Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Jön az olcsó kínai cipők korszaka

MTI, 2011. március 30. - szerda 14:15
Címkék: cipő
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Megszűnik a kínai és vietnámi lábbelikre vonatkozó uniós büntetővám április elsejétől. Vélhetően még több és még olcsóbb lábbeli kerül be az európai piacra.


A vásárlók várakozással, a kereskedők és a gyártók aggodalommal várják a lábbelikre vonatkozó büntetővámok megszűnését. Várhatóan még több és még olcsóbb távol-keleti, elsősorban kínai és vietnámi cipő kerül majd az országba. Az árudömpinggel és az alacsony árakkal nem, vagy nagyon nehezen tud versenyezni a hazai ipar és kereskedelem.

Tolna megyében több kisebb cég dolgozik a cipőiparban, a néhány alkalmazottat foglalkoztató kisvállalkozástól kezdve a százfős cégig. Az elsősorban Bonyhád környéki üzemek külföldi, többségében német cégek bedolgozói ritkábban termelnek hazai eladásra. Ám a dömpingáron értékesített lábbelik az egész unió területén gyengíthetik a cipőipari cégek pozícióit, nem csak itthon. Ennek következtében több száz munkahely kerülhet veszélybe Tolna megyében is - reagált a hírre dr. Fischer Sándor, a megyei kereskedelmi és iparkamra elnöke.

AFP

Kínából, illetve Vietnámból érkező cipőkre még 2006-ban vezetett be az Európai Unió 16,5, illetve tíz százalékos védővámot, majd 2009 decemberében 15 hónappal kitolta az intézkedés érvényességét, ám ez a határidő a héten lejár.

A felmérések szerint Magyarországon minden öt pár cipőből négy érkezik a Távol-Keletről. A hazai gyártók és kereskedők nem tudnak versenyezni sem a mennyiséggel, sem a választékkal, sem az árakkal. S bár a vásárlók tapasztalatai szerint a minőség széles skálán mozog, egy-egy távol-keleti lábbeli ára akár a más boltok árainak tizedrésze is lehet.

"Jobb helyzetbe kellene hozni a magyar termékeket, például az áfa csökkentésével" - mondja egy elsősorban hazai gyártmányú cipőket árusító üzlet vezetője. Nem csak a lábbelikre, hanem a ruhaneműkre vonatkozóan is. A mai hazai cipő- és ruházati ipar általában kis-, vagy közepes vállalkozásokat jelent. Van, hogy csak a családnak jelent megélhetést, de vannak nagyobb számú alkalmazottat foglalkoztató cégek is. Ha tovább romlik a piaci helyzetük, családok ezreinek megélhetése kerülhet veszélybe.

A vásárlók általában nem gondolnak ilyen mélységben egy-egy termék, vagy termékcsoport gazdasági vonatkozásaira. Az ő döntésüket többnyire a pénztárcájuk befolyásolja. A jó minőségű magyar termékek támogatásának ugyanis - ezt nem tagadhatják a legelkötelezettebbek sem - anyagi feltételei vannak. Egy bizonyos jövedelem fölött keresők engedhetik csak meg maguknak, hogy ilyen alapon is megfontolják a vásárlásaikat.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Nagyi, 2011. november 26. - szombat 15:42

Nagyon tudnék örülni,ha nem kínai szemetet kellene hordani. A nyáron vettem egy pár bőr papucsot,vagyis bőr szerűt.1350-ft.1 hónapig sem használtam,szét mállott.Gondoltam,vissza viszem,de az eladó közölte velem,hogy a főnök délután lesz,de nem fogja vissza cserélni,mert senkinek nem cserél! Tudom,a vásárlók könyve azért van,amiért,de 2-km-t nem autózom újra!(mozgáskorlátozott vagyok)Az már sok lett volna! Ez az üzlet Dunaföldváron van,a Béke tér ,az OTP-vel szemben egy kis kínai bolt,a vezető is kínai! Gyűlölöm már ezt a sok szemetet,amivel elárasztanak bennünket.

GMF Gefahr , 2011. április 01. - péntek 10:10

Méreg az ázsiai cipőkben termékekben. http://www.youtube.com/watch?v=ADQONGyY2OA&playnext=1&list=PL86236CFF3DE24AA2

Uriah Heep, 2011. április 01. - péntek 08:16

Egy Magyarországon gyártott minőségi cipő 30.000 forintnál kezdődik. Az ilyen termékek piaca tőlünk Nyugatra van.

Uriah Heep, 2011. április 01. - péntek 08:16

Egy Magyarországon gyártott minőségi cipő 30.000 forintnál kezdődik. Az ilyen termékek piaca tőlünk Nyugatra van.

Uriah Heep, 2011. április 01. - péntek 08:14

még több szemét

Uriah Heep, 2011. április 01. - péntek 08:14

még több szemét

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza