Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hét magyar bankot minősítettek vissza

MTI, 2011. április 05. - kedd 14:01
Címkék: bank, minősítés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hét magyar bank különböző osztályzatait rontotta kedden a Moody's Investors Service, a devizahitel-kitettséggel és a romló eredményességgel kapcsolatos aggályaira hivatkozva.


A nemzetközi hitelminősítő a keddi londoni bejelentés szerint a K&H Bank, a Budapest Bank, az FHB, az Erste Bank Hungary és az MKB Bank önálló pénzügyierő-osztályzatait, ebből következően pedig betéti és adósbesorolásaikat is visszaminősítette.

A Moody's az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank esetében a forintbetéti osztályzatokat, illetve külön az OTP Bank esetében a devizaadósi besorolást is rontotta.

A lépésekhez fűzött indoklásában a hitleminősítő elsődleges tényezőként a bankok magas devizaalapú kinnlevőség-állományát emelte ki, felidézve, hogy a kint lévő teljes hitelállomány hetven százaléka devizaalapú.

Sok hitelfelvevő, különösen a lakossági szektorban, fedezetlen e tartozások devizakockázataival szemben, és ennek következtében komoly mértékű a sebezhetőség akár egy jelentősebb forintleértékelődéstől, akár attól, hogy esetleg emelkedik azoknak a devizáknak kamata, amelyekben e hiteleket folyósították - áll a Moody's elemzésében.

A cég felidézi, hogy a magyar kormány tavaly megtiltotta a devizaalapú hitelezést. A hitelminősítő szerint azonban a rendszerbe beágyazott eseménykockázat, amely a devizahitel-kitettségből ered, így is évekig megmarad, tekintettel a bankok már meglévő jelzálog-kinnlevőségi portfolióinak hosszú lejáratára. Ezt a véleményt más hitelminősítők is megfogalmazták már.

A Fitch Ratings londoni elemzői tavaly, amikor a devizaalapú jelzáloghitelek korlátozásának tervei felmerültek, kiemelték, hogy a már folyósított devizaalapú lakáshitelek átlagos lejárata 13-14 év, vagyis az új devizahitelek folyósításának leállása után is "eltart egy ideig" a már létező portfolió kiigazítása.

A Moody's a keddi elemzésben annak a véleményének adott hangot, hogy a lakóingatlan-fedezetű hitelek esetében érvényesített kilakoltatási moratórium tovább gyengíti az adósok törlesztési fegyelmét.

A hitelminősítő értékelése szerint a magyar lakóingatlan-piac továbbra is nyomás alatt van, tekintettel arra, hogy az árak 2008 óta csökkennek, és alacsony a másodpiaci likviditás.

A Moody's kiemeli ugyanakkor azt is, hogy a magyar háztartások jövedelemarányos bruttó adósságrátája még mindig az EU-átlag alatt van, ami enyhíti a hitelesekre nehezedő törlesztési nyomást.

Az elemzés szerint a magyar bankrendszer tavalyi eredményessége jóval elmaradt a 2009-estől, és a rendszerszintű belső tőkegeneráló képesség jelentős erózión ment át, a gyorsan növekedő kockázati költségek, a csökkenő üzleti forgalom, a mérsékeltebb hatékonyság, valamint a bankokra kirótt adók miatt.

Ebben a környezetben a bankok számára nehezebb feladat az eredményesség fenntartása és a gazdasági növekedés támogatása. A gazdasági kilátások 2011-re mindazonáltal ígéretesebbek; a Moody's 3 százalék körüli gazdasági növekedést vár és a munkanélküliség csökkenését jósolja. A cég fenntartja ugyanakkor azt a nézetét is, hogy középtávon fennmaradnak a makrogazdasági kihívások.

A Moody's szerint komoly stabilizáló tényező a magyar bankrendszerben a magas - 2010 végén nyolcvan százalékos - külföldi tulajdonosi arány. A pénzügyileg erősebb külföldi anyavállalatok tőke- és likviditási támogatást nyújtottak a pénzügyi válság idején, és a hitelminősítő szerint e támogatás valószínűleg folytatódni fog.

A legnagyobb bank, az OTP esetében a Moody's megerősítette az önálló pénzügyierő-osztályzatot "D plusz" (hosszú távon "Baa3"-nak megfelelő) szinten, tekintettel a bank által a válság közepette mutatott ellenállóképességre, valamint "a sokszínűség nyújtotta előnyökre".

A Moody's ugyanakkor az eddigi "Baa2/Prime-2"-ről egy fokozattal "Baa3/Prime-3"-ra rontotta az OTP Bank hosszú és rövid távú forintbetét-osztályzatát. Ez a lépés az elemzés szerint azt tükrözi, hogy az OTP fő tevékenységi területe és központi piaca Magyarország, és hitelminősítő úgy tartja, hogy a pénzintézet kockázati profilja és finanszírozási hozzáférése szorosan kötődik a magyar kormányéhoz.

Ezért a Moody's egy fokozattal, "Baa2"-ről "Baa3"-ra csökkentette az OTP előresorolt devizaadósi besorolását is, az alárendelt adósságok osztályzatát pedig "Baa3"-ről "Ba1"-re rontotta.

Az OTP-re fenntartott devizabetéti besorolást a hitelminősítő "Baa3/Prime-3" szinten megerősítette, azzal az indokkal, hogy ennek az osztályzatnak eddig is a Magyarországra érvényes devizabetéti besorolási országplafon szabott korlátot.

Az OTP-vel kapcsolatban a Moody's az elemzésben ugyanakkor kiemeli, hogy a bank likviditási és finanszírozási stratégiája óvatos, a bank fokozatosan csökkentette eladósodottságát és növelte tőkemegfelelési rátáit. A nem teljesítő kinnlevőségek tavaly jelentősen növekedtek ugyan, de nagyon magas a tartalékfedezettség is - állapítja meg keddi elemzésében a nemzetközi hitelminősítő.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza