Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Új Fogyasztóvédelmi Tanács létrehozását tervezi a kormány

MTI, 2011. február 17. - csütörtök 09:21
Címkék: fogyasztóvédelem, kormány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Új Fogyasztóvédelmi Tanács létrehozását tervezi a kormány. A rendelettervezet szerint a felkért tagok díjazás nélkül, két évig látják el a feladataikat; a tanács konzultatív, véleményező, javaslattevő, érdekegyeztető fórum lesz.


A kormany.hu oldalon jelent meg az a rendelettervezet amely szerint a kormány Fogyasztóvédelmi Tanácsot hoz létre fogyasztóvédelmet érintő kormányzati feladatok hatékonyabb ellátására, a kormányzati fogyasztóvédelmi politika, a fogyasztói érdekek és a szakmai teljesíthetőség összehangolására, a speciális szakmai szempontok hatékonyabb érvényesítésére.

A tervezet szerint a Fogyasztóvédelmi Tanács a kormány fogyasztóvédelemmel összefüggő döntéseit előkészítő konzultatív, véleményező, javaslattevő, érdekegyeztető fórum. Elnöke a fogyasztóvédelemért való felelősségével kapcsolatos feladatokat ellátó államtitkár.

Tagjai: a kormány egészségügyért, elektronikus hírközlésért, energiapolitikáért, élelmiszerlánc-felügyeletért, építésgazdaságért, igazságügyért, pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért valamint turizmusért felelős tagja által az adott feladatkörért való felelősségére tekintettel kijelölt vezető kormánytisztviselő; a Gazdasági Versenyhivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének egy-egy képviselője; a Magyar Agrárkamara képviselője; a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselője; a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetnek minősülő szervezetek közül az elnök által felkért 8 szervezet elnöke; az országos gazdasági érdekképviseleti szervezetek közül az elnök által felkért 4 szervezet egy-egy képviselője; a békéltető testületek képviselője.

A tervek szerint a tanács ülésén tanácskozási joggal venne részt az elnök meghívására annak az államigazgatási szervnek, társadalmi, szakmai szervezetnek a képviselője, amelynek feladat- és hatáskörét, vagy tevékenységét a tanács által tárgyalt kérdés érinti. Szavazati joggal az elnök, a titkár és a tagok rendelkeznek.

A felkért tagok megbízatása 2 évre szól, ezt ez elnök visszavonhatja, ha a tag két egymást követő ülésen nem vett részt, és helyettesítésről nem gondoskodott; a megbízatás visszavonásától számított 30 napon belül az elnök gondoskodik új tag felkéréséről.

A rendelettervezetből kiderül az is, hogy a tanács tagjait és az ülésen részt vevőket díjazás, költségtérítés nem illeti meg. A Fogyasztóvédelmi Tanács szükség szerint, de legalább évente két alkalommal ülésezik.

A feladatai közé tartozna, hogy évente megvitatja a fogyasztóvédelmi hatáskörrel rendelkező hatóságok ellenőrzési és egyéb fogyasztóvédelmi tevékenységét; jogszabályalkotást, jogszabály-módosításokat kezdeményez a szakminiszternél a fogyasztói jogok, fogyasztói érdekek érvényesítése, illetve védelme érdekében; javaslatot tesz, véleményt mond a kormány fogyasztóvédelmi politikájáról, a fogyasztókat érintő egyéb döntésekről, programokról; figyelemmel kíséri a kormány fogyasztóvédelmi politikájának és cselekvési programjának végrehajtását.

A határozat rendelkezne arról is, hogy az új testület létrejöttével párhuzamosan megszűnik a 2008-ban létrejött Fogyasztóvédelmi Tanács. Az új tagok felkéréséről az elnök a határozat hatálybalépését követő 30 napon belül gondoskodik.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2020. január 24.

Szüksége van kölcsönre? személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzáloghitel? Mezőgazdasági...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza