Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Primőr saláta helyett tyúkhúr

MTI, 2011. március 30. - szerda 12:01
Címkék: élelmiszer
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Bár már kacsingat ránk a tavasz, a szabadföldi termesztés révén tányérunkra kerülő zöldségfélék (saláta, retek, uborka), illetve gyümölcsfélék (alma, szőlő, eper) még váratnak magukra. Annak érdekében, hogy ne maradjunk zöldbevitel nélkül, fűtött fóliasátrakban vagy üvegházakban nevelik ezeket a növényeket, így gyakorlatilag az év bármely szakaszában hozzájuk férhetünk. Kétségkívül tetszetősek és szépek, fogyasztásuknak mégis megvannak a veszélyeik, amelyek kifejezetten állatainkra nézve okozhatnak problémát.


Ezeket a növényeket a gyors és erőteljes növekedés érdekében gyakorta permetezik növényvédő szerekkel, lombtrágyával, öntözik műtrágyákkal. Minden ilyen jellegű terméknek van élelmezés-egészségügyi várakozási ideje, ami azt jelenti, hogy a felhasználástól számítva mennyi ideig nem lehet a növényt leszedni, illetve emberi (vagy állati) fogyasztásra felhasználni, mert a növényben még maradékanyagok találhatók. Ezeket a szabályokat nagyon szigorúan veszik, ennek ellenére előfordulnak balesetek.

mti

Sokan adnak például kedvenc tengerimalacuknak salátát, uborkát, amely enyhébb esetben hasmenést, súlyosabb esetben belső vérzést vagy elhullást is okozhat. Mi ennek az oka? A növények a vegyi anyagokat kétféle módon tudják felvenni: vagy a gyökerükkel a talajból, vagy a levelükkel a környezetből (permetszerek). Ezek a vegyszerek aztán a növény szöveteiben szétoszlanak, jó részük a héjban koncentrálódik (uborka). Nálunk, embereknél enyhe hasmenést, gyomorfájást okoznak, de egy kisebb állatnál még csekély mennyiségben is könnyen végzetes lehet.

Mit tegyünk, hogy ezt megelőzzük?

Elsődleges szabály, hogy minden zöldséget, és gyümölcsöt meg kell mosni. Amit lehet (alma, uborka), célszerű meghámozni, mert bár a mosás során sok szennyező vagy maradékanyagot el tudunk távolítani, hámozás révén a héjban koncentrálódottak jó részétől is meg tudunk szabadulni.

Sokkal jobb és biztonságosabb - ha megtehetjük -, hogy akár az ablakban egy kis cserépben, vagy kint a kertben nevelünk salátát. Persze szedhetünk az utcáról - de ne közvetlenül az út mellől! - tyúkhúrt, amely szinte egész évben megtalálható efemer (egész életét néhány nap alatt végigélő) növény. Szinte mindenhol megtalálható, áprilistól a fagyokig virágzik, nem nehéz megtalálni bármely veteményeskertben vagy beépítetlen telken, árokparton. A nitrogénben gazdag talajokat kedvelő gyomnövényfaj. Ősszel vagy télen csírázik, majd áttelel. Kora tavasztól késő őszig virágzik, gyakran enyhe téli napokon is.

-

Kedvenceink (díszmadarak, tengerimalacok, nyulak, hörcsögök) egyaránt kedvelik, de mi is használhatjuk sok mindenre: jó néhány betegség ellen hatásos gyógyír, segít görcsök, aritmia, neurózis, gyomorfekély, golyva esetén. Segítségével gyorsabban elmúlnak a furunkulusok, mérséklődik az ekcéma. A növényt használják hashajtóként és vízhajtóként, valamint ízületi gyulladás, köszvény, reuma és különféle sérülések esetében is. Rendszeresen használhatjuk kisebb mennyiségben. Tisztító hatása miatt eltávolítja a mérgeket, normalizálja a máj- és a későbbiekben (láncreakcióként) minden belső szervünk működését.

Kezelése és fogyasztása egyszerű: naponta gyűjtsük, folyó víz alatt mossuk meg a leveleit, hagyjuk róla lecsöpögni a vizet, majd megetethetjük kedvenceinkkel. Persze mi is felhasználhatjuk, adjuk hozzá salátához, pároljuk, főzzük, szárítsuk, használjuk fűszerként. Érdemes tavasszal összegyűjteni fiatal hajtásait, mossuk le, majd szárítsuk meg őket. Ezután őröljük porrá és tegyük el egy befőttes üvegbe. Adjuk bármilyen ételhez, szórjuk rá szendvicsekre.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

Kovácsné Heffler- Foltányi Emma, 2019. augusztus 23.

Intrum Justitia zrt. 2002 óta vezetgeti a már visszafizetett kölcsönöm 2015.08 20-án lejárt a...

Behajtó cégek és a család

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés