Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Új Fogyasztóvédelmi Tanács létrehozását tervezi a kormány

MTI, 2011. február 17. - csütörtök 09:21
Címkék: fogyasztóvédelem, kormány
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Új Fogyasztóvédelmi Tanács létrehozását tervezi a kormány. A rendelettervezet szerint a felkért tagok díjazás nélkül, két évig látják el a feladataikat; a tanács konzultatív, véleményező, javaslattevő, érdekegyeztető fórum lesz.


A kormany.hu oldalon jelent meg az a rendelettervezet amely szerint a kormány Fogyasztóvédelmi Tanácsot hoz létre fogyasztóvédelmet érintő kormányzati feladatok hatékonyabb ellátására, a kormányzati fogyasztóvédelmi politika, a fogyasztói érdekek és a szakmai teljesíthetőség összehangolására, a speciális szakmai szempontok hatékonyabb érvényesítésére.

A tervezet szerint a Fogyasztóvédelmi Tanács a kormány fogyasztóvédelemmel összefüggő döntéseit előkészítő konzultatív, véleményező, javaslattevő, érdekegyeztető fórum. Elnöke a fogyasztóvédelemért való felelősségével kapcsolatos feladatokat ellátó államtitkár.

Tagjai: a kormány egészségügyért, elektronikus hírközlésért, energiapolitikáért, élelmiszerlánc-felügyeletért, építésgazdaságért, igazságügyért, pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért valamint turizmusért felelős tagja által az adott feladatkörért való felelősségére tekintettel kijelölt vezető kormánytisztviselő; a Gazdasági Versenyhivatal, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének egy-egy képviselője; a Magyar Agrárkamara képviselője; a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviselője; a fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetnek minősülő szervezetek közül az elnök által felkért 8 szervezet elnöke; az országos gazdasági érdekképviseleti szervezetek közül az elnök által felkért 4 szervezet egy-egy képviselője; a békéltető testületek képviselője.

A tervek szerint a tanács ülésén tanácskozási joggal venne részt az elnök meghívására annak az államigazgatási szervnek, társadalmi, szakmai szervezetnek a képviselője, amelynek feladat- és hatáskörét, vagy tevékenységét a tanács által tárgyalt kérdés érinti. Szavazati joggal az elnök, a titkár és a tagok rendelkeznek.

A felkért tagok megbízatása 2 évre szól, ezt ez elnök visszavonhatja, ha a tag két egymást követő ülésen nem vett részt, és helyettesítésről nem gondoskodott; a megbízatás visszavonásától számított 30 napon belül az elnök gondoskodik új tag felkéréséről.

A rendelettervezetből kiderül az is, hogy a tanács tagjait és az ülésen részt vevőket díjazás, költségtérítés nem illeti meg. A Fogyasztóvédelmi Tanács szükség szerint, de legalább évente két alkalommal ülésezik.

A feladatai közé tartozna, hogy évente megvitatja a fogyasztóvédelmi hatáskörrel rendelkező hatóságok ellenőrzési és egyéb fogyasztóvédelmi tevékenységét; jogszabályalkotást, jogszabály-módosításokat kezdeményez a szakminiszternél a fogyasztói jogok, fogyasztói érdekek érvényesítése, illetve védelme érdekében; javaslatot tesz, véleményt mond a kormány fogyasztóvédelmi politikájáról, a fogyasztókat érintő egyéb döntésekről, programokról; figyelemmel kíséri a kormány fogyasztóvédelmi politikájának és cselekvési programjának végrehajtását.

A határozat rendelkezne arról is, hogy az új testület létrejöttével párhuzamosan megszűnik a 2008-ban létrejött Fogyasztóvédelmi Tanács. Az új tagok felkéréséről az elnök a határozat hatálybalépését követő 30 napon belül gondoskodik.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Valeria Marco, 2019. augusztus 08.

A nevem Valeria Marco, 6 hónappal ezelőtt vállalkozásom összeomlott, nem reméltem, hogy újra ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

József Kardos, 2019. augusztus 06.

Hű, ma reggel 25 000 euró hitelt kaptam William Rogers-től. Örülök, hogy találkozom a legáli...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. július 26.

Helló, jogos és megbízható pénzügyi hitelezőt keres? Kell egy kölcsön? Szükség van sürg...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés