Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Védelem - Rögzítené a svájci frank árfolyamát a kormány

MTI, 2011. március 01. - kedd 09:41
Címkék: deviza, hitel, frank
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A tervek szerint a svájci frankban eladósodott devizahitelesek törlesztőrészleténél figyelembe vett árfolyamot a ciklus végéig 190 forint környékén rögzítené az Orbán-kormány, hogy mentse a még fizetőképes hiteleseket az árfolyamkilengésektől - írja kedden banki forrásokra hivatkozva a hirszerző.hu.


Az adósoknak azonban a kegyelmi időszak leteltével meg kell fizetniük a mentőövet, ugyanis a rögzített és a tényleges árfolyam különbségéből egy új hitel gyűlik össze. Az árfolyamrögzítés a bankoknak okozhat problémákat, rajtuk egy devizapiaci ügylettel segítene a kormány. A terv, ha megvalósul, komoly költségvetési pénzeket nyelhet el - írja a portál.

Az ügyfelek számára a dolog lényege az lenne, hogy három és fél éven keresztül nem menne a rögzített árfolyam fölé a törlesztési árfolyamuk, tehát ha az említett 190 forint felett alakulna, akkor is legfeljebb 190 forintos árfolyamon törlesztenének. Jelenleg 210 forint környékén van a frank árfolyama, így az "árfolyam rögzítés" egy tízmillió forintos, 15 éves futamidejű hitel törlesztésénél havi 13 ezer forintos könnyítést jelent. A rögzített és az aktuális piaci árfolyam közötti különbség minden adósnak egy virtuális számlán gyűlne, amit bankja hitelezne neki, "viszonylag alacsony kamattal".

-

A három és fél év leteltével azonban az adósoknak fizetniük kell a mentőövért és el kell majd kezdeniük törleszteni az újabb hitelt is. Elképzelhető azonban az a megoldás is, hogy például csak a futamidő végén kell majd törleszteniük.

Ez a megoldás a még fizetőképes, jelenleg is törlesztő devizahiteleseken segítene (közülük is csak a svájci frankhiteleseken, a devizahitelesek kilencven százalékán). Arra a több mint százezer családra azonban, amelyeket most a kilakoltatási moratórium véd attól, hogy utcára kerüljenek, a kormánynak más megoldást kell majd találnia.

A bankoknak az árfolyam-különbözet három és fél évig tartó finanszírozása komoly likviditási problémákat okozhat. A hírszerző értesülései szerint azonban a bankok is kapnának némi segítséget, a kormány ugyanis megvédené őket attól, hogy a svájci frank további erősödése miatt túlságosan nagyra nyíljon az olló a rögzített árfolyam és a piaci árfolyam között.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Értetlenkedő, 2011. május 25. - szerda 11:10

Gyerekednek nem kell fizetni az oktatásért. Ja hogy nem tanul eleget az államilag finanszírozott egyetemhez-főiskolához? Na ez már ne az állam gondja legyen! Olcsóbban kapod a gyógyszert! Havi kevés befizetésével ingyen megműtenek, ha kell. Még sokáig tudnám sorolni a példákat, úgyhogy ne sírjon senki, hanem nézze meg racionálisan, hogy mik az igényei. Ja, hogy nem elég rá a pénz? Vissza kellene venni az igényekből!!!!

Értetlenkedő, 2011. május 25. - szerda 11:07

Sokan nem tudják, hogy egy nagyon nagyon jóléti államban élünk!!! Ha gyereket szülsz az állam hozzájárul a neveléshez, ha elveszted a munkád segélyt ad egy időre, hogy amíg nem találsz munkát ne halj éhen, ha rokkant vagy járadékot ad , hogy ne halj éhen. Ha már ledolgoztál kb 40 évet nyugdíjat ad, hogy pihenj. Ja, hogy nem elég, amit ad? Vissza kellene venni az igényekből!!! Most pedig lejjebb nyomja a törlesztőrészletet, hogy fizetni tudd!

Értetlenkedő, 2011. május 25. - szerda 11:03

Egy valamit nem értek. Miért várja bárki is azt, hogy az állam vagy a bankok kifizetik az ügyfél által felvett hitelt?????????? Tartott valaki fegyvert a fejetekhez, hogy vagy felveszed a hitelt vagy meghalsz? Közel 30 évesen férjjel és gyerekkel a szüleimnél lakunk. Szerintem mindenki, aki kb 5 évnél hosszabb időre vesz fel hitelt felelőtlen!!!!! 20-30 évre havi 100.000 Ft körüli törlesztőrészletet vállalóknak pedig megnézném,hogy ép elméjű-e!

chris, 2011. május 24. - kedd 16:36

Közgazdász vagyok, nem hülye. Köszi, nem kérek ilyen segítséget, hogy rám, mint rendesen fizetőre, még ráverjetek egy hitelt. Mert ez az. Nem segítség. Remélem nem lesz kötelező. Mert én köszi, nem kérem.

Uriah Heep, 2011. március 02. - szerda 08:28

Természetesen épp úgy vannak gondjaim, ahogy mindenki másnak. 50 éves koromig nem jártam egyetemre meg főiskolára, és amikor jártam, akkor is dolgoztam mellette, egyébként pedig a diplomához nem jár életjáradék. Amit írtam, azért írtam, mert nem gondolom, hogy a szóban forgó (egyébként közvetve mindenkit érintő) bajokat huszárvágással meg lehet oldani, komplex problémára komplex a megoldás is. Persze ez is csak egy vélemény, és elismerem, hogy talán más helyzetben másként látnám.

Matus László, 2011. március 01. - kedd 18:04

Nem szólok le minden hírt csak azt ami a semmiről szól.Ha belelátnák abba sok titkos iratba és zárt tárgyalásokon elhangzottakba akkor lehet,hogy tudnék jobbat mondani,de az biztos,hogy ezek a megoldások- bár az államnak kényelmesek- de nem jók.Ha Önnek lenne ilyen hitele akkor látná amit leírtam. Előző válaszaiból azt látom,hogy Önnek nincsenek gondjai -aminek örülök- de vannak akinek vannak és azok másként látják a dolgokat.Persze,ha én is megtehettem volna,hogy 50 éves koromig egyetemekre és főiskolákra jártam volna és a nevem előtt és után több sorba írnák a doktor és professzor előjeleket akkor biztosan tudnék jobb megoldást ,de ha valakinek ez megvan akkor viszont illene tudni jobb megoldást mint a semmi.Egyébként a fenti témájú cikkekhez sok nagyon jó hozzászólás van csak sajnos senki nem olvassa azok közül akiknek kellene. Egy biztos,hogy ezt a gyalázatos tolvajlást be kell fejezni, a felelősöket /bankok,brókerek,spekulánsok/ meg kell találni és a kárt közösen rendezni.

Uriah Heep, 2011. március 01. - kedd 13:55

Matus Úr! Ha már minden egyes hírt élből leszól, legalább legyen konstruktív és ajánljon jobbat helyette. Kritikát mondani a legkönnyebb, építő jellegűt annál nehezebb.

Matus László, 2011. március 01. - kedd 10:09

Egyre nagyobb baromságokat találnak ki! Ez kétségbeejtő!! A majd 400 honatya között nincs senki akinek egy épkézláb ötlete lenne??? A fenti példát figyelembe véve nem a 13.000Ft-al van gond,hanem azzal,hogy az alap kb.: 100.000Ft-os részlet 200.000Ft-ra drágult, plusz minden /rezsi,kaja,stb. a duplájára emelkedett.Ráadásul a segítséget később kamatostul visszafizethetjük. Ez ugyan az mint,ha kitolná a bank öt évvel a fizetési határidőt.Ez a segítség egy nagy nulla.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza