Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Megállapította az idei jogdíjakat az Artisjus

MTI, 2011. február 15. - kedd 09:31
Címkék: Artisjus, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A kazettán, lemezen megjelenő zeneművek jogdíja csökkent, míg a filmeké változatlan maradt - ismerteti az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület közleményében, amely a legutóbbi Hivatalos Értesítőben jelent meg.


Az Artisjus minden évben közleményben tudatja, hogy a különféle művek után mennyi jogdíjat kell fizetni. Az idei közlemények szerint változatlan maradt az irodalmi és zenedrámai művek földfelszíni és műholdas sugárzása után fizetendő jogdíj. A költségvetési támogatás egy, az előfizetői díj két, míg a reklám- és szponzorációs bevétel négy százalékát kell megfizetni az Artisjus részére. Ugyancsak változatlan maradt a kábel és internetes műsortovábbítás szerzői díja, amely egy-öt csatornáig nyolcezer, hat-tizenkét csatornáig tízezer, tizenhárom-huszonöt csatornáig tizenkétezer forint, afelett pedig csatornánként további ötszáz forint havonta.

A zenei műsoridő arányában továbbra is a költségvetési támogatás egy százalékát kell megfizetni minden kategóriában, az előfizetői díj, továbbá a reklámbevétel utáni díjak változatlanok maradtak.Ha a zenei műsoridő nem éri el a tizenöt százalékot, akkor az előfizetői díj 1,5, míg a reklámbevétel két százaléka a jogdíj. Ha a zenei műsoridő tizenöt és ötven százalék közé esik, akkor kettő, illetve négy százalék a jogdíj. Az ötven-hetvenöt százalék közti zenei műsoridőnél három, illetve hat százalék, míg hetvenöt százalék felett négy, illetve nyolc százalék a jogdíj.

Új elem a jogdíjak területén a simulcasting, amikor a rádió és tévé a sugárzással egy időben interneten is közvetíti a műsort. Ilyenkor az előbbiek szerint meghatározott jogdíj további öt százalékát is be kell fizetni. Az elszámolás negyedévente történik úgy, hogy a jogdíjnak a negyedévet követő hónap utolsó napján kell megérkeznie az Artisjushoz.

Az Artisjus ismertette a hagyományos hanglemezen, kazettán, továbbá CD-n, DVD-n kiadott zeneművek illetve filmalkotások jogdíját is. Ebben a körben a jogdíj a nettó fogyasztói ár nyolc százaléka, illetve a kiadó nettó átadási árának a tizenegy százaléka - de mindig a magasabb összeg.

Az iroda minimális szerzői díjat is megállapít, ezek többsége csökkent a tavalyihoz képest. Például a hagyományos 60 perces LP minimális jogdíja 180 forint helyett 160 forint lett. A CD LP jogdíja pedig 200-ról csökkent 180 forintra. A 120 perces kazettánál 225 forintról 200 forintra mérséklődött a jogdíj.

A játékfilmek minimális jogdíja változatlan maradt, például 90 és 120 perc között továbbra is 80 forint, akár VHS kazettán, akár CD-n jelent meg. A DVD-n megjelent ilyen hosszú film jogdíja pedig 120 forint maradt.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza