Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tavasztól működnek a civil fogyasztóvédelmi irodák

MTI, 2011. február 23. - szerda 14:41
Címkék: PSZÁF, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Március végétől kezdhetik meg tevékenységüket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által létrehozott civil fogyasztóvédelmi hálózat irodái. A felügyelet által működtetett Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) július 1-jétől huszonöt fővel kezdi meg munkáját.


Balogh László, a PSZÁF alelnöke a főhatóság szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete (FME) által létrehozott konzorcium nyerte a PSZÁF civil fogyasztóvédelmi országos hálózat működtetésére kiírt pályázatát.

A felügyelet a bírságbevételekből támogatja az irodák munkáját, az FME pedig vállalta, hogy a rendelkezésre álló harmincmillió forintból nyolc nagyvárosban egy éven keresztül tanácsadó irodákat üzemeltet, amelyekben felvilágosítást adnak majd a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Balogh László hozzátette: az irodákban szakképzett jogászok, közgazdászok dolgoznak majd, az irodák heti 20 órát lesznek nyitva, emellett pedig internetes tanácsadói fórumot is létrehoznak. Elmondta: az esetleges jogsértésékkel kapcsolatos információkat eljuttatják a felügyelethez. A fogyasztók ingyenesen kapnak felvilágosítást a pénzügyekkel kapcsolatos kérdéseikről - hívta fel a figyelmet.

mti
Balogh László - PSZÁF alelnök

Nadrai Géza, a PBT elnöke szólt arról, hogy az általa vezetett, július 1-től működő testület az ügyfelek és a pénzügyi szervezetek közötti szerződésből eredő jogviták rendezésének fóruma lesz, hét három fős tanáccsal működik majd. Felhívta a figyelmet arra, hogy a PBT július 1-től fogad majd be kérelmeket, az addig megindult eljárások a mai békéltető testületekhez érkeznek majd. Kitért arra, hogy a működést érintő eljárási szabályok nem változtak, azzal a kivétellel, hogy júliustól nem kell az eljáró tagokat kiválasztani, illetve az együttműködési kötelezettség kikényszeríthető lesz.

A PBT hatásköre a pénzügyi szervezetekre és a saját ügyben eljáró természetes személyekre, a fogyasztókra, a pénzügyi szervezetek által nyújtott szolgáltatásokra, a szerződésekre, illetve a teljesítéssel kapcsolatos vitás ügyekre terjed ki - húzta alá Nadrai Géza. Közölte: a PBT egyezségre törekszik majd a felek között, mediátori tevékenységet végez majd, és akkor indíthat eljárást, ha nincs folyamatban közvetítői, polgári peres eljárás az adott ügyben, és az adott intézmény már elutasította a panaszt.

Az ügyintézés ingyenes lesz és gyors - tette hozzá, azzal, hogy 90 nap alatt kell döntést hozniuk, ez adott esetben 30 nappal hosszabbítható meg. Kiemelte, hogy az eljárásért a kötelező határozat esetén kell csak fizetni; a vesztes félnek a másik fél igazolt költségeit kell állnia.

mti
Szász Károly - PSZÁF elnök

Nadrai Géza kitért arra is, hogy ha a határozatukat nem tartják be, akkor a döntést bírósági végrehajtási záradékkal lehet ellátni. Aláhúzta: az eszközök között szerepel az is, hogy a nem együttműködő szervezet nevét nyilvánosságra hozhatják, a PBT fogyasztóvédelmi intézkedéseket is hozhat, felszólítást tehet, bírságot is kiszabhat; utóbbi összege tizenötezer forint és százmillió forint között lehet.

Szász Károly, a PSZÁF elnöke hozzátette: 2010-ben több mint kétszázezer volt a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos ügyfélpanaszok száma, ebből a felügyelethez közvetlenül ötvenezer érkezett.

A felügyeletről szóló, idén január 1-jén hatályba lépett törvény hatalmazta fel a PSZÁF-ot a Pénzügyi Békéltető Testület létrehozására.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2011. február 23. - szerda 16:41

Úgy látom,hogy szépen lassan elismerik,hogy a bankok tolvaj stílusban üzemelnek és kezdik belátni,hogy ez így nem mehet tovább. Azt nem értem,hogy miért kellett erre idáig várni,miért kellett megvárni,hogy a fél országot meglopják.

Kommentek

Ivett, 2019. június 23.

https://www.kerekparcity.hu/elektromos-pedelec-kerekpar...

Városi kerékpározás, kerékpárkülsők

Mária Ádám, 2019. június 21.

A nevem Mária Ádám, Magyarországról, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt volna, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Barcsák Lászlóné, 2019. június 16.

Azt szeretném tudni, hogy lehet egy hirdetett üzletet ellenőrizni hogy valóban nem piramissal ke...

MLM vagy piramisjáték?

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés