Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Vegyes tüzelés - támogatott kazáncsere

MTI, 2011. február 16. - szerda 12:01
Címkék: energetika, támogatás,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Nemcsak a gyártók, a szerelővállalkozások, hanem a családi melegre vágyó emberek is nagyon várják a kormány kazáncsere programját. Aki azonban gyors megtakarításra vágyik, könnyen csalatkozhat is.


A bejelentések szerint a kormány új programot indít a vegyes tüzelésű kazánok támogatására. A pályázat célja az, hogy minél több ingatlantulajdonos le tudja cserélni gáztüzelésű kazánját a hosszabb távon is gazdaságosan fenntartható, energiahatékonyabb vegyes tüzelésűekre.

A várhatóan még februárban megjelenő új támogatási rendszerről konkrét és pontos részletek még nem láttak napvilágot, de az már biztos, hogy - az eddig kiírt, az Új Széchenyi Terv körében meghirdetett támogatásokkal ellentétben - ezt a pályázati forrást már magánszemélyek is igénybe vehetik.

A vegyes tüzelésű kazánok hagyományosan szénnel és fával fűthetők, de több típusban elégethető a kerti hulladék, pellet, brikett, így a lakosság fokozatosan függetlenedhetne a földgázellátástól. A kazán típusától és a fűtőanyag minőségétől függően a tüzelőanyag égésének ideje 2-12 óra közé tehető. A tüzelőanyagot - a legtöbb berendezésnél - folyamatosan szükséges adagolni, egyenesen a tűztérbe, ez kézzel, vagy automatizált adapterrel is végezhető. A vegyes tüzelésű kazánok nagyobb víztérrel rendelkeznek, ennek okán a központi fűtésre is rá lehet csatlakoztatni.

"Itt érvényesül igazán pozitívan a kormányzati kezdeményezés" - vélekedik Várszegi Gyula pécsi épületgépész. "A vegyes tüzelésű kazánok beruházása lehetővé teszi a meglévő fűtési, melegvíz-készítő berendezéseknek az újakkal való összehangolását, ami egyszerre eredményez megtakarítást, üzem- és tüzelőanyag-biztonságot, ugyanakkor kellő komfortot. A várt hatás elérése érdekében feltétlenül az szükséges, hogy szakemberek végezzék el a tervezést és kivitelezést. Ellenkező esetben egy túlméretezett beruházás ugyanúgy lehet gazdaságtalan, illetőleg hosszú évekbe beletelhet az olcsóbbnak mondott vegyes tüzelésű rendszer teljes megtérülése is."

Meg kell fizetni a kényelmet, a biztonságot

Ma már számos modern vegyes tüzelésű kazánt találunk a piacon, amelyek megújuló, szilárd biomasszával (pellet, brikett, faapríték, növényi részek) is működnek, így jóval magasabb hatásfokkal és automatizálva képesek biztosítani az épület fűtését. A fűtési igények szerint a tüzelőanyagot (főként pelletet) ilyenkor a tárolórészből csigás behordórendszer szállítja a kazán tűztérébe. Az automatizáltság is többféle lehet, van olyan adagolóberendezés, amely a tüzelőanyag-ellátást csak 5-8 napra biztosítja, de van olyan is, amely hetekre képes ellátni a kazánt. Ezeknek a korszerű a technológiáknak azonban - mivel ezek az elemek új biztonsági egységeket is igényelnek - a beruházási költsége is nagyobb, így ezzel mindenképp kalkulálnunk kell a kazán típusának kiválasztásakor.

Forrás: Bama

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Matus László, 2011. február 16. - szerda 15:33

Megint behülyítenek egy csomó embert.Ennek az lesz a vége,hogy kiirtják a még meglévő erdőket,közben az egekig felmegy a fa és a szén ára.Persze most már nem számít az agyonhangoztatott szmogveszély és a zöldek is mélyen hallgatnak.Ebből látszik,hogy minden amit a politikusok kiejtenek,vagy valaha is kiejtettek a szájukon az csak merő szemfényvesztés és hazugság.Tíz év múlva pedig majd megint kábítanak a gáz esetleg villany vagy tudom is én milyen fűtésre.Csak addigra nem lesz erdő és búza helyett szénát termelünk a mezőkön. Az is kiderült már,hogy a különböző fahulladék,forgács állítólagos gazdaságos tüzelése is kamu,mivel egész fákat darálnak le csak hogy elegendő alapanyag legyen.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza