosan megbetegedhetnek.

-

A vizsgálat eredményeképp a Johns Hopkins Kórházból eltávolítják az automata csaptelepeket. Az Egyesült Államok számos más klinikájával egy időben nagyjából egy évtizede szerelték fel azokat, hogy csökkentsék a baktériumok okozta fertőzés kockázatát és egyúttal a vízhasználatot is. Ezek után már az újonnan épülő részlegekbe is hagyományos szerelvényeket terveznek.

A baktériumok felszaporodásának okát egyelőre csak találgatják a kutatók. Gyanítható, hogy a csaptelepek belső felépítése a ludas: sokkal több kapcsoló és szelep található ugyanis az automata rendszerekben, mint a hagyományosakban. Ez jócskán megnöveli belső felületüket, kedvezve a baktériumok növekedésének.

A kutatók részeire szedtek négy elektromos csaptelepet, kettőt fertőtlenítés előtt, kettőt pedig azt követően. Az összehasonlításból kiderült, hogy bár a fertőtlenítést követően kis mértékben csökkent a baktériumok csíraszáma, még ekkor is szinte mindenütt jelen voltak a legionellák és más baktériumok. A kórház standard vízkezelési módszerei tehát nem elegendőek a bonyolult felépítésű automata szerelvények hatékony fertőtlenítésére - vonták le a következtetést a kutatók.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Ratman, 2019. április 24.

finance.micro1@gmail.com <-
Az egyik (ha nem a) legrosszabb scammer. Szűkszavú, nincs humor...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Keller Williams, 2019. április 19.

Jó nap uram / asszonyom:

A hiteles kölcsön megszerzése mindig nagy probléma volt...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

oriofinance, 2019. április 19.

Helló úr / asszony

Van pénzügyi problémája? Nincs több gondja, hogy egy kölcs...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés