Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Eszközmegújítási programon dolgozik a BKV

MTI, 2011. március 09. - szerda 12:01
Címkék: BKV,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Több tízmilliárdos költségigényű eszközmegújítási programon dolgozik a BKV - derül ki az MTI birtokába jutott belső tájékoztatóból.


A BKV járműállománya és infrastruktúrája napjainkra a teljesítőképességének határára érkezett, ezért a társaság eszközmegújítási programon dolgozik, amely több tízmilliárdos kiadást jelentene - olvasható az anyagban. A beszámoló szerint minden ágazatban elérte, vagy meg is haladta a járművek átlagéletkora a tervezett élettartamot, a műszaki okú menetkimaradások pedig jelentősen emelkedtek. Ennek kezelésére konszolidációs programot kell kidolgozni és ehhez forrásokat kell rendelni, még 2011-ben - olvasható a tájékoztatóban.

MTI

A dokumentum rögzíti: középtávon, 1-3 éven belül folytatni kell a villamosok főjavítását és a korszerűsítéseket, valamint újabb TW6000-es, hannoveri villamosokat kell beszerezni. Folytatni kell a lassújel-megszüntetési programot, és fel kell újítani a 2-es, 18-as, valamint 59-es villamosvonalat. A Ikarus trolibuszokat fel kell újítani, és ezzel párhuzamosan a több mint 30 éves ZIU-9-es típust le kell selejtezni. Egy másik alternatíva szerint használt trolibuszokat is be kell szerezni, a BKV 26-34 millió forintos árral számol darabonként.

A buszágazatban az egyik alternatíva szerint folytatni kell a 412-es Ikarusok felújítását és használt buszokat kell vásárolni szóló járműveknél 5-20, csuklós járműveknél 15-25 millió forintos tervezett darabáron. Megvizsgálták a buszvonalak kiszervezésének kérdését és kiderült: egy-egy vonal kiszervezése 30 százalékkal több költséget jelent, ezért csak buszgarázs-szinten érdemes a járatokat kisorolni. A tanulmányok szerint a kelenföldi és óbudai buszgarázsok kisorolása nulla közeli eredménnyel valósítható meg, de jelentős színvonal-emelkedést jelentene.

Hosszú távon, 5 éven belül el kell érni, hogy az eszközpark üzemeltetésére fordított összeg elérje az uniós átlagot, amely évi 6-10 milliárd forintos fenntartási, illetve ugyanilyen mértékű amortizációs költséget jelent. A lehető legkisebb veszteséggel be kell fejezni az új metrószerelvények beszerzését, a 2-es metróvonal biztosítóberendezésének felújítását és el kell fogadni a villamos- és trolibusz-beszerzési programot. Ennek becsült összköltsége 90 milliárd forint, ebből 96 darab villamost, és trolit vásárolna a társaság.

A buszágazat másik fejlesztési alternatívája szerint 5 éven belül el kell kezdeni az új buszok vásárlását, mivel az 1300 jármű kétharmada olyan rossz állapotban van, hogy üzemben tartásuk nagyon sokba kerül. Az ezer busz beszerzési költsége mintegy 90 milliárd forint lenne, ehhez kapcsolódik a járműtelepek 1,5 milliárdos felújítása is.

Szintén 5 éven belül elő kell készíteni a 3-as metróvonal rekonstrukciós programját, ennek becsült költsége 122 milliárd forint, ezzel 10-15 évre, az új járművek beszerzéséig biztosítanák az üzemeltetést.

A BKV eszközeivel kapcsolatban a tanulmány kifejti, hogy a járműállomány 81 százalékát forgalomba adják, amelyek naponta 526 ezer kilométert teljesítenek. Buszból a BKV-nak 2011. január elsején 1.365, villamosból 598, metróból 391, HÉV-ből 294, trolibuszból pedig 160 darabja volt.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza